Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Autentiškame tarpukario bute Kauno centre – atviros nėrimo pamokos ir pasaulinio rekordo siekimas

Šeštadienį, rugsėjo 23 d., pirmąkart istorijoje taip plačiai atsivers buto Kaune, Gedimino g. 48, durys. Autentiškame tarpukario bute vyks didžiausią pasaulio antklodę sukurti siekiančio projekto „Antklodė Europai“ pristatymas, kurio metu savo indėlį į rekordą galės padaryti kiekvienas norintis.
Projektas „Antklodė Europai“
Projektas „Antklodė Europai“ / Organizatorių nuotr.

Projektas „Antklodė Europai“ inicijuotas Leeuwardene, Nyderlandų karalystės mieste, kuris 2018 m. taps Europos kultūros sostine. Lietuvoje šį projektą kuruoja „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda, į kurią, kviesdama prisijungti prie rekordo siekimo, kreipėsi „Antklodės Europai“ iniciatorė Esmeralda de Vries. „Kvietime išsakytos mintys ir šių skleidžiama šiluma bei energija neleido suabejoti, ar mums verta prisijungti“, – pasakoja „Kaunas 2022“ komandos narė menininkė Evelina Šimkutė.

„Antklodė Europai“ – tai tinklas bendrystei. Europa – tai vienas didelis įvairių raštų, siūlų ir technikų nėrinys, kitaip tariant, viena didelė įvairių žmonių šeima. Visi esame skirtingi, tačiau turime vieną tikslą – antklodę Europai, kuri apglėbs, sušildys, kvies kurti ir pažinti.

„Antklodė Europai“ – tai ne tik antklodė. Tai pokalbis, ryšys, žinutė, pagalba, emocija, vienijanti, ir kviečianti kiekvieną pasijusti kažko didesnio dalimi“, – rašoma iš Nyderlandų į Kauną atkeliavusiame kvietime. Anot projekto autorės E. de Vries, svarbu kuo garsiau kalbėti apie visame pasaulyje egzistuojančią vienišumo problemą, skatinti žmones burtis ir veikti bei kurti kartu. Todėl antklodės kūrimas svarbus ne tik dėl galutinio rezultato, bet ir dėl prasmingo laiko, pokalbių, prisimintų istorijų – visa tai įdomu projekto kuratoriams, kurie laukia ne tik pačių antklodžių, bet ir kuo išsamesnių jų gimimo pristatymų.

Planuojama, kad didžiausią pasaulyje antklodę sudarys bent 10 tūkst. antklodžių iš viso pasaulio, kuriose tilps dar daugiau pokalbių, nuotykių, istorijų ir pažinčių. Po projekto antklodės keliaus į labdaros organizacijas ir bus perduotos tiems, kuriems jų labiausiai reikia. Šiuo metu jau nunerta per 3 tūkst. antklodžių, taigi akivaizdu, kad „Antklodė Europai“ negali nepavykti.

E. Šimkutė pabrėžia, kad prie projekto kviečiami prisijungti ne tik kauniečiai, bet ir visi Lietuvos gyventojai bei kitose šalyse gyvenantys lietuviai: „Juk šventėms daug emigrantų grįžta namo – tokie susitikimai yra labai gera proga pabūti kartu ir… nunerti antklodę, svarbu tik pasirūpinti, kad ji vienu ar kitu būdu pasiektų mus“. Projekto atstovai žada ir patys apkeliauti šalies bendruomenes, nusprendusias prisijungti prie projekto, išgirsti jų įspūdžius bei, žinoma, surinkti nunertas antklodes.

Savo sukurtą antklodę į Kauno kultūros centrą „Tautos namai“ (Vytauto pr. 79, Kaunas) galima atnešti iki kitų metų kovo 15-osios. Visos surinktos antklodės vėliau bus eksponuojamos Kaune, o galiausiai keliaus Leeuwardeną, kur taps didžiausios pasaulyje antklodės dalimi.

Butas, kuriame rugsėjo 23 d. vyks „Antklodės Europai“ pristatymas, priklauso tarpukariui neabejingiems jauniems Kauno verslininkams. Neseniai butą, kuriame gausu autentiškų art deco detalių, neseniai įsigiję Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius jo duris visuomenei atverti ketina ir ateityje. Rugsėjo 23 d. (šeštadienį ), 15 val. Gedimino g. 48 tikrai kvepės kava ir arbata, vyks „močiutės kvadratėlių“ nėrimo dirbtuvės, taip pat su „Kaunas 2022“ komandos nariu Ryčiu Zemkausku bus kuriamas Kauno mitas, o E. Šimkutė pristatys bendruomenių platformą „Visi kaip vienas“.

Organizatorių nuotr./Projektas „Antklodė Europai“
Organizatorių nuotr./Projektas „Antklodė Europai“

„Man, kaip kūrėjai, yra labai svarbūs žmonės, vietos ir tai, ką veikiame artimoje aplinkoje“, – apie tai, kodėl „Kaunas 2022“ projekte pasirinko kuruoti bendruomenių sritį, pasakoja po dešimtmečio praleisto Londone į gimtuosius Šilainius grįžusi E. Šimkutė, – „Tikiu, kad projektai, kuriuos inicijuojame, suteiks žmonėms galimybę veikti, stiprins bendruomenes, paskatins tuos, kurie jau daro nuostabius dalykus savo kiemuose, rajonuose, mokyklose, o tiems, kurie nedrįsta pradėti, suteiks žinių, kaip tai padaryti“.

Renginys vyks š.m. rugsėjo 23 d., 15-18 val. Gedimino g. 48, Kaunas

Dėl riboto vietų skaičiaus renginio metu, būtina išankstinė registracija: fluxuslabs@kaunas2022.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius