Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28 /18:00

L.Coheno skulptūros atidengimas – tik turintiems specialius kvietimus

Šeštadienį Vilniuje kavinės „Gabi“ kieme bus atidengiama a.a. skulptoriaus Romualdo Kvinto skulptūra, skirta atlikėjui Leonardui Cohenui, tačiau skulptūros atidengime dalyvauti galės tik turintys specialius kvietimus.
Romualdo Kvinto sukurta Leonardo Coheno skulptūra
Romualdo Kvinto sukurta Leonardo Coheno skulptūra / A.Matulaitės feisbuke pasidalinta nuotr.

Anot atidaryme dalyvausiančios Agnės Matulaitės, tai – pirmoji pasaulyje L.Coheno skulptūra.

„Tokio dar nebuvo... Dar niekad nesu atidariusi skulptūros. Net nežinau, kaip tai oficialiai yra daroma, jei iš tiesų... Bet kai skulptūra yra Leonardo Cohen'o... Pirmoji pasaulyje. Ir bus pastatyta Vilniuje. O jos autorius iš bet ko žmogiškumą padarantis, dabar jau a.a. Romualdas Kvintas, po visos nakties kančių persipinančių su Cohen'o dainomis, supratau, kad dabar jau įkliuvau. Nes atsisakiusi sau niekada neatleisčiau“, – savo feisbuko paskyroje rašė A.Matulaitė.

A.Matulaitė trečiadienio vakare papildė savo feisbuko įrašą informacija, kad į skulptūros atidengimą patekti galės tik žmonės, turintys specialius kvietimus

„UPDATE: ką tik gavau naujienų visiems Leonardo Cohen'o gerbėjams. Skulptūra Leonardui Cohenui tikrai bus atidengta, bet privačiame renginyje, į kurį patekti reikalingi leidimai“, - rašo ji.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius žurnalistams sakė, kad atlikėjo skulptūrą ateityje planuojama perkelti į viešą erdvę, tačiau kol vieta nenuspręsta, ji bus privačiame kiemelyje.

„Dabar paties Leonardo grįžimas į Lietuvą, į sostinę, man atrodo būtų labai svarbus ženklas. Mes kol kas vietos galutinės, tinkamos, puikios tam neturime, dėl to skulptūra bus įnauguruota privačioje erdvėje, privačiame kiemelyje, bet esame su iniciatoriais sutarę, kad mes tikrai surasim bendrom jėgom surasim pačią tinkamiausią vietą“, – sakė R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Pasak Vilniaus mero, būdamas gyvas skulptorius spėjo baigti tik 90 procentų skulptūros ir jau žinojo, kokį eilėraštį cituos skulptūros atidengimo metu.

„Esu matęs dar ir prototipą tos skulptūros, nes jis pats [skulptorius] nespėjo deja pats jos užbaigti. Tai matyt 90 procentų baigtumas jau jos buvo, jisai pavedė kolegai baigti tą skulptūrą, ir jau žinojo kokį eilėraštį atidarymo metu cituos. Žinau, nes tikrai Leonardas Cohenas man atrodo yra tikrai svarbi figūra dėl daugybės priežasčių, ne tik dėl to, kad jisai yra poetas ir dainininkas pasaulinio masto, bet ir dėl to, kad mes tam tikrą skolą turime. 27-ais metais berods jo mama, kiek jis pats sako su sudžiūvusiu obuoliu išsprūdo iš Lietuvos“, – pasakojo meras.

L.Coheno skulptūros atidarymas vyks rugpjūčio 31 d., 20 valandą, kavinės „Gabi“ kieme.

Susisiekus su kavinės „Gabi“ atstovais buvo pranešta, kad detalesnė informacija bus suteikta ketvirtadienį.

Garsus Kanados dainininkas ir poetas L.Cohenas gimė 1934-aisiais Monrealio priemiestyje Vestmaunte, žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky buvo Kauno rabino Solomono Klonitsky-Kline'o dukra, o senelis iš tėvo pusės Lyonas Cohenas, taip pat gimęs Lietuvoje, Vilkaviškio rajone esančiuose Budviečiuose, buvo Kanados žydų kongreso įkūrėjas.

Atlikėjas mirė 2016 metų lapkritį, sulaukęs 82 metų.

VIDEO: Leonardas Cohenas – „Hallelujah“

Žymus skulptorius R.Kvintas mirė praėjusių metų spalį, eidamas 65-uosius metus. Paskutinis jo darbas, atidengtas skulptoriui esant gyvam, buvo Martino Lutherio skulptūra Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios kiemelyje.

R.Kvintas yra labiausiai žinomas dėl savo sukurtų Romaino Gary, Martino Lutherio, Cemacho Šabado skulptūrų Vilniuje, Vytauto Kernagio skulptūros Nidoje, Danieliaus Dolskio skulptūros Kaune, memorialinės lentos Hermanui Perelšteinui, Ferdinandui Ruščicui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Skulptorius Romas Kvintas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Skulptorius Romas Kvintas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius