-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyriausybė nepritaria įstatymui dėl Vyčio skulptūros Lukiškių aikštėje

Vyriausybė nepritaria Seime svarstomam įstatymo projektui, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti Vyčio monumentas. Pirmadienį Vyriausybė patvirtino Kultūros ministerijos nuomonę, kad nepriimtina teisinė situacija, kai konkretus įstatymas skiriamas konkrečiam vienkartiniam atvejui, t. y. siekiui įtvirtinti, kas turėtų tapti dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu.
Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė
Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimas po pateikimo yra pritaręs įstatymo projektui, kad „dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu turi būti joje įrengtas memorialas Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį Lietuvos laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas“.

Kultūros ministerijos rengtame išvados projekte pažymima, kad jau yra įvykęs konkursas dėl Lukiškių aikštės monumento ir „Vyčio paramos fondo remiamas projektas, ekspertams ir visuomenei įvertinus šią iniciatyvą ir projektą, nebuvo pripažintas geriausiu“.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad biudžete monumentui Lukiškių aikštėje pastatyti skirta 500 tūkst. eurų, tuo metu iniciatoriai projekte nurodo, kad jam įgyvendinti reikėtų milijono eurų.

„Siūlomas įstatymo projektas neatitinka Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo, jame taip pat nenurodyti lėšų šaltiniai, iš kurių siūloma jį įgyvendinti“, – sakoma Vyriausybės patvirtintoje išvadoje.

Projektas dėl Vyčio Seime inicijuotas, kai Kultūros ministerijai surengus kūrybines dirbtuves dėl laisvės kovotojų įamžinimo Lukiškių aikštėje komisija nugalėtoju pripažino ne Vyčio skulptūrą, o mišką ir kalvą primenantį paminklą. Šiuo metu projekto autorius Andrius Labašauskas dar derina pasiūlymus su miesto savivaldybe.

Ministerijos ir ekspertų komisijos sprendimu pasipiktino dalis visuomenės bei politikų, siekusių, kad aikštėje būtų pastatyta Arūno Sakalausko Vyčio skulptūra.

Memorialas rekonstruotoje Lukiškių aikštėje turi būti pastatytas iki šių metų gruodžio 1-osios. Jam įrengti Kultūros ministerija skirs iki 500 tūkst. eurų, darbus vykdys Vilniaus savivaldybė.

Diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius