Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodkevičių rūmuose – pokalbių knygos „Trys išmintys“ pristatymas

Sausio 28 d. (ketvirtadienį) 18 val. Vilniaus Chodkevičių rūmuose (Paveikslų galerija, Didžioji g. 4) įvyks joanitų ordino įkūrėjo filosofo Marie-Dominique Philippe'o neseniai lietuviškai išleistos knygos „Trys išmintys“ pristatymas plačiajai visuomenei. Prieš trejetą metų miręs dominikonas Philippe'as buvo Aristotelį įsimylėjęs mąstytojas, kultūros žmonių bičiulis, po Atgimimo ne kartą lankęsis Lietuvoje.
Philippe'as su Jonu Pauliumi II
Philippe'as su Jonu Pauliumi II / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Vienuolis

Knygos pristatyme dalyvaus joanitų prioras t. Jeanas Emmanuelis, misionierių priorė s. Marie David, VU filosofas prof. Tomas Sodeika, aktorius Vladas Bagdonas. 

Per savo ilgą gyvenimą Philippe’as net 70 metų dėstė filosofiją, ilgiausiai Fribūro (Fribourg) universitete. Bet jis norėjo ne tik permesti tiltą tarp Aristotelio, evangelisto Jono ir Tomo Akviniečio, bet ir rasti bendrą kalbą su šiuolaikiniu jaunimu, kalbėti apie kasdieninę meilę ir gyvenimo prasmę nenutrintais, jaunimui suprantamais žodžiais.

Klausimų-atsakymų forma sudarytoje knygoje M-D Philpippe’as sako: „Kai ko nors klausiu: „Kodėl jūs taip darote?“, o man atsakoma: „Šiandien tokia mada, visi taip daro“, aš atšaunu: „Vadinasi, plaukiate pasroviui? Tapkite lavonu, taip plauksite greičiau. Kitaip sakant, nebemąstykite, plaukite, darykite kaip visi, ir tiek“.

Klausiamas, kas yra filosofas, M-D Philippe‘as atsako: „Manding, filosofas yra tas, kuris kaip pašėlęs ieško tiesos. Ne tam, kad ją užvaldytų, bet kad būtų jos užvaldytas, jos perimtas“. Jis tęsia: „Labai mylėjau vieną didį tapytoją, kuris sakydavo: „Tapytojas – tai tas, kuris moka žiūrėti į obuolį taip, lyg niekada nebūtų jo matęs“. Norėdavau jam atsakyti: tas ir yra filosofas!“.

Būdamas blaivaus proto ir savikritiško žvilgsnio, M-D Philippe’as knygoje „Trys išmintys“ vis prisimena ironiškus Merleau-Ponty žodžius apie „krikščionis, kurie viską žino“. Autorius vengia pigių ir greitų atsakymų, leidžiasi į tiesos paieškas trimis keliais – per filosofinę, teologinę ir mistinę išmintį.

Jonas Paulius II ne kartą kvietė t. Philippe’ą dažniau lankytis pas jį Vatikane, nes „šiais laikais taip retai sutiksi protingą žmogų“.

Knygą „Trys išmintys“ išleido „Agapetos“ leidykla. Leidinys pasižymi dar ir tuo, kad storą knygą į sklandžią, vaizdingą lietuvių kalbą išvertė patys Lietuvos joanitai.

Vakaro metu Chodkevičių rūmuose bus ir joanitiškų skanėstų bei vyno iš Philippe‘o gimtinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius