Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 „Kultūros nakties“ renginių, kurių vertėtų nepraleisti

Penktadienį Vilniuje vienuoliktąjį kartą vyks „Kultūros naktis“, pasiūlysianti daugiau nei 100 renginių. Juose pasirodys ne tik Lietuvos, bet ir Norvegijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Islandijos bei kitų šalių menininkai.
„Afterglow“
„Afterglow“ / Organizatorių nuotr.

15min siūlo, kaip nepasiklysti programoje: pristatome 10 renginių, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, planuojantis savuosius „Kultūros nakties“ maršrutus.

„Kultūros naktis“ Sapiegų Tech parke

„Kultūros naktis“ šiemet ypatingą dėmesį skiria Antakalniui, todėl nenuostabu, jog neseniai atsidaręs Sapiegų Tech parkas siūlo įsimintiną renginių programą, intriguojančią meno ir mokslo jungtimis, interaktyviomis muzikos ir žaidimų instaliacijomis.

Organizatorių nuotr./Kultūros naktis Sapiegų Tech parke
Organizatorių nuotr./Kultūros naktis Sapiegų Tech parke

Ryškiausi programos akcentai – 22 val. prasidėsianti radijo teatro laida „Bilietų nėra“, kviesianti į atvirą radijo teatro studiją, kurioje bus gyvai kuriama audio instaliacija, didžiausio mokslo centro Baltijos šalyse, Estijos AHHAA, mokslo šou bei saviironija alsuojančių, Vilniaus mieste ar O.Koršunovo spektakliuose žiūrovus užklumpančių Donato Janskausko kūrinių ekspozicija.

Kur? Sapiegų Tech parke (Antakalnio g. 17)

Kada? 18–01 val.

Bijai slemo – neik į miestą

Slemas – tai poezijos improvizacija, neretai atsigręžianti į visai nepoetišką kasdienybę, drąsiai plečianti žanro ribas ir stojanti į akistatą su autoritetais. Gyvai atliekamoje slemo poezijoje palaikomas aktyvus ryšys su klausytojais, todėl ir dalyvavimas slemo skaitymuose tikrai neprimins ramaus vakaro su poezijos knyga.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Žygimantas Kudirka
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Žygimantas Kudirka

Susipažinti su šiuo reiškiniu, vis drąsiau keliančiu galvą Lietuvoje, siūlo Lietuvių kalbos institutas, penktadienį kviesiantis į sceną žengti tiek slemo senbuvius, tiek tuos, kurie savo minties miklumą išbandys pirmą kartą.

Kur? Lietuvių kalbos institute (Petro Vileišio g. 5)

Kada? 20.30–22.30 val. (dalyviams būtina registracija, žiūrovams registruotis nereikia)

Ramintoja. Meno sandėlys

Pernai pirmąkart po 25-erių metų pertraukos duris atvėrusi barokinė Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, sovietmečiu paversta daržovių sandėliu, šį penktadienį kvies į programą, simboliškai pavadintą „Menų sandėliu“, kurioje bus galima susipažinti su teatro, videomeno, performanso kūrėjų, choreografų, muzikantų bei dailininkų kūryba.

Mato Noreikos/15min nuotr./Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia
Mato Noreikos/15min nuotr./Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia

Tarp ryškiausių renginių – drąsiais eksperimentais garsėjančio Apeirono teatro spektaklis „Palikuonis“ (20 ir 21 val.), režisuotas Eglės Kazickaitės, Stasio Urniežiaus-Kunigaikščio Vildaugo filmas „O, Dieve, Vilnius“ ir šiuolaikinės muzikos kūrėjo iš Prancūzijos Boriso Kulenovic muzikinis projektas „The Mirror“, lydimas Andriaus Seliutos bei Pijaus Čeikausko video projekcijų, prasidėsiantis po vidurnakčio ir vainikuosiantis programą Švč. Merglės Marijos Ramintojos bažnyčioje.

Kur? Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia (Savičiaus g. 15)

Kada? 18–02 val.

Solo spektaklis Voyager

Performanso menininkės, šokėjos ir choreografės Sakurako darbų geografija driekiasi nuo Amsterdamo iki Kioto, o jos vardas pastaraisiais metais vis dažniau nuskamba ir Lietuvoje. Šiuo metu Paryžiuje reziduojanti menininkė savo kūryboje Vakarų meno principus jungia su Rytų estetika, japonų tradicinių menų bei Lietuvoje dar menkai pažįstamomis avangardinio butoh šokio technikomis.

Organizatorių nuotr./Sakurako
Organizatorių nuotr./Sakurako

Per „Kultūros naktį“ Sakurako pakvies į Sapiegų rūmus, kur pristatys solo spektaklį „Voyager“. Tai – pasakojimas apie nesugebėjimą gyventi čia ir dabar, kasdienį skendėjimą prisiminimuose bei ateities planuose, prisirišimą ir bandymą išsivaduoti nuo priklausomybės: daiktų, žmonių, emocinių būsenų.

Kur? Sapiegų rūmuose (L. Sapiegos g. 13)

Kada? 20–20.30 val.

Muzikos ir šviesų misterija „Tempus in Aeternitate / Laikas Amžinybėje“

Kompozitorius Gintaras Samsonas kviečia į muzikos ir šviesų misteriją „Tempus Aeternitate / Laikas amžinybėje“, kurios metu Šv. Jonų bažnyčioje, šviesų instaliacijos apsuptyje, grigališkasis choralas persipins su šiuolaikine elektronine muzika.

Organizatorių nuotr./Gintaras Samsonas
Organizatorių nuotr./Gintaras Samsonas

Pats autorius teigia šiuo projektu siekiantis prisiliesti prie laiko ir amžinybės klausimų: šiuolaikiškas ir visiems pažįstamas elektronikos skambesys bus pertraukiamas choro atliekamo grigališkojo choralo, kuris simbolizuoja amžinybę.

Kur? Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12)

Kada? 20–21 val.

Paroda „Labour in a Single Shot“

Dvidešimtyje pasaulio miestų (o taip pat ir Venecijos bienalėje) viešėjusi paroda atkeliauja į Vilnių – Šiuolaikinio meno centre nuo šio penktadienio bus galima susipažinti su videomenininko Haruno Farocki ir kuratorės Antje Ehmann projektu „Labour in a Single Shot“, įvaizdinančiu darbo procesus penkiuose kontinentuose.

Šiuolaikinio meno centro nuotr./Labour in a Single Shot
Šiuolaikinio meno centro nuotr./Labour in a Single Shot

Trejus metus trukusio projekto metu H.Farocki ir A.Ehmann kvietė 400 kino kūrėjų tyrinėti darbo procesus savo aplinkoje: kokie darbai yra tradiciniai, o kokie – naujoviški? Kas yra apmokamas ir neapmokamas, fizinis ir intelektualinis, formalus ir neformalus darbas? Atsakymus į šiuos klausimus rasite parodoje „Labour in a Single Shot“, kurioje per „Kultūros naktį“ apsilankyti bus galima nemokamai.

Kur? Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2)

Kada? 18–23 val.

Uber terasa

Uber terasa, įsikursianti Mokytojų namų kiemelyje, „Kultūros naktį“ kvies praleisti su alternatyvia lietuvių muzikos scena. Čia bus visko: nuo roko ir post-punko iki hip-hopo.

Mato Dauginio nuotr./Condor Avenue
Mato Dauginio nuotr./Condor Avenue

Programoje pasirodys 7 grupės ir atlikėjai: art-rock požanriui savo priskirianti „jautì“, reperis ir dainininkas Saulius Šemiotas, stipriu vokalas, triukšmingais rifais ir šaltu sintezatoriaus skambesiu dėmesį mėginsiantys pritraukti „Local Blood”, antrąjį albumą pristatę „Condor Avenue“, 2016 m. „M.A.M.A“ apdovanojimuose nominuota grupė „MOVO“, prieš keletą metų debiutavę „The Roop” ir lyriką su sunkesnėmis gitaros improvizacijomis derinanti grupė „Sisters on Wire“.

Kur? Mokytojų namų kiemelyje (Vilniaus g. 39)

Kada? 19–02 val.

Skambančios varpų istorijos

Naujausias ir didžiausias karilionas Lietuvoje priklauso Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčiai. Čia įkurdintas iš 61 varpo sudarytas instrumentas jau antrus metus džiugins „Kultūros nakties“ dalyvius ir pasakos skambančias varpų istorijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šv. Jokūbo festivalio atidarymo metu sostinėje pirmą kartą suskambėjo miesto karilionas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šv. Jokūbo festivalio atidarymo metu sostinėje pirmą kartą suskambėjo miesto karilionas

Nyderlandų muzikantas Auke de Boer penktadienį karilionu atliks įvairių epochų Vakarų Europos kompozitorių kūrinius, o tarp jų – ir atlikėją sužavėjusio lietuvių kompozitoriaus M.K.Čiurlionio kūrybą, šįkart aidėsiančią varpais ir nuskambėsiančią visiškai naujai.

Kur? Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje (Vasario 16-osios g. 10)

Kada? 20–21 val.

Naktis teisme

Per „Kultūros naktį“ vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami susipažinti ne tik su šiuolaikinio meno, muzikos, teatro ir kino projektais, bet ir su teismų sistema.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Čia bus galima apžiūrėti ekspoziciją, pristatančią teisminę sistemą nuo viduramžių paprotinės teisės iki moderniausių laikų virtualios teismo salės, o nusprendusius aplankyti vienintelį kasacinį teismą Lietuvoje, neformaliam pokalbiui pakvies šių dienų teisėjas. Taip pat vyks diskusija su prof. dr. Priscilla Harris ape Lietuvos ir JAV teismų sistemą, mirties bausmę bei prisiekusiųjų vaidmenį teismo salėje, o renginį vainikuos tarptautinį pripažinimą pelniusio Sidney Lumet filmo „12 Angry Men“ peržiūra.

Kur? Lietuvos Aukščiausiame Teisme (Gynėjų g. 6)

Kada? 18–21 val.

Fortepijoninės muzikos naktis „Juodai baltais

Viena „Kultūros nakties“ tradicijų – fortepijoninės muzikos naktis „Juodai baltais“, kasmet sulaukianti įspūdingo klausytojų skaičiaus – šiemet įsikurs Lukiškių aikštės prieigose, skverelyje tarp LMTA Centrinių rūmų ir Genocido aukų muziejaus.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Petras Geniušas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Petras Geniušas

Koncerte pasirodys perspektyviausi akademijos pianistai, o po vidurnakčio už fortepijono sės maestro Petras Geniušas, prie kurio fortepijoniniams duetams prisijungs Jurgis Karnavičius bei ryškiausi jaunosios kartos pianistai Martyna Kloniūnaitė ir Vincenzo de Martino.

Kur? Skverelyje prie Genocido aukų muziejaus (Gedimino pr. 42)

Kada? 22–01 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius