Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltijos baleto grupės“ premjerose – testosteronas ir prožektorių šokis su moterimis

Nepriklausoma profesionalių šokėjų trupė „Baltijos baleto grupė“ (BBG) žiūrovams praneša ne apie sezono uždarymą, bet... apie dvi jų laukiančias šokio premjeras. Birželio 15 dieną Vilniaus „Šokio teatro“ sceną užvaldys vyriškas gaivalas su spektakliu „Diagnozė: Vyras“, o birželio 16 dieną į moteriškų varžybų sūkurį pakvies spektaklis „Arachnė“.
Spektaklis „Diagnozė: Vyras“
Spektaklis „Diagnozė: Vyras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Labai džiugu sezono pabaigoje išleisti dvi premjeras – ne kiekvienas teatras ryžtasi taip rizikuoti vasarą, bet mes manome, kad Vilniui šiuo laiku labai trūksta kultūrinio gyvenimo aktyvumo. Todėl tikimės stipraus palaikymo iš sostinės žiūrovų“, – sakė abiejų spektaklių režisierė ir BBG idėjinė lyderė Marija Simona Šimulynaitė.

Šiame spektaklyje skambės labai temperamentinga, spalvinga, ritmiška, vyriška ir prisotinta testosteronų muzika. Ji, gyvai atliekama, skleidžia žvėrišką energetiką.Pirmoji BBG pristatoma premjera „Diagnozė: Vyras“ drebins „Šokio teatro“ salę gyvos muzikos ritmais, kuriuos sukels muzikantai iš „Giunter Percussion“.

„Šiame spektaklyje skambės labai temperamentinga, spalvinga, ritmiška, vyriška ir prisotinta testosteronų muzika. Tai – Balkanų, kubiečių, afromuzikos miksas. Gyvai atliekama ši muzika skleidžia žvėrišką energetiką, – tikino vienas žymiausių Lietuvos perkusininkų Pavel Giunter. – Šis spektaklis man labai artimas, nes čia skamba labai gero mano draugo, serbų kompozitoriaus Jovano Živkovičiaus muzika.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklis Arachnė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklis „Arachnė“

Spektaklio režisierė prisipažino, kad spektaklis gimė iš jos kalbų ir diskusijų su draugėmis ir kolegėmis apie vyrus.

„Mes kartu su šokėjais nustatėme diagnozę, kaip vyrai pasikeitė nuo viduramžių iki XX a., kai atsirado feminizmas. Vyrų rasė nyksta, jie jaučiasi moterų užguiti, išgyvena depresiją ir net žudosi. Todėl spektakliu stengiamės agituoti tą vyriškumą, pabrėžti vyro svarbą, kad jo vaidmuo kaip šeimos išlaikytojo, maisto tiekėjo, malkų nešėjo išliktų“, – emocingai aiškino M.S.Šimulynaitė, kuri spektaklyje parodys ir keturias svarbiausias šiuolaikinių vyrų rūšis.

Spektaklyje šoka Vladimiras Latišonokas iš Latvijos, Daniil Kolmin iš Rusijos bei lietuviai Kristijonas Norkus ir Karolis Butavičius.

Po šios premjeros kitą dieną (birželio 16 d.) scenoje pasirodys BBG moterys – jos pristatys moteriškai kovingą spektaklį „Arachnė“.

„Skaitydama šį antikinį mitą, jo idėjoje pamačiau „Baltijos baleto grupės“ moteris – jaunas kūrėjas, kurios atiduoda visus savo syvus savo profesijai, nes tai yra jų pašaukimas, – sakė režisierė. – Spektaklyje atsispindi ir kūrėjo santykis su Atėne, kurią šiais laikais traktuoju kaip valdžią. Ši tema artima mums. Valdžios santykis su mumis gleivėtas, mes neturime atramos, nesusilaukiame jokios pagalbos. Tačiau labai tikimės, kad nuo kito sezono pagaliau sulauksime kokios nors paramos.“

Man asmeniškai Arachnė yra tarsi mokytoja, iš jos turiu pasimokyti tos jėgos ir drąsos gyventi, mylėti savo talentą, kurį visi mes turime.Spektaklis „Arachnė“, kaip žada jo kūrėjai, turėtų būti netradicinis savo apšvietimu, kuris atlieka ne ką mažiau svarbų vaidmenį nei šokėjai.

„Su Marija dirbame jau antrą spektaklį ir labai gerai susišnekame, turiu daug kūrybinės laisvės. Marija stengiasi nenaudoti klišių. Aš irgi esu pavargęs nuo tradicinių sprendimų, todėl į „Arachnę“ neriu stačia galva, – tikino spektaklio apšvietimo dizaineris Tadas Valeika. – Šviesa spektaklyje bus visai kitokia, ji dalyvaus ir šoks kartu. Tai bus lyg prožektorių spektaklis.“

Pagrindinį Arachnės vaidmenį spektaklyje kuria iš Šveicarijos į Lietuvą prieš kurį laiką grįžusi šokėja Simona Paciukonytė, kurios atvaizdas iš žiniasklaidos iki šiol pažįstamas kaip aktyvios įvairių renginių lankytojos.

„Man asmeniškai Arachnė yra tarsi mokytoja, iš jos daug ko turiu pasimokyti. Gal ne puikybės, bet tos jėgos ir drąsos gyventi, mylėti savo talentą, kurį visi mes turime. Aš manau, kad ji nori parodyti, kad visi mes turime dalelę dieviškumo – nereikia to gėdytis, bet reikia tai nešti ir rodyti pasauliui“, – ragino šokėja, žadanti spektaklyje suvirpinti visus žiūrovų plaukelius.

Atėnę šoksianti Hilda Palkovskytė, taip pat grįžusi iš Estijos dirbti į BBG, tikino, kad jai svarbiausia spektaklyje – atsikratyti baletinių standartų.

Kostiumus „Arachnei“ kūrė dizaineris Egidijus Rainys, nenorėjęs apie juos kalbėti, bet pakvietęs žiūrovus ateiti ir pamatyti savo akimis.

Žiūrovų profesionalūs nepriklausomi šokėjai, kol kas neturintys rėmėjų ir negavę valdžios paramos, labai laukia birželio 15, 16 dienomis „Šokio teatre“, Vilniuje. Bilietus platina Bilietai.lt, jų kaina – nuo 40 litų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklių Arachnė ir Diagnozė: Vyras pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklių „Arachnė“ ir „Diagnozė: Vyras“ pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius