-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus Sapiegų rūmai virs ŠMC valdomu kultūros pažinimo centru

Vilniaus Antakalnio mikrorajone esantys Sapiegų rūmai po kelerių metų turėtų atgyti – kovo pradžioje Kultūros paveldo departamentui (KPD) perdavus daugiau nei 3000 kv. m plotą Šiuolaikinio meno centrui (ŠMC), čia planuojama įkurti daugiafunkcį kultūros pažinimo centrą.
Sapiegų rūmai Antakalnyje
Sapiegų rūmai Antakalnyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak ŠMC direktoriaus pavaduotojos Viktorijos Maksimavičiūtės, kol kas sunku pasakyti, kada naujasis kultūros pažinimo centras atvers duris lankytojams, tačiau tikimasi, jog atidarymą bus galima švęsti 2022 m.

„Tai labai preliminari data, konkretumo kol kas nėra. Dėl finansavimo kreipsimės į ES fondus. Iki to laiko, lygiai taip pat, kaip ir iki šiol elgdavosi KPD, įleisime į ekskursijas, turėsime sutartis su gidais, tad šiuo klausimu niekas nesikeičia“, – kalbėjo V.Maksimavičiūtė.

Jos teigimu, kol kas atliktas pirmasis Sapiegų rūmų rekonstravimo etapas, antrajam dar ruošiamasi: „Planuojamas antras etapas, kurį turėtume savo ruožtu vykdyti, bet, vėlgi, turime tam rašyti projektus, derinti su architektais, su KPD. Bet antrasis rekonstrukcijos etapas tikrai planuojamas, kadangi pastatas „neaktualizuotas“, nepritaikytas visuomenei. <...> Visi likę darbai bus mūsų žinioje. Dar daug reikia įdėti ir darbo, ir lėšų.“

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šiuolaikinio meno centras
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šiuolaikinio meno centras

V.Maksimavičiūtė taip pat sakė, jog viešo idėjų konkurso nebuvo. „Kultūros ministerija mums pasiūlė [to imtis]. Darėm susitikimus su ministerija, kūrėm rinkodaros planą. Ministerijos sudaryta komisija jam pritarė ir pradėjome perdavimo procedūras“, – sakė ŠMC direktoriaus pavaduotoja.

Tai patvirtino ir Kultūros ministerija: „Sapiegų rūmai restauruoti ES investicijų lėšomis. Šį kultūros paveldo objektą siekiama įveiklinti, pritaikyti visuomenės poreikiams kultūros srityje. Rūmus planuojama panaudoti kultūros edukacijos, pažinties su įvairiomis meno rūšimis tarpdisciplininiu menu tikslais – susieti paveldą su šiuolaikiniu menu, įtraukti vaikus, jaunimą, bendruomenes į meno edukacijos veiklas. Šioje srityje patirties turintis Šiuolaikinio meno centras pateikė įtikinamą koncepciją (buvo užklausiama ir kitų kultūros institucijų), kuriai pritarė ES fondų investicijų valdymo komitetas“, – sprendimą perduoti Sapiegų rūmus ŠMC komentavo Kultūros ministerija.

Kultūros pažinimo centras – be tradicinės muziejinės kolekcijos

Kaip teigiama ŠMC suformuluotoje kultūros pažinimo centro koncepcijoje, idėja kol kas dar tik pradėta vystyti, tad, tikėtina, keisis, tačiau pabrėžiama, jog naujoji erdvė netaps ŠMC kopija.

„ŠMC koncentruojasi į naujausius šiuolaikinio meno reiškinius: čia pristatomos naujausios Lietuvos ir užsienio šalių šiuolaikinio meno tendencijos. Siekiame ugdyti visuomenės sampratą apie šiuolaikinį meną, jo ištakas, savitumą, kultūrinę vertę, ryšius su tarptautiniais meno ir kultūros procesais.

Sapiegų rūmuose būtų vykdomos platesnės kultūros pažinimo centro funkcijos, apimant įvairius laikotarpius, meno sritis ir formas, siekiant pasiekti ir pritraukti įvairias auditorijas, atskleisti skirtingų laikotarpių, meno sričių ir formų sąsajas, istorinę kultūros ir meno raidos dinamiką“, – teigiama kultūros pažinimo centro pristatyme.

Daumanto Pilipavičiaus nuotr./Sapiegų rūmų freskos
Daumanto Pilipavičiaus nuotr./Sapiegų rūmų freskos

Anot organizatorių, naujoji institucija netaptų tradiciniu muziejumi, nes nekauptų tradicinės muziejinės kolekcijos: „Tiesa, numatoma, kad dalis ekspozicijų bus pastovi – rūmų freskas ar ekspozicijoje įrengtą skaityklą bus galima rasti apsilankius bet kada.

Mūsų, kaip šios vizijos autorių, tikslas – į pažinimo centro veiklą įtraukti kitų valstybinių ir privačių muziejų ir archyvų fondus, esančius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, įskaitant universitetines kolekcijas ir rašytojų ar architektų paveldą. Tikimės, kad kuriant ekspozicijas ir kultūrinę-edukacinę programą bendradarbiauti sutiktų istorikai, tyrinėtojai ir kuratoriai, nebūtinai gyvenantys ar mokęsi Lietuvoje.

Jau kurį laiką stebime šiuolaikines tendencijas mokslo ir švietimo srityse, kur vis daugiau dėmesio skiriama sąsajoms tarp skirtingų disciplinų. Naujasis kultūros pažinimo centras turėtų atspindėti šią tendenciją ir prisidėti prie taip reikalingų pokyčių švietimo srityje.

Manome, kad jo veikla galėtų padėti sumažinti ir kultūrinį atotrūkį, kurį nemažai miestiečių jaučia tarp savo kultūrinio konteksto ir to, kurį puoselėja ir atstovauja ŠMC ar kitos meno institucijos. Bendras jų visų tikslas – prisidėti puoselėjant sąmoningą, kūrybingą, atsakingą visuomenę, kurstyti jos smalsumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius