Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autentiški holokausto kadrai – Tolerancijos centro ekrane

Minint Aušvico koncentracijos stovyklos išlaisvinimo 70-ąsias metines ir Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną, š. m. sausio 27 d. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus (VVGŽM) ir Lenkijos Respublikos ambasada Lietuvoje organizuoja renginį, kurio metu bus rodomas unikalus dokumentinis filmas anglų kalba ,,Aušvico išlaisvinimas“ (2005, CHRONOS-MEDIA GmbH Berlyne ir Aušvico-Birkenau Valstybinis muziejus, Lenkija).Šiame filme užfiksuoti autentiški 1945 m. kadrai iš koncentracijos stovyklos.
Aušvico koncentracijos stovykla
Aušvico koncentracijos stovykla / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Holokaustas

Renginio metu taip pat bus atidaryta paroda apie Lenkijos Teisuolius „Rizikuojant gyvybe − lenkai, gelbėję žydus Holokausto metu”.

Apie planuojamo renginio svarbą ir dokumentinio filmo „Aušvico išlaisvinimas“ unikalumą kalbėjęs VVGŽM direktorius Markas Zingeris, prisiminęs savo paties motinos pasakojimą apie Štuthofo koncentracijos stovyklą ir motinos gyvybę išgelbėjusį rusų kareivį, sakė: „Tai yra ne istorijos apie holokaustą, tai yra paties holokausto vaizdai“.

Organizatorių nuotr./Holokausto minėjimas
Organizatorių nuotr./Holokausto minėjimas

Paroda „Rizikuojant gyvybe − lenkai, gelbėję žydus Holokausto metu” parengta remiantis ypatinga Teisuolių ir išgelbėtųjų liudijimų kolekcija, kuri buvo sukaupta įgyvendinant Lenkijos žydų istorijos muziejaus POLIN projektą „Lenkijos Teisuoliai – atminties sugrąžinimas“.

Nacių okupuotoje Lenkijoje už pagalbą žydams, kitaip nei Vakarų Europos šalyse, grėsė mirties bausmė.

Daugelio lenkų tai neatgrasė nuo priešinimosi blogiui. Rizikuodami savo ir savo šeimų gyvybėmis, jie išgelbėjo tūkstančius Lenkijos žydų. Jeruzalėje veikiantis „Jad Vašem” institutas dalį gelbėjusiųjų pagerbė Pasaulio Tautų Teisuolio vardu.

Paroda supažindina su žydus gelbėjusių lenkų veidais, šių žmonių istorijomis ir motyvais, atskleisdama juos istoriniame nacistų okupuotos Lenkijos kontekste. Lenkijos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos inicijuota paroda yra išversta į penkias kalbas, buvo eksponuota Paryžiuje, Taline, Varšuvoje, Ščecine bei Torunėje. 

Dokumentinio filmo ,,Aušvico išlaisvinimas“ (2005 m., 58 min., anglų k.) ir parodos ,,Rizikuojant gyvybe − lenkai, gelbėję žydus Holokausto metu” lietuvių kalba atidarymas vyks 2015 m. sausio 27 d., 17:30 val. VVGŽM Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius). Renginyje dalyvaus VVGŽM direktorius M. Zingeris, Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Jarosław Czubiński, Izraelio ambasados misijos vadovo pavaduotojas Yehuda Gidron.

Įėjimas į renginį laisvas.

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius