Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Dainuojamosios poezijos festivalis „Senamiesčio žiogas“ Kaune paskelbs vasaros pabaigą

Visą vasarą Kauno miesto Senamiestyje vykstantis dainuojamosios poezijos festivalis „Senamiesčio Žiogas“ rugsėjo 7 d., penktadienį, 19 val. Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje atsisveikins su savo ištikimais klausytojais iki kitų metų.
Festivalio „Senamiesčio žiogas“ publika
Festivalio „Senamiesčio žiogas“ publika / „Senamiesčio žiogo“ nuotr.

Šešis metus gyvuojančio festivalio scenoje pasirodė didžioji dauguma garsiausių Lietuvos dainuojamosios poezijos atlikėjų ir jaunųjų talentų. Jau nebe pirmus metus renginiuose svečiuojasi ir užsienio akustinės muzikos atlikėjai. Senamiesčio kiemeliuose skambant bardų muzikai vyksta įvairios meno parodos ir kūrybinės dirbtuvės. 

Rugsėjo 7 d. visi geros muzikos mylėtojai kviečiami prisijungti prie gražios vakarojimo po atviru dangumi tradicijos ir atvykti į jau paskutinį šeštojo sezono renginį, kuriame koncertuos Domantas Razauskas su grupe, Vytautas V. Landsbergis, grupė „Kamanių šilelis“ ir ansamblis „Ale Va“.

Jau šeštus metus iš eilės festivalio klausytojus mielai sutiko pradžiuginti dainų autorius ir atlikėjas, kompozitorius ir poetas Domantas Razauskas su grupe, į Kauną su savo programa sugrįžtantys po ilgos pertraukos. Domantas Razauskas scenoje jau dešimtmetį. Per tą laiką parašyta apie 200 dainų, grota su pačiais įvairiausiais muzikantais, pačiose įvairiausiose scenose.

Atlikėjas atviravo, jog „Senamiesčio Žiogui“ ruošiamoje programoje bus daug improvizacijų. Jiems pagelbės vienas geriausių Gruzijos perkusininkas Irakli Koiava, todėl klausytojai gali tikėtis daug staigmenų. „Su Kaunu kiekvieną mūsų grupės narį sieja ypatingi ir intymūs ryšiai, tad groti čia visada malonumas ir garbė“, – gražių žodžių kauniečiams negailėjo atlikėjas.

Kitas festivalio svečias – Vytautas V. Lansbergis, kuris „Senamiesčio Žiogo“ koncertuose svečiuojasi jau ketvirtąjį kartą. Vytautas daugumai yra žinomas kaip filmų ir spektaklių režisierius, knygų autorius, tačiau dainuojamosios poezijos klausytojai jį pažįsta, kaip atlikėją, kuris savo daugiasluoksniais – meditaciniais, filosofiniais ir tuo pačiu ironiškais, šypseną keliančiais kūriniais, rodos, įsiskverbia tiesiai į klausytojo sielą.

Koncerte atlikėjas dalinsis kūryba, kuri yra tokia atvira, jog ją vienodai jausti sugeba ir vaikas, ir suaugęs. Kaip teigia pats kūrėjas, istorijos gimsta stebint egzistuojančias vaikų charakterių problemas, baimes, kompleksus, jų troškimus ir mėginant šiuos klausimus gvildenti žvėrelių pasakose, retsykiais pridedant truputėlį arkliško humoro, absurdo poetikos, autoironijos.

Taip pat koncerte pasirodys grupė „Kamanių šilelis“, kuri slepia du jaunus perspektyvius atlikėjus, ieškančius savęs tautų muzikoje, lietuviškame folklore, šiaurės ir pietų skambėjime bei žodžio subtilume. Maišydami įvairius stilius jie atėjo kaip dainuojamosios poezijos žanro atlikėjai, nors dažniau buvo apibūdinami kaip eksperimentinės muzikos kūrėjai, grojantys pjūklais, varpais ir vandeniu. Dabar Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas scenoje tiesiog užkrečia jaunatviška ir džiugia energija, nesistengdami įtilpti į muzikinių žanrų rėmus ir toliau eksperimentuoja.

Paskutinį festivalio koncertą pradės jaunatviška energija ypač užkrečiantis folkloro ansamblis „Ale Va“. Grupės nariai domisi tradicine lietuvių kultūra: muzikuoja liaudiškais instrumentais (bandonija, dūdmaišiu, smuikais, būgnais, lumzdeliu, basedla, armonika, skudučiais), dainuoja tradicines lietuvių liaudies dainas, šoka folklorinius šokius, tačiau jų dainose galima išgirsti ir džiazo, bossa nova, reggae elementų.

Festivalio organizatoriai nepamiršo ir tradicija tapusių parodų po atviru dangumi. Klausytojai turės galimybę pasigrožėti fotografijos darbų paroda, o aktyvesni festivalio lankytojai galės išmokti pinti apyrankes „ToksVisoks“ organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse. Organizatoriai kviečia visus į festivalio „Senamiesčio žiogas“ išlydėtuves, bet pasižada kitais metais sugrįžti kartu su šiluma ir vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius