-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

7 Muziejų nakties renginiai, kurių vertėtų nepraleisti

Šeštadienį, gegužės 20 d., trisdešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių vyks Muziejų naktis – prie tarptautinio renginio prisijungs ir savo duris iki pat vidurnakčio nemokamai pravers galerijos, muziejai, memorialiniai butai. Šia proga siūlome atkreipti dėmesį į 7 renginius, kuriuos lankytojams paruošė Lietuvos muziejai.
Muziejų naktis visoje Europoje – itin laukiamas renginys
Muziejų naktis visoje Europoje – itin laukiamas renginys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paroda M/AG/MA. Kūnas ir žodžiai Italijos ir Lietuvos moterų mene nuo 1965 metų iki šių dienų

Nacionalinėje dailės galerijoje šiuo metu veikia dvi parodos, siūlančios naujai pažvelgti į moterų kūrybą – paroda „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918–1940“ kviečia susipažinti su Lietuvos moterų dailės paveldu tarpukariu, o vizualaus meno projektas „M/AG/MA“ pristato Italijos ir Lietuvos menininkių kūrinius, tyrinėjančius kalbos ir kūno sąveikas.

Pastaroji paroda, pabrėžianti kalbos žaidybiškumo ir dekonstrukcijos svarbą, tampa ypač svarbi Muziejų nakties kontekste – gegužės 20 d. lankytojai turės galimybę ne tik susipažinti su paroda, bet ir sudalyvauti moterų poečių poezijos skaitymuose. Kaip teigia organizatoriai, skaitymai vyks keliaujant per ekspoziciją ir ieškant ryšių su parodoje pristatomais kūriniais. Savo poeziją skaitys R.Brundzaitė, V.Cibarauskė, I.Gudmonaitė, G.Kazlauskaitė, L.Kreivytė, I.Valantinaitė ir kt.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Parodų „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918-1940 m.“ ir „M/AG/MA“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Parodų „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918-1940 m.“ ir „M/AG/MA“ pristatymas

NDG auditorijoje taip pat bus galima susipažinti ir su moterų menininkių (J.Barilaitės, K.Inčiūraitės, Cooltūrisčių, Paulinos Eglės Pukytės, K.Gruodis ir kt.) videofilmais, kuriuose nagrinėjamos kūno ir kalbos sąveikos.

Kur? Nacionalinėje dailės galerijoje

Kada? Parodos ir videofilmų programa veiks 17–23 val., moterų poezijos skaitymai prasidės 19.30 val.

Susitikimas su Ilja Bereznicku Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre

Ilja Bereznickas jau kelis dešimtmečius yra neabejotinai ryškiausia figūra Lietuvos animacijos scenoje – pripažinimą už savo trumpametražius animacinius filmus Lietuvoje ir užsienyje pelnęs režisierius taip pat yra ir dailininkas, pedagogas, scenarijų bei knygų autorius, tačiau kad ir kokią mediją bepasirinktų, jo stilius yra su niekuo nesupainiojamas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ilja Bereznickas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ilja Bereznickas

Susitikimo su I.Bereznicku metu Vilniaus Tolerancijos centre bus pristatomi ir garsiausi autoriaus filmai – ne vieną vaikų kartą užauginęs „Baubas“ bei „Baubo artimetika“, „Tik nereikia mūsų gąsdinti“ ir kiti žiūrovų liaupsių sulaukę darbai.

Kur? Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius)

Kada? 18.15–20 val.

Interaktyvi ekskursija po Lietuvos aklųjų biblioteką

Lietuvos aklųjų biblioteka Muziejų naktį kviečia į ekskursiją nemačiomis. Jos dalyviai po biblioteką keliaus užrištomis akimis – čia jie turės atpažinti kvapus, susipažinti su Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skaityklos ekspozicija ir liečiamųjų knygų kolekcija vaikams bei kitais bibliotekos leidiniais.

Bibliotekos nuotr./Aklųjų biblioteka
Bibliotekos nuotr./Aklųjų biblioteka

Į programą taip pat įtrauktos ir video fragmentų peržiūros – ekskursijos dalyviai užrištomis akimis sudalyvaus ir animacinio filmo ištraukos, pritaikytos neregiams, peržiūroje.

Kur? Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Skroblų g. 10, Vilnius)

Kada? 17.30–19 val. (būtina išankstinė registracija)

Paroda Kas aš? 798 įspūdžiai

Ką žinote apie Kinijos šiuolaikinį meną? Susipažinti su pasaulyje jau pripažintų ir meno rinką netrukus užkariausiančių kūrėjų darbais kviečia Klaipėdai – Lietuvos kultūros sostinei parengta paroda „Kas aš? 798 įspūdžiai“, kurią kuravo Pekino galerijų asociacijos prezidentas Xin Dong Cheng.

Organizatorių nuotr./Weng Fen „Sitting on the Wall“
Organizatorių nuotr./Weng Fen „Sitting on the Wall“

KKKC Parodų rūmuose duris atversiančioje parodoje bus pristatomi tapybos, fotografijos, videomeno darbai, daug dėmesio skiriama Kinijos kūrybinių industrijų pavyzdžiui – iš karinio fabriko galerijų miesteliu virtusiai 798-ajai meno zonai. Kaip teigia parodos organizatoriai, šio rajono pokyčiai gali būti tapatinami su Kinijos visuomenės struktūra, savarankiškai besivystančių kultūrinių segmentų istorija: kontrastinga, pulsuojančia ir nenuspėjama.

Muziejų naktį lankytojams parodą pristatys jo kuratorius bei į Lietuvą atvykę Kinijos menininkai.

Kur? KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda)

Kada? Ekskursija su kuratoriumi ir menininkais vyks 21 val.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus

Lietuvos etnokosmologijos muziejus Muziejų naktį pakvies susipažinti su įdomiausiomis ir keisčiausiomis lietuvių tradicijomis, paslaptingomis dievybėmis ir burtais. Organizatoriai žada, jog lankytojai muziejuje ne tik sužinos, ko astronautai negali pamatyti net pačiais galingiausiais teleskopais, bet ir susipažins su kosmonautikos paroda iš Ukrainos Žytomyro S.P.Koroliovo muziejaus rinkinių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Etnokosmologijos muziejuje buvo stebimas Merkurijaus tranzitas per Saulę
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Etnokosmologijos muziejuje buvo stebimas Merkurijaus tranzitas per Saulę

Lankytojų lauks ir vienas didžiausių visuomenei skirtų 80 cm skersmens teleskopas. Jei oras bus giedras, Muziejų naktį dalyviai turės galimybę per jį pažvelgti į didžiausią Saulės sistemos planetą – Jupiterį.

Kur? Lietuvos etnokosmologijos muziejuje (Žvaigždžių g. 10, Kulionių km.)

Kada? 21–24 val.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus

Vieno seniausių Lietuvoje, 1919 m. įkurto Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ekspozicijoje yra daugiau nei 14 000 eksponatų, tačiau moksliniuose rinkiniuose jų net 15 kartų daugiau. Su šia nematoma muziejaus puse lankytojai ir kviečiami susipažinti Muziejų nakties metu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno T.Ivanausko muziejaus Žinduolių skyriaus eksponatai populiariausi tarp lankytojų.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno T.Ivanausko muziejaus Žinduolių skyriaus eksponatai populiariausi tarp lankytojų.

Gegužės 20 d. vakarą apsilankę muziejuje sužinos, kaip gyvūnai patenka į muziejų ir kaip yra klasifikuojami, kaip gaminamos iškamšos ir kaip virsta muziejaus eksponatais. Dalyviai taip pat turės galimybę apsilankyti ir nuolatinėje muziejaus ekspozicijoje.

Kur? Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje (Laisvės al. 106, Kaune)

Kada? 18.00–24.00 (su pokalbių programa galite susipažinti čia)

Mindaugo Urbaičio kūrinys „Trio“ Druskininkų miesto muziejuje

Mindaugo Urbaičio kūrinio „Trio“ premjera įvyko 1982 m. – šiemet, minint 35 metų sukaktį, Druskininkų miesto muziejuje Muziejų nakties metu bus prisimintas anuomet naujai skambėjęs ir diskusijas provokavęs kūrinys.

Arūno Baltėno nuotr./Mindaugas Urbaitis
Arūno Baltėno nuotr./Mindaugas Urbaitis

Kaip teigia organizatoriai, „Trio“ yra vienas pirmųjų M.Urbaičio kūrinių, o jame aiškiai justi amerikietiškojo minimalizmo įtaka. Valandos trukmės „Trio“, skirtas melodiniams instrumentams, yra vienas radikaliausių minimalizmo kūrinių Lietuvoje, atliepiančių asketišką kompozitoriaus muzikinę kalbą.

Kur? Druskininkų miesto muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 59)

Kada? 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius