Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano karo veteranų prisiminimus ir šių dienų įspūdžius pasakos fotografijos (nuotraukos)

Antradienį Vilniaus rotušėje atidaroma fotografijų paroda „Afganistanas tada ir dabar: lietuvių pėdsakai“. Ji skirta 20-osioms sovietų kariuomenės išvedimo iš Afganistano metinėms paminėti ir atspindėti dabartinei lietuvių veiklai karų nualintoje šalyje. Paroda veiks iki vasario 28 d.
Afganistanas tada
Afganistanas tada / Karo Afganistane veteranų sąjungos/Knygos „Užmirštas“ karas“ nuotr.

Parodos organizatorių pranešime spaudai rašoma, kad parodą organizavo Lietuvos spaudos fotografų klubas, Krašto apsaugos ministerija ir Afganistano karo veteranų bei kitų karo konfliktų dalyvių asociacija kartu su Europos Parlamento nariu Gintaru Didžioku.

„Tai unikali galimybė susipažinti su skausmingu daugybei Lietuvos žmonių sovietų avantiūros Afganistane laikotarpiu, pasikalbėti su likusiais gyvais liudytojais ir pamatyti, kaip pasikeitė padėtis per du dešimtmečius“, – sako vienas parodos organizatorių, Europos Parlamento frakcijos „Sąjunga už tautų Europą“ vicepirmininkas G.Didžiokas.

Norisi, kad naujoji karta žinotų, kodėl tolimasis Afganistanas yra artimas Lietuvai, kokį pėdsaką jis palieka lietuvių širdyse ir kokį pėdsaką palieka lietuviai Afganistane, – sakė Gintaras Didžiokas.Pasak jo, skirtingai nuo SSRS invazijos laikų, šiuo metu Lietuvos atstovai su kolegomis iš kitų ES valstybių padeda Afganistane įtvirtinti taiką, pagarbą bendražmogiškoms vertybėms, sukurti minimalią socialinę infrastruktūrą, perteikia ilgų autoritarizmo, karo ir prievartos nualintai šaliai Europos patirtį ginant žmogaus teises ir laisves.

„Afganistano karo veteranams sovietų invazijos pabaigos data yra nepaprastai reikšminga, – sako Vilniaus karo Afganistane veteranų sąjungos pirmininkas Vytas Lukšys. – Ši diena reiškia skausmo ir beprasmių kančių pabaigą. Todėl kasmet švenčiame vasario 15-ąją, o šiais metais ši data ypač reikšminga, nes prabėgo jau 20 metų.“

Pasak G.Didžioko, bėgant metams lieka vis mažiau galimybių išgirsti tiesioginių tų siaubingų ir beprasmių įvykių dalyvių atsiminimų ir įspūdžių. Todėl tokios parodos, kuriose jie dalyvauja, yra ypač aktualios jaunajai kartai, nežinančiai, ką Lietuvos vyrai veikė tolimoje ir atšiaurioje Afganistano žemėje.

„Norisi, kad naujoji karta žinotų, kodėl tolimasis Afganistanas yra artimas Lietuvai, kokį pėdsaką jis palieka lietuvių širdyse ir kokį pėdsaką palieka lietuviai Afganistane“, – sako G.Didžiokas.

Parodoje bus galima ne tik pamatyti prieš 20 metų darytas unikalias nuotraukas ir šių dienų Afganistano vaizdus. Savo žiniomis ir išgyvenimais dalysis Lietuvos Afganistano karo veteranų organizacijos nariai, istorikai, žurnalistai ir politologai.

Sovietų Sąjungos intervencija Afganistano teritorijoje tęsėsi nuo 1979 m. gruodžio 27 d. iki 1989 m. vasario 15 d. Iš Lietuvos Afganistane tarnavo apie 5 tūkst. šauktinių, žuvo 96. Sovietų valdžia bandė nuslėpti bet kokią informaciją apie karą, slopino radijo bangas iš užsienio, kai buvo pranešama apie karą, neleido ant žuvusio sūnaus paminklo parašyti, kad jis žuvo Afganistane, ir taip dar labiau didino artimųjų baimę.

Net Lietuvai atgavus nepriklausomybę Afganistano karo dalyviai nesugebėjo sulaukti didesnio valdžios ir visuomenės dėmesio.

Šiuo metu pagal įsipareigojimus NATO maždaug 170 Lietuvos piliečių taip pat vykdo misiją Afganistane. Lietuvos vadovaujama Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupė – tai NATO Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija.

Lietuvos vadovaujama PAG pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį. Pagrindinė užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Iki šiol vykdant misiją Afganistane yra žuvęs vienas Lietuvos karys.

„Visuomenė turi žinoti ne tik tai, kas vyko Afganistane prieš 30 ar 20 metų, bet ir tai, kuo Afganistanas svarbus Lietuvos žmonėms dabar, – sako Afganistano karo veteranas V.Lukšys. – Ši paroda – puikus būdas tai parodyti."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius