-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13-oji „Kultūros naktis“ kvies susipažinti su būsimo LMTA studijų miestelio erdve

Birželio 14 d. Vilniuje tradiciškai vyks „Kultūros naktis“ – 13-ą kartą rengiamas festivalis, skirtingose miesto erdvėse pristatantis įvairiausius meno bei kultūros projektus. Šiemet jų, atrinktų iš pusantro šimto pretendentų, bus 111-a.
„Kultūros naktis“ specialiosios programos pristatymas – spaudos konferencija
„Kultūros naktis“ specialiosios programos pristatymas – spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus miesto mero pavaduotojas Vytautas Mitalas pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė: „Šis renginys yra toks geras ir sutraukia vis daugiau žmonių, nes kai jis vyksta, nereikia aukoti nieko – nei masiškumo, nei profesionalumo. Dažnai iš miesto pusės diskutuojant apie tai, kaip viską padaryti kaip įmanoma geriau, ta dichotomija kartais nepatogiai iškyla. <....> Šis renginys yra unikalus tuo, kad jis abi dimensijas sugeba suderinti. Man atrodo, kad tai yra labai svarbi miesto kultūros politikos dalis.“

Viena didžiausių šių metų „Kultūros nakties“ naujovių – projektas „Kūrybos slėnis“, pakviesiantis lankytojus į būsimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų miestelį.

„Šiuo metu kuriamas būsimos akademijos projektas, naujas miestelis, kuris jau turi savo vietą – tai Olandų gatvės sklypas, buvusio Karo muziejaus teritorija. Palaipsniui svajonė tampa realybe. Vyksta pasiruošimo darbai, viešieji pirkimai, sukurtas projektas. Esame tranzitinėje situacijoje, kai jau turime erdvę, bet dar neturime pastato. Apsilankę toje teritorijoje, su kolegomis pagalvojome, kad tai unikali erdvė – joje reikia kažką sukurti, suteikti menininkams progą ten pasireikšti“, – sakė projekto „Kūrybos slėnis“ organizatorė Ana Ablamonova.

Renginių maratone, vyksiančiame iki 6 valandos ryto, lankytojai galės sudalyvauti jau tradicija tapusioje fortepijoninės muzikos šventėje „Juodais Baltais“, kurios akcentu šiemet taps pianistų P.Geniušo ir J.Karnavičiaus atliekamas Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“. „Kūrybos slėnio“ lankytojai „Kultūros naktyje“ taip pat galės išgirsti grupes „Garbanotas“, „Baltos varnos“, išvysti kino filmus, sudalyvauti klounados bei liaudies instrumentų kūrybinėse dirbtuvėse, ekskursijose ir kt. Programos organizatoriai saulę kvies pasitikti su liaudies dainomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ana Ablamonova
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ana Ablamonova

Festivalio „Kultūros naktis“ projekto vadovė Gintarė Šiaulytė spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį, jog šiemet festivalis vyksta Gedulo ir vilties dieną – jai dedikuota 14 renginių ir specialus maršrutas.

G.Šiaulytė lankytojus taip pat kviečia atkreipti dėmesį į specialiąją „Kultūros nakties“ programą, kurioje šiemet – 20 renginių.

Katedros aikštėje bus pristatomas Krokuvos gatvės teatro KTO spektaklis „Laiko dvelksmas“ – poetiškas teatrinis kūrinys, įkvėptas G. G.Márquezo, H.Clauso, E.Zegadłowicziaus kūrybos. Pasak G.Šiaulytės, įspūdinga scenografija išsiskiriančiame spektaklyje nėra dialogų, o jo metu skambės kompozitoriaus P.Čaikovskio kūriniai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kultūros naktis“ specialiosios programos pristatymas – spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kultūros naktis“ specialiosios programos pristatymas – spaudos konferencija

„Kultūros nakties“ lankytojų dėmesio turėtų sulaukti pernai dėl techninių kliūčių neįvykęs šiuolaikinio cirko pasirodymas vandenyje „Nerk“ Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseine. Kaip teigia organizatoriai, suomių akrobatė Salla Hakanpää šiuolaikinio cirko pasirodyme apverčia klasikinę H. K. Anderseno pasaką „Undinėlė“ aukštyn kojomis ir pasmerkia moterį gyvenimui vandenyno gelmėse.

G.Šiaulytė džiaugėsi, kad šiemet Vilnius sulauks ir keturių Liublino festivalio „Noch kultury“ projektų, kurie išsidėstys skirtingose miesto erdvėse: Bernardinų sode, „Menų spaustuvėje“, Stiklių gatvėje ir buvusio Karo muziejaus teritorijoje.

Tradiciškai, lankytojų lauks šeimų erdve kasmet tampantis Bernardinų sodas, į muziką pasinerti kviečiantys Valdovų rūmai, tarpdisciplininių projektų įvairovę siūlanti Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius