Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

20-ajame Santaros-Šviesos suvažiavime – diskusijos apie švietimą, istoriją, Orientą ir „baisiai stebuklingas mašinas“

Penktadienį, birželio 21-ąją, Alantoje, netoli Molėtų, darbą pradės kasmetinis, jau dvidešimtasis, „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas, truksiantis visą savaitgalį. Jį tradiciškai atidarys vienas šios organizacijos steigėjų prezidentas Valdas Adamkus.
Algis Mickūnas
Algis Mickūnas / MRU nuotr.
Alvydas Jokubaitis
Alvydas Jokubaitis

Šių metų suvažiavime nemaža dėmesio bus skirta istorinei lietuvių savimonei. Šiuolaikinei Lietuvos tapatybei svarbius visuomenės ir istorijos santykius pranešimuose aptars filosofas Alvydas Jokubaitis, kultūros istorikas Darius Kuolys. Šia tema diskutuos istorikai Egidijus Aleksandravičius, Jūratė Kiaupienė, Edmundas Rimša, Kastytis Antanaitis. Apie karą, pokarį ir literatūrą, filosofo Leonido Donskio šnekinami, kalbės rašytojai Sigitas Parulskis ir Antanas Šileika.

BFL/ Aliaus Koroliovo nuotr./Egidijus Aleksandravicius
BFL/ Aliaus Koroliovo nuotr./Egidijus Aleksandravicius

Filosofui Algiui Mickūnui moderuojant, bus svarstoma, kokią visuomenę šiandien kuria Lietuvos švietimas. Šia tema pranešimus skaitys švietimo ekspertai Ričardas Ališauskas ir Lilija Duoblienė, savo įžvalgomis dalinsis literatūrologas ir vadovėlių leidėjas Saulius Žukas, mokykloje dirbantys jaunieji intelektualai Gediminas Milašius, Gabrielė Characiejienė, Elena Sakalauskaitė, Vytautas Miežys. Lenkijos švietimo pertvarką pristatys buvęs Lenkijos švietimo ministras Mirosław Sawicki. Atskira Šarūno Liekio moderuojama diskusija bus skirta Lietuvos lenkų lūkesčiams: joje dalyvaus Seimo narys Jaroslavas Narkevičius ir istorikas Jaroslavas Vabalis.

„Santara-Šviesa“ išlieka atvira pasauliui ir jo iššūkiams: filosofai Gintautas Mažeikis, Algis Mickūnas, orientalistai Audrius Beinorius ir Josephas Pilotta, rašytojas, Lenkijos PEN centro prezidentas Adamas Pomorskis nagrinės Vakarų ryšius su Rytų civilizacijomis, mėgins atsakyti į klausimą – ar Orientas nuvylė? Apie žmonių sukurtas „baisiai stebuklingas mašinas“ pranešimus skaitys fizikai Algirdas Avižienis ir Dominykas Vizbaras. Estų rašytojas ir kultūrologas Reinas Raudas svarstys, kas ką valdo – mes mašinas ar mašinos mus.

Antanas Šileika
Antanas Šileika

Pačios Santaros-Šviesos kintančią tapatybę ir veiklos gaires aptars filosofai Arūnas Sverdiolas, Leonidas Donskis, istorikas Egidijus Aleksandravičius. Apie šiuolaikinę lietuvių literatūrą ir jos skaitymus, filosofei Jūratei Baranovai moderuojant, įžvalgomis dalinsis literatūrologė Jūratė Čerškutė, eseistas Ernestas Parulskis, viešnia iš Vokietijos Claudia Sinnig.

Suvažiavime vyks tradicinis poezijos vakaras. Jame šiais metais dalyvaus Daiva Čepauskaitė, Marius Burokas, Ilzė Butkutė ir Lidija Šimkutė. Leonidas Donskis pristatys paties prodiusuotą filmą apie filosofą Zygmuntą Baumaną „Sunku būti žmogumi šiandien“. Muzikinius vidunakčius suvažiavimo dalyviai leis grupės „Candee Train“ koncerte ir Reino Raudo akademinėje diskotekoje.

1954 metais JAV lietuvių studentų sukurta organizacija „Santara“ kartu su akademinio jaunimo sąjūdžiu „Šviesa“ pradėjo rengti liberalaus jaunimo suvažiavimus išeivijoje. Organizacija siekė „suburti tautiniai demokratinio nusistatymo lietuvius studentus aktyvioje kovoje dėl laisvės“, „stiprinti lietuvių akademikų tarpe tautinį sąmoningumą“, „organizuoti lietuvių studentijos kovą prieš komunizmą, kaip totalinį žmogaus pavergėją“, „statyti gaires išlaisvintos Lietuvos ūkiniam, socialiniam, kultūriniam ir politiniam atkūrimui“.

Valdas Adamkus
Valdas Adamkus

Nuo 1993-ųjų „Santaros-Šviesos“ suvažiavimai kasmet vyksta ir Lietuvoje.

„Santara-Šviesa“, būdama neformali organizacija, šiandien jungia įvairaus amžiaus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą. Jos konferencijose keliami ir svarstomi Lietuvai aktualūs politikos, kultūros, visuomeninio gyvenimo klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius