-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dešimt raitelių žirgais išjojo prie Juodosios jūros

Trečiadienį, minint Vytauto Didžiojo karūnavimo dieną, Senuosiuose Trakuse startavo projekto „2000 km istorijos” žygis žirgais prie Juodosios jūros. Dešimt raitelių ant žemaitukų žirgų su lydinčia komanda leidosi į keturiasdešimties parų žygį per buvusias LDK žemes, kuriam niekas nesiryžo jau 600 metų.
Legendinį žygį entuziastai pakartos su garsiaisiais žirgais – žemaitukais
Legendinį žygį entuziastai pakartos su garsiaisiais žirgais – žemaitukais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Trakų link Baltarusijos sienos išjoję raiteliai Lietuvos teritorijoje keliaus dar tris dienas. Lietuvos ir Baltarusijos sieną šalia Norviliškių numatyta kirsti šeštadienio rytą. Per dieną jojikai planuoja nujoti po 50 kilometrų.

„Žygis yra labai ekstremalus ir ypač sudėtingas logistiškai. Keliaujant automobiliu ar kita važiuojamąja priemone, jeigu kelyje iškils kliūtis, apvažiuoti 20 ar 30 kilometrų nėra sudėtinga, šiuo atveju žirgui tai jau didelis papildomas krūvis, o ir stovyklavietės bet kur kurti negalima, nes arkliams reikia vandens telkinio bei atitinkamo ploto pievos. Kaip bebūtų, Juodąją jūra pasieksim, laikykit už mus kumščius”, - sako „2000 km istorijos” ekspedicijos vadovu tapęs aistringas keliautojas Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius.

Aplankydami kelias dešimtis svarbiausių LDK istorinių objektų, žygio dalyviai Vytauto Didžiojo keliais ketina prajoti Baltarusiją ir apytiksliai per 40 parų pasiekti Očakovo miestelį Ukrainoje. Į žygį išvykusi filmavimo komanda fiksuos visas kelionės akimirkas, kurias vėliau galėsime išvysti istoriniame dokumentiniame filme.

Palinkėti sėkmės ir išlydėti raitelių į tarptautinį istorinį žygį atvyko ir užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė, pažadėjusi padėti keliautojams, jei iškiltų problemų kitose šalyse. Į Vytauto gimtinę išlydėti žygio dalyvių atvyko daugiau nei mėnesiui paliekami šeimos nariai bei draugai. Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinės mokyklos bendruomenės nariai raiteliams įteikė Vytauto Didžiojo gimtinės žemės, kurią paprašė pasiimti su savimi iki Juodosios jūros.

Drąsiam iššūkiui pasiryžo 8 vyrai ir 2 moterys. Ant balno visą kelionę praleis „2000 km istorijos“ idėjos sumanytojas verslininkas Giedrius Klimkevičius, žirgais besirūpinantis Vaidotas Ruibys, UAB „INK PRO“ direktorė Skirmantė Naglytė. Taip pat jos „Arti dizainas“ direktorius Gintaras Kaltenis, Žemaitukų arklių augintojų asociacijos narys Vaidotas Digaitis, Česlovas Marcinauskas, dar tik metus jodinėjantis Pakruojo dvaro prižiūrėtojas Antanas Narmontas, miškininkas Jonas Plūčas, artojas Algirdas Motiejūnas bei vizualinių menų kūrėja Neringa Kūlokaitė.

Neprofesionalių raitelių būrys, siekdami atkreipti dėmesį į nykstančią žemaitukų veislę, jos būtent šiais žirgais. Žemaitukai garsėja savo ištverme ir užsispyrimu. Istoriniai šaltiniai teigia, kad būtent tokiais arkliais jojo ir Vytautas Didysis, todėl „2000 km istorijos” sieks priminti šios veislės ypatingumą ir paskatinti Žemaitukų išsaugojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius