-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atvirukai apie Kauno istoriją išmoko daugiau nei vadovėliai

Kauno miesto istorija tęsiasi jau kiek daug nei šešis šimtus metų, tačiau sunku surasti informacijos ir susidaryti vaizdą, kaip šis Lietuvos miestas atrodė prieš šimtą ar du šimtus metų. Geriausi praeities liudininkai yra fotografijos, tačiau šiai meno šakai reikalinga technika atsirado vos prieš porą šimtmečių. Nors išvysti senojo Kauno vaizdus dabar mums leidžia tiek internetas, tiek specialiai išleisti leidiniai, tačiau galimybė fotografijas pamatyti ir paliesti gyvai pasitaiko ne kiekvienam.
Vaizdas nuo Aleksoto panoraminės aikštelės
Vaizdas nuo Aleksoto panoraminės aikštelės / „GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas

Kauno fotografijos istorija

Džiugu pasakyti, jog 1839 metais Paryžiuje atsiradus fotografijai ši neilgai trukus pasiekė ir Lietuvą. Keliaujantys fotografai į Lietuvą atklysdavo jau 1843 m., o 1849 metais susikūrė ir pirmosios foto ateljė, kur šalies gyventojai galėdavo apsilankyti ir pasidaryti degerotipinį paveikslą. 

Įdomu, jog pati seniausia Lietuvoje išlikusi degerotipija buvo padaryta būtent Kaune – 1844 m. ji priklausė turtingam dvarininkui Kletui Burbai. Tuo metu tai buvo brangi paslauga, nors ir pigesnė nei paveikslo tapyba. 

„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinė Laisvės alėja
„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinė Laisvės alėja

Tiesa, į Kauną degerotipistai keliaudavo ne specialiai. Iš vakarų Europos fotografijos specialistai keliaudavo į Sankt Peterburgą (Rusija), todėl jie neišvengiamai turėdavo apsilankyti ir Kaune per kurį tuo metu vesdavo pagrindiniai susisiekimo keliai. Žinoma, Kaunas buvo ir pakankamai didelis miestas, kuriame netrūko aukštesnio sluoksnio gyventojų, kurie galėdavo sau leisti užsisakyti fotografijų. 

Šią meno sritį į Kauną, galima sakyti, jog atnešė vokiečiai. 1864 m. Lietuvoje vyko sukilimas prieš tuometinę Rusijos imperijos valdžią, todėl Kauno mieste buvo vykdomos revizijos ir užfiksuota, jog tuo metu Kaune veikė dvi foto dirbtuvės, kurios abi priklausė vokiečių kilmės fotografams, kurie buvo atvykę iš Prūsijos. 

Kaune „į lauką“ fotografija išėjo žymiai vėliau nei likusiame pasaulyje. Pirmosios Kauno nuotraukos, kuriame matosi miesto vaizdas buvo užfiksuotos apie 1895-uosius metus. Rasti išlikusių to meto fotografijų yra beveik neįmanoma. Apie jų egzistavimą sprendžiama iš skelbimų tuometiniuose Sankt Peterburgo laikraščiuose, kuriuose buvo siūloma įsigyti Kauno miesto nuotraukų.

Nuotraukų plitimas atvirukų pavidalu

Labiausiai Kauno nuotraukos plisti pradėjo būtent atvirukų pavidalu. Neatsitiktinai dažnai teigiama, kad geriausi senosios fotografijos žinovai yra būtent atvirukų kolekcionieriai. 

„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinė Vilniaus gatvė
„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinė Vilniaus gatvė

Itin daug Kauno nuotraukų po pasaulį paplito 1916-aisiais metais, kuomet Lietuva buvo okupuota vokiečių. 1915-ųjų metų gruodį okupavę Lietuvą vokiečiai, kurį laiką draudė iš mūsų šalies siųsti laiškus. Praėjus maždaug mėnesiui nuo okupacijos 1916 m. sausio 15 dieną Vokietijos valdžia leido siųsti laiškus iš Lietuvos. Tiesa, šiuos buvo galima rašyti tik vokiečių kalba ir siųsti tik į Vokietiją, Austriją ir Vengriją. 

1915-1918 metais buvo išleista daug atvirukų, kuriuose buvo užfiksuotos Kaunui svarbios istorinės akimirkos, informacija apie karo eigą, vokiečių karių gyvenimą bei įžymesnius asmenis. 

„Kadangi atvirukuose nepavykdavo sutalpinti visos informacijos, kurią siuntėjas norėdavo pasakyti gavėjui, vaizdai ant atvirukų leisdavo taipogi susidaryti papildomą vaizdą“, – teigė atvirukus kolekcionuojantis Kaune įsikūrusios „GK Galerijos“ direktorius Kęstutis Z. Šafranavičius.

„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinis Muzikinis teatras
„GK Galerijoje“ eksponuojamas atvirukas/Dabartinis Muzikinis teatras

Dauguma atvirukuose vaizduojamų fotografijų buvo padarytos vokiečių fotografų, o ir patys atvirukai dažnai būdavo spausdinami Vokietijoje. Negana to, reikia prisiminti, jog šie senojo Kauno atvaizdai būdavo išsiunčiami į svetimas šalis, todėl didelė dalis jų yra likę Vokietijos kolekcionierių rankose ir nepasiekia Lietuvos.

Tiesa, mūsų kalbintam kolekcionieriui yra pavykę įsigyti nemažai šių atvirukų. Daugumą šių atvirukų jis įsigijo būtent vienos parodos Berlyne metu.

Taip pat, jo teigimu, labai įdomu kolekcionuojant atvirukus tai, jog niekada neturėsi dviejų vienodų egzempliorių. 

„Nepaisant to, kas pavaizduota ant atviruko, didžiausia vertė yra nugarėlėje. Kiekvienas atvirukas pasakoja savo istoriją. Kadangi šie siųsti buvo karo laikais, tai medžiaga, kurioje sudėti išgyvenimai ir jausmai, todėl galima pajusti tuometinę mieste tvyrojusią atmosferą,“ – teigė kolekcionierius K. Z. Šafranavičius, kuris eksponuoja šiuos atvirukus savo galerijoje.

Atvirukų savininkų jau seniai nebėra gyvų, todėl likę tik trumpi ant atvirukų nugarėlių užrašyti jų gyvenimo epizodai bei Kauno miesto vaizdai. Dauguma nuotraukose įamžintų statinių yra pakitę arba nugriauti, o kai kurios miesto vietos pakitusios neatpažįstamai. Galimybė pažvelgti į senąjį Kauną yra neįkainojama ir tai padaryti yra būtina kiekvienam, kuris kada nors gyveno šiame išskirtiniame mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius