Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjantys metai – Liudviko Rėzos metai

Artėjantys metai paskembti jubiliejiniais Martyno Liudviko Rėzos metais. Sausio 8-ąją Klaipėdos Etnokultūros centre bus pristatomi Rėzos „Raštai“.
Juodkrantėje bus įtikta jau penktoji Liudviko Rėzos premija.
Juodkrantėje stovi paminklas Liudvikui Rėzai / Neringos sav. nuotr.

2016 m. sausio 9 d. bus minimos teologo, Karaliaučiaus universiteto profesoriaus Martyno Liudviko Rėzos 240 gimimo metines.  

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas Vilniuje nuo 2009 m. rengia Rėzos „Raštų“ seriją. 2011 m. pasirodė pirmasis tomas, 2013 m. – antrasis, 2015 m. – ketvirtasis, o 2018 bus išleistas trečias ir penktas tomai. Ir jie dar ne paskutiniai. Gali kilti klausimas: ar čia tas pats Rėza, kuris, kaip žinia, išleido Kristijono Donelaičio kūrybą ir pirmąjį lietuvių liaudies dainų rinkinį? Atsakymą bus galima išgirsti susitikime su „Raštų“ rengėjais ir leidėjais. Susitikimo metu bus pristatomas ketvirtasis Rėzos „Raštų“ tomas, skirtas K. Donelaičio kūrybos publikavimui. Jis tarsi  užbaigėDonelaičio ir pradeda Rėzos jubiliejinius metus.

Taip pat  nuskambės atsakymai į keletą intriguojančių klausimų, pvz.: Koks buvo iš tikrųjų Rėzos vardas? Kodėl pirmajame „Metų“ leidime (1818 m.) – apie 13 procentų apimties sudaro Rėzos autorinis tekstas? Kodėl iki šiol egzistuoja du „Donelaičiai“ – L. Rėzos ir vokiečių filologo Georgo Nesselmanno, ir kuo jie skiriasi? Kokiame XIX a. leidinyje išspausdinti ir Donelaičio, ir Rėzos lietuviški tekstai? Ar dar pavyksta rasti nežinomų Donelaičio laiškų? Kiek pasirodys Rėzos „Raštų“ tomų?

Dalyvaus: „Raštų“ sudarytoja dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), redakcinės kolegijos nariai: Gytis Vaškelis (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) ir kultūros istorikė habil. dr. Ingė Lukšaitė, L. Rėzos svarbą Kuršių Nerijos istorijai pristatys Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja doc. dr. Nijolė Strakauskaitė. Renginį moderuos Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė doc. dr. Silva Pocytė.

Renginys prasidės 16 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius