-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alytuje svečiuosis Afrikos fotografijos menas ir garsiausių Europos meistrų bonsai

Birželio 14 – 16 dienomis Alytus vėl trumpam pavirs Japonijos kultūros sostine: kraštotyros muziejuje apsilankyti alytiškius ir miesto svečius kviečia paroda „Nepavaldūs laikui“. Į Dzūkijos sostinę savo bonsai medelius suveš garsiausi pasaulio meistrai net iš keturių žemynų, o jau tradicija tapusiam japoniškų menų renginiui ypatingos nuotaikos šiemet suteiks fotografo ir keliautojo Tobie Kleynhans iš Pietų Afrikos fotografijų paroda.
Paroda „Nepavaldūs laikui“
Paroda „Nepavaldūs laikui“ / K.Ptakausko nuotr.
Temos: 3 Menas Bonsai Paroda

Nemokamas renginys vyks rekonstruotame Alytaus kraštotyros muziejuje: pirmame aukšte lankytojai galės grožėtis bonsai medeliais, o antrame aukšte vyks fotografijos paroda „Pietų Afrikos portretai“. Šeštadienį ir sekmadienį fotomenininkas skaitys paskaitas, tad besidomintys kelionėmis galės pasiklausyti išskirtinių istorijų.

„Pernai keliaudamas po Afriką susipažinau su bonsai meistru, gydytoju, fotomenininku ir keliautoju Tobie Kleynhans. Pamačiau jo kelionių po Afriką fotografijas, kurios man labai patiko ir pakviečiau jį atvykti į mūsų parodą. Jis mielai sutiko, tad Alytuje bus pristatyta apie 40 jo darbų. Manau, kad žmonėms, kurie nėra buvę šiame žemyne ir neturės tokios galimybės, tai puiki galimybė susipažinti Pietų Afrikos fotografija, kuri atskleis jos žmonių gyvenimą“, – sakė parodos organizatorius bonsai meistras Kęstutis Ptakauskas.

Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Ptakauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Ptakauskas

Bonsai formavimo demonstracijas ves garsiausi šio meno atstovai net iš Pietų Afrikos, Meksikos, Italijos, Lenkijos, Čekijos.

Projektas „Nepavaldūs laikui 3“ neapsiribos tik parodomis, bet bus papildytas ir įvairiomis kultūrinėmis edukacijomis bei kūrybinėmis dirbtuvėmis. Bendradarbiaujant su projekto partneriais bus surengtos edukacinės dirbtuvės su japoniškaisiais LaQ konstruktoriais, kurie per keletą metų įgijo didžiulį gerbėjų būrį. Šio konstruktoriaus galimybės leidžia konstruoti įvairiausius objektus – nuo robotų, iki dinozaurų ar pilių, tad prie kūrybos procesas visiškai įtraukia ne tik vaikus, bet ir suaugusius. K.Ptakausko teigimu, šiemet į kūrybines dirbtuves jau užsiregistravo daugybė norinčių.

Jaunimą turėtų sudominti į renginį pakviesti ir Japonijoje labai populiarios Cosplay bei Manga kultūros, turinčios daug gerbėjų ir mūsų šalyje, atstovai. Kūrybinėse dirbtuvėse bus galima persikūnyti į įvairiausiais animacinius personažus ir surengti pasirodymus.

Dar vienas unikali renginio dalis – edukacinė programa „Lino kelias“, kurioje bus galima susipažinti su lino gyvenimu nuo sėklos iki augalo ir jo virtimo audiniu.

Tarptautinių bonsai parodų ir Japonijos menų festivalių ilgametis organizatorius Lietuvoje Kęstutis Ptakauskas neslepia, kad tai galbūt jau paskutinė jo organizuojama paroda. Jau trečius metus gerokai mažesnės apimties renginius darantis alytiškis džiaugiasi, kad bonsai meno pradmenis įsisavina būrys jo mokinių. Meistras savo paslaptis jau ne vienerius metus perteikia kitiems japoniškų medelių mylėtojams. Šiuo metu bonsai meno mokosi apie 25 mėgėjai iš visos Lietuvos, jų amžius – nuo 25 iki 60 metų.

„Žmogus, auginantis bonsai, tai sodininkas ir menininkas kartu. Sodininkas žino, kaip medis auga, kaip jį galima pasodinti, persodinti, formuoti, laistyti ir prižiūrėti, kad jis gyvuotų tiek, kiek augdamas natūralioje gamtoje. Menininkas mato medžio grožį ir suteikia jam tokį vaizdą, kad jis atrodytų kuo tikriau ir natūraliau“, – sako K.Ptakauskas.

Parodoje bus eksponuojami ir naujokų darbai, kuriuos vertins atvykę garsiausi pasaulio meistrai.

„Norėjau paskatinti mokinius, kad jie pamėgintų pasiruošti kitais metais Čekijoje vyksiančiame Europos bonsai kongrese. Manau, bent du mūsų mokiniai galės dalyvauti naujųjų talentų konkurse. Lietuvai tai bus žingsnis į priekį“, – džiaugėsi renginio organizatorius.

Projekto renginių programa leis lankytojams aktyviai įsitraukti į kultūrines ir edukacines veiklas, susipažinti su novatoriškomis kultūros raiškos formomis, taip mažinant kultūrinį atotrūkį nuo didžiųjų Lietuvos miestų.

Anot K.Ptakausko, tai bus puiki proga parodos dalyviams pažinti miestą ir atrasti naujų bendradarbiavimo galimybių, o parodos lankytojams – plėsti kultūrinį akiratį ir ugdyti kultūrinę savimonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius