Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min organizuoja 2019 m. Nacionalinę viktoriną: ką būtina žinoti?

Jau sausio 26 d. įvairiuose Lietuvos ir ne tik miestuose ir miesteliuose vyks antrus metus iš eilės portalo 15min organizuojama Nacionalinė viktorina – išskirtinis žinių apie Lietuvą pasitikrinimo konkursas, kuriame dalyvauti galės visi norintys. Tai didžiausias tokio tipo renginys Lietuvoje.
Nacionalinės viktorinos apdovanojimų vakaras
Nacionalinės viktorinos apdovanojimų vakaras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Portalas 15min atsako į dažniausiai iškylančius klausimus ir praneša, ką privalo žinotis kiekvienas, kuris ketina dalyvauti Nacionalinėje viktorinoje.

Kaip atrodys Nacionalinė viktorina?

Nacionalinė viktorina – tai tarsi didelis individualus protmūšis. Jį tuo pačiu metu vyks keliasdešimtyje Lietuvos ir užsienio miestų ir miestelių. Viktorinos dieną – sausio 26 d., šeštadienį – visi viktorinos dalyviai, atvykę į viktorinos vietą savo mieste ar miestelyje, atsakinės į tuos pačius 240 klausimų apie Lietuvą.

Klausimai bus pateikti atspausdinti ant klausimų lapų, klausimynus dalyviai gaus atvykę į viktorinos vietą. Atsakymus reiks pateikti raštu – panašiai kaip, tarkime, egzamine.

Viktoriną sudarys du kėliniai po 60 minučių. Abiejų kėlinių metu žaidėjai turės atsakyti į po 120 raštu pateiktų klausimų iš 4 temų. Taigi, iš viso viktoriną sudarys 240 klausimų iš 8 temų.

Po abiejų kėlinių klausimynai bus surenkami, skaitomi atsakymai, o dalyviai taisys vieni kitų klausimus. Suskaičiavus ir apibendrinus rezultatus, po kelių dienų bus paskelbti Lietuvos geriausieji.

Nacionalinė viktorina vyksta jau ketvirtą kartą, o portalas 15min ją organizuoja antrus metus iš eilės. Pernai viktorinos nugalėtoju tapo komikas Paulius Ambrazevičius.

Kokiuose miestuose vyks Nacionalinė viktorina?

Nacionalinė viktorina vyks tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Didžiausiuose Lietuvos miestuose jos organizavimu rūpinasi 15min, tuo tarpu mažesniuose Lietuvos miestuose ir užsienyje viktorina vyksta ten, kur atsiranda ją suorganizuoti ir savo miesto dalyviams šventę padaryti norinčių ir galinčių entuziastų.

Šiuo metu prie viktorinos jau yra prisijungę 34 miestai. 28 iš jų yra Lietuvoje – tai Alytus, Anykščiai, Jurbarkas, Kaunas, Kėdainiai, Klaipėda, Kražiai, Kelmė, Kretinga, Lentvaris, Marijampolė, Mažeikiai, Molėtai, Naujoji Akmenė, Panevėžys, Pasvalys, Pravieniškės, Raseiniai, Rokiškis, Rūdiškės, Šiauliai, Tauragė, Ukmergė, Utena, Vilnius, Visaginas, Zarasai ir Žasliai.

Šeši miestai yra užsienyje – tai Briuselis, Kopenhaga, Londonas, Mančesteris, Oslas ir Stokholmas.

Viktorina skirtinguose miestuose vyks skirtingose erdvėse. Vilniuje ir Kaune viktorinos dalyvius priims jos partneris Vilniaus universitetas, Klaipėdoje viktorina vyks Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Šiauliuose – Šiaulių universitete, Panevėžyje – Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje.

Tikslų viktorinos vietos adresą savo mieste galite rasti adresu https://www.15min.lt/nacionaline-viktorina/kur.

Miestų, kuriuose vyks viktorina, sąrašas dar gali augti.

Kada prasidės ir kiek laiko truks viktorina?

Viktorina Lietuvos miestuose ir miesteliuose prasidės 13 val., o užsienio miestuose ir miesteliuose – tokią valandą, kad ji sutaptų su 13 val. Lietuvos laiku. Tai reiškia, kad Londone ir Mančesteryje vietos laiku viktorina prasidės 11 val., o Briuselyje, Osle, Kopenhagoje ir Stokholme – 12 val.

Viktorina truks apie 3-5 valandas (mažesniuose miestuose, kur mažiau dalyvių – trumpiau, didesniuose – ilgiau). Patys viktorinos kėliniai truks po valandą, dar maždaug po pusvalandį užtruks kiekvieno kėlinio atsakymų skaitymas ir taisymas. Dar maždaug pusvalandį truks pertrauka.

Kokio pobūdžio klausimai bus viktorinoje?

Klausimai bus labai įvairūs, jie bus suskirstyti į 8 temas: kultūra, kūryba, tradicijos, istorija, visuomenė, gyvenimas, sportas bei geografija ir gamta. Visi klausimai bus susiję su Lietuva ar lietuviais. Kadangi temų įvairovė labai plati, žmogaus, kuris atsakytų į visus ar beveik visus klausimus greičiausiai neatsiras, tačiau tai taip pat reiškia, kad kiekvienas dalyvis ką nors žinos bent jau tam tikroje srityje.

Į klausimus galima atsakinėti bet kokia eilės tvarka. Už teisingą atsakymą į klausimą yra skiriamas taškas. Už neteisingą atsakymą – nulis taškų. Pusės, ketvirčio taškų ir panašiai gauti neįmanoma – atsakymas yra arba teisingas, arba ne.

Atsakinėjant į klausimus griežtai draudžiama naudotis bet kokiomis ryšio priemonėmis (kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais ir t. t.), bet kokia literatūra, užrašais. Taip pat draudžiama nusirašinėti nuo kitų dalyvių, jų klausinėti ar jiems trukdyti.

Norėdami suprasti, kokio pobūdžio klausimų tikėtis viktorinoje, galite išmėginti jėgas bandomojoje viktorinoje, kurią sudaro 16 klausimų (https://www.15min.lt/nacionaline-viktorina/bandomoji-viktorina ), arba susipažinti su praėjusių metų klausimais (https://www.15min.lt/nacionaline-viktorina/viktorinos-klausimai) .

Kaip vyks atsakymų taisymas?

Nacionalinėje viktorinoje vieni kitų atsakymų lapus taisys patys dalyviai.

Tiek pirmam, tiek antram kėliniui pasibaigus, vedėjas ir jo asistentai surinks dalyvių atsakymų lapus. Tada bus skelbiami atsakymai į to kėlinio klausimus.

Kol vyks atsakymų skelbimas, dalyviai taisys vieni kitų atsakymus, o ištaisę suskaičiuos taškus. Vedėjai bei jų padėjėjai prižiūrės šį procesą ir esant reikalui spręs ginčus.

Po kėlinių žaidėjai, jei norės, turės galimybę pasižiūrėti į savo atsakymų lapus ir įsitikinti, kad jų atsakymai ištaisyti bei taškai suskaičiuoti teisingai.

Viktorinos organizatoriai per kelias dienas po viktorinos pertikrins geriausiai Lietuvoje, kiekviename mieste ir kiekvienoje temoje pasirodžiusių žaidėjų atsakymus. Tuomet bus paskelbti galutiniai rezultatai.

Ar renginys mokamas?

Dalyvavimas Nacionalinėje viktorinoje yra visiškai nemokamas.

Kodėl verta dalyvauti Nacionalinėje viktorinoje?

Nacionalinė viktorina – tai žinių apie Lietuvą patikrinimo konkursas, skirtas Lietuvos ir pačių įvairiausių jos aspektų pažinimui. Pagrindinis šio renginio tikslas yra skatinti domėjimąsi gimtuoju kraštu bei kiekvienam dalyviui suteikti naujų žinių. Kiekvienas dalyvis tiek sužinos kažką naujo, tiek puikiai ir prasmingai praleis laiką.

Ar viktorinoje gali dalyvauti komandos?

Ne, Nacionalinėje viktorinoje kiekvienas dalyvis varžysis tik už save. Taip jis galės pasitikrinti būtent savo žinias apie Lietuvą.

Tačiau, žinoma, į viktoriną galima ateiti su draugais ar draugėmis, kad draugiškai pasivaržytumėte ir palygintumėte savo žinias.

Ar viktorinoje gali dalyvauti nepilnamečiai?

Gali, amžiaus cenzo nėra. O į bent į kai kuriuos klausimus tikrai atsakys kiekvienas.

Tiesa, vaikų, kurie užduotis spręsti dar per maži, turint galimybę į viktoriną rekomenduojame nesivesti – viktorinos kėlinių metu palaikoma tyla, o maži vaikai gali trukdyti susikaupti tiek tėvams, tiek kitiems dalyviams.

Ką būtina atsinešti į viktoriną?

Vienintelis dalykas, kurį privalo atsinešti Nacionalinės viktorinos dalyviai – rašymo priemonė.

Kaip galima užsiregistruoti į viktoriną?

Registracija į Nacionalinę viktoriną vyksta per 15min puslapį. Registracijos formą rasite paspaudę šią nuorodą. Sėkmės!

Noriu organizuoti viktoriną savo mieste. Ką daryti?

15min kviečia visus entuziastus, norinčius padovanoti šventę savo miestui, prisijungti prie Nacionalinės viktorinos organizatorių.

Visus, norinčius organizuoti viktoriną savo mieste, kviečiame susisiekti su viktorinos organizatoriais el. paštu nacionalineviktorina@gmail.com – gausite daugiau informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius