-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

,,Aušros“ muziejaus lankytojams – ekskursijos su audiogidu (audio)

Liepos 15 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) pristatoma nauja muziejaus paslauga – audiogidas.
Muziejaus audiogidas
Muziejaus audiogidas. / UAB „Audiogidas“ nuotr.
Temos: 1 Muziejus

Šiaulių „Aušros“ muziejuje veikia 9 ekspozicijos – praėjusiais metais jas aplankė 72 tūkstančiai lankytojų. Populiariausios iš jų – Dviračių muziejaus ekspozicija „Dviratis ir Lietuva“ bei Ch.Frenkelio vilos ekspozicija „Provincijos dvaras ir miestas“. Būtent šių ekspozicijų lankytojai pirmieji išbandys 2009 m. muziejaus įsigytus naujesnės kartos profesionalius audiogidus. Tokius pat naudoja ir didžiausias Austrijos muziejus – Šenbruno rūmai.

Dviračių muziejus yra vienintelis tokio profilio muziejus Lietuvoje. 2004 m. jame buvo atnaujinta ypač populiari ekspozicija „Dviratis ir Lietuva“. Ekspozicijoje atsispindi dviračio raida Lietuvoje nuo jo atsiradimo iki šių dienų, joje eksponuojami 348 eksponatai – 79 dviračiai ir 3 velomobiliai.

Ch. Frenkelio vila – vienintelis Šiauliuose ir vienas iš nedaugelio Lietuvoje XX a. pr. moderno epochos architektūros statinių. 2008 m. baigus Ch.Frenkelio vilos restauravimo darbus, visuomenei buvo pristatyta ekspozicija „Provincijos dvaras ir miestas“. Ch.Frenkelio vila yra daugiafunkcinis istorinės kultūros centras, atveriantis lankytojams daugiasluoksnį Lietuvos ir visos Europos kultūros paveldą, kviečiantis į muziejinę ekspoziciją, platų kultūrinių renginių spektrą.

Minėtose ekspozicijose muziejus, panaudodamas modernias informacinių technologijų

UAB „Audiogidas“ nuotr./Muziejaus audiogidas
UAB „Audiogidas“ nuotr./Muziejaus audiogidas

priemones, lankytojams siūlo kokybiškas paslaugas ir visapusišką informaciją. Audiogidas – tai puiki galimybė savarankiškai apžiūrėti ekspoziciją, pasirinkti ir sužinoti daug intriguojančių faktų apie dominantį eksponatą. Audiogidą galima išsinuomoti tiek pavieniams lankytojams, tiek ir grupėms. Šiuo metu garso ekskursijos pristatomos lietuvių kalba, bet jau rengiamas ir anglų kalbos variantas. Tai yra pirmas neprivatus muziejus Lietuvoje, kuris diegia profesionalią audiogidų įrangą.

Audiogidą ,,Aušros“ muziejaus ekspozicijose įrengė UAB ,,Audiogidas“ (Vilnius), finansavimas gautas parengus projektus Kultūros rėmimo fondui.

Audiogidas (lot. audio – klausau, pranc. guide – keliarodis, vadovas) – turistams skirtas nešiojamasis elektroninis prietaisas, pakeičiantis ekskursijas vedantį žmogų. Tuo pačiu terminu vadinama ir paslauga arba funkcija, kai turistams skirtus garso įrašus (pasakojimus apie eksponatus arba lankytinas vietas) pateikia garso atkūrimo įrenginys.

Audiogidai (aparatai) buvo sukurti ekskursijoms po muziejus, vėliau juos pradėta taikyti ir ekskursijoms po miestus. Dažniausiai tai – individuali audioekskursijos priemonė, tačiau kai kurie audiogidų įrangos gamintojai tiekia papildomą išorinį garsiakalbį. Tokiu būdu su vienu audiogidu ekskursijos komentarų gali klausytis ir kelių dešimčių turistų grupė. Audiogidas kaip paslauga žanro požiūriu yra giminingas garsinei knygai ir radijo teatro spektakliui, nors vystėsi savarankiškai. Nuo garsinės knygos jis skiriasi tuo, kad vartotojas (turistas) jį ne perka, bet išsinuomoja.

Audiogidų (elektronikos prietaisų) būna įvairiausių rūšių: jie gali būti su ausinėmis arba kaip telefonas glaudžiami prie ausies, visiškai automatiniai arba valdomi klaviatūra, interaktyvūs (kai muziejaus lankytojas pats nusprendžia, kurių pasakojimų jam klausytis) arba pateikiantys „linijines ekskursijas“, kai lankytojas eina pagal nurodytą maršrutą ir privalo išklausyti visą vientisą pasakojimą, negalėdamas ko nors praleisti ar paklausyti detalesnių pasakojimų apie sudominusius dalykus.

Audiogido paslaugą Lietuvoje jau yra įdiegę Genocido aukų muziejus, Grūto parkas bei du Vilniaus turizmo informaciniai centrai.

Pateikiame Dviračių muziejaus audiogido pasakojamo anekdoto pavyzdį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius