-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Choras „Bel Canto“ kviečia į savo gimtadienio ir debiutinio CD pristatymo koncertą

Vilniaus mokytojų namų mišrus choras „Bel Canto“ kviečia į savo pirmojo gimtadienio ir debiutinio CD pristatymo koncertą Vakaras su Bel Canto/An evening with Bel Canto, kuris vyks lapkričio 6 d., šeštadienį 18.00 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Choras „Bel Canto“
Choras „Bel Canto“ / Choro nuotr.

Vakaro su Bel Canto/An evening with Bel Canto programoje – muzika, kuria choras gyveno savo pirmuosius metus. Choro metų koncerte klausytojai išgirs choro CD įamžintus kūrinius, tačiau didžiąją koncerto dalį skambės kūriniai iš būsimų naujų choro programų, taip pat muzikiniai įspūdžiai iš choro kelionių, festivalių, konkursų ir muzikinių projektų.

Choro metų koncerte klausytojai išgirs choro CD įamžintus kūrinius, tačiau didžiąją koncerto dalį skambės kūriniai iš būsimų naujų choro programų, taip pat muzikiniai įspūdžiai iš choro kelionių, festivalių, konkursų ir muzikinių projektų.

„Bel Canto“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas teigia, kad šių metų vasarį įvykęs debiutinis choro koncertas „Choras „Bel Canto“: dainuojame viltį, aistrą ir meilę..“  ir neseniai išleistas to paties pavadinimo CD tapo savotišku choro istorijos atskaitos tašku. „Prieš metus į chorą susibūrę entuziastai, turintys dainavimo patirtį įvairiuose Lietuvos choruose, drąsiai ir su kone vaikišku žingeidumu išbandė save, savo balsų ir minčių darnumą atlikdami įvairių stilių muziką: nuo Renesanso polifonijos ir romantizmo epochos šedevrų iki džiazo kompozicijų. Per tokį trumpą laiką chorui pavyko nuveikti neįtikėtinai daug ir mes didžiuodamiesi norime pasidalinti savo pasiekimais su mūsų klausytojais“,– teigia A. Dambrauskas.

Koncerte skambės kompaktinėje plokštelėje įrašyti ir choro repertuarą puošiantys T. L. de Victoria, U. Sisask ir F. Mendelsohn–Bartoldy sakraliniai kūriniai. Būtent šiuolaikinio kompozitoriaus U. Sisask estiškoji „Ave Maria“ – giesmė „Kiitkem südamest Mariat“ iš ciklo švenčiausios mergelės Marijos garbei (op. 41) ir F. Mendelsohn–Bartoldy muzikinė freska „Richte mich, Gott“ (Psalm 43, op. 78, Nr.2) vainikavo pergalingą choro pasirodymą Ohrid (Makedonija) vasarą vykusiame tarptautiniame chorų festivalyje ir konkurse, kur savo kategorijoje „Bel Canto“ laimėjo pirmąją vietą.

Sakralinę koncerto programos dalį taip pat nušvies W. A. Mozart „Laudate Dominum“ iš „Vesperae solennes de Confessore“ („Iškilmingi mišparai“, KV 339). Vienos klasiko biografas Alfred  Einstein, genialaus fiziko pusbrolis, buvo įsitikinęs, kad „niekada negirdėję šio ciklo žmonės nežino tikrojo Mocarto“. Mocartiškai svajinga pastoralinė „Laudate Dominum“ melodija – populiariausias „Iškilmingų mišparų“ fragmentas.

„Bel Canto“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas teigia, kad choras su meile kaupia ir gražiausių lietuviškų dainų kolekciją. „Kaip epigrafas koncerto pradžioje skambės A. Martinaičio išgirsta ir įprasminta A. Strazdo giesmė „Aušros žvaigždė“ – tai tikras himnas gamtos grožiui ir gyvenimui. Klausytojai taip pat išgirs ir tikrą lietuvių chorinės muzikos šedevrą – V. Klovos išplėtotą vieną poetiškiausių liaudies dainų „Rūta žalioji“, kurios trapi ir šilta melodija nuo subtilios akvarelinės vakaro dainos išauga iki muzikinės poemos“,– sako A. Dambrauskas.

Lietuviškasis scherzo – J. Bašinsko „Voverė“ ir ypač J. Tamulionio „Skaičuotės“ (op.186) su joms būdingu ritminiu perpetuum mobile taip pat buvo įkvėpti tautosakos, žodinės liaudies kūrybos – skiemenų, akcentų ir žodžių žaismo. Žymiųjų „Skaičiuočių“ muzikiniai personažai – greitakalbės ir skaičiuotės, šurmuliuojančios ir klegančios tartum margaspalvės liaudies mugės dalyviai.

Pasaulio tautų muzikos dėlionė koncerte – tai „Bel Canto“ kvietimas pasinerti į kitų kalbų ir kultūrų, poetinių simbolių ir muzikinių intonacijų įvairovę. Koncerte skambės argentiniečių kompozitoriaus C. Guastavino, neprilygstamo melodijų meistro, dėl to praminto „pampos Schubert“ melancholiška ir romantiškai ilgesinga daina „Se Equivoco la Paloma“ („Balandėlė suklydo“), taip pat žymiausia pasaulyje ukrainiečių daina „Ščedrik“, audžiama iš keturių garsų sudaryto archajinio motyvo, turėjusio magišką ritualinę prasmę pagonių laikais. Šio kūrinio versija anglų kalba visiems žinoma kaip „Carol of the Bells“, tačiau koncerte klausytojai turės gana retą galimybę išgirsti M. Leontovič išplėtotos dainos Ščedrik originalą. Savotišką įvairiakalbį muzikinį skiautinį užbaigs iš karštosios Makedonijos parsivežta temperamentinga, kaprizingų ritmų D. Šuplevski aranžuota humoristinė daina „Rum–dum–dum“.

Tikra dovana choro gerbėjams – koncertą vainikuosianti britų kompozitoriaus Karl Jenkins muzikiniais bestseleriais tapusių kompozicijų siuita: be populiaraus „Adiemus“ (iš „Songs of Sanctus“) dar skambės „Chorale VI Sol Fa“ ir „Song of the Plains“ (iš „Cantata Mundi“). Legendinio Velso muzikanto kūryboje gausu chorinės muzikos eksperimentų: balsas ir žodis čia traktuojami kaip instrumentinis garsas (šių miniatiūrų „tekstai“ pagrįsti tam tikrų skiemenų skambėjimu), o vienoje muzikinėje erdvėje susitinka Vakarų, Rytų ir kitų kultūrų tradicijos. Pats autorius tai paaiškina savo kūrybos motto: „Garsas yra universalus, taip pat kaip universali yra ir muzikos kalba“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius