-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Druskininkų teatro festivalis prasideda geru kinu (video)

Liepos 24 d. Druskininkuose prasideda penktasis Druskininkų teatro festivalis. Šiemet jis pirmiausia pradžiugins gero kino doze. Kinas grįžta į buvusią „Lietuvos“ sanatoriją ir programoje „Grand Spa Lietuva kinas“ tęsia pažintį su tarptautinį pripažinimą perlniusiais kūrėjų brolių Coenų, Michaelo Hanekes, Woody Alleno, Mike’o Leigh, Emiro Kusturicos darbais, lietuviško kino naujienomis ir net nacionaline filmo „Stiklainis uogienės“ premjera.
Filmas „Balkonas“
Filmas „Balkonas“ / „Monoklio“ nuotr.

Beveik visi kino programos filmai sukurti 2008 metais ir yra daugelio festivalių bei apdovanojimų prizininkai. Festivalį pradės jaunosios kartos režisierės Giedrės Beinoriūtės komiška drama „Balkonas“. Kurį laiką kino teatruose rodytas lietuviškas trumpo metro filmas pelnė vaikų, paauglių ir suaugusiųjų simpatijas. Jame vaidina Viktorija Kuodytė, Rolandas Kazlas, Elžbieta Degutytė ir Karolis Savickis. Po filmo žiūrovų laukia susitikimas su filmo kūrėjais.

Jautrus ir ironiškas filmas – tai lyg nostalgiška ekskursija į tarybinius aštuoniasdešimtuosius su moksleiviškomis uniformomis, geltonais giros bidonais, jau pamirštais kiemo papročiais ir lėtai judančiais autobusais. Kaimynams Rolanui ir Emilijai tenka spręsti atskirai pagyventi sumaniusių tėvų problemas, kurios jiems patiems dar nesuprantamos. Vaikai bendrauja per balkoną ir kantriai laukia galimybės tikram pasimatymui.

„Šio filmo kūrimas mums tapo savotišku sugrįžimu į savo pačių vaikystę, buvo kelionė laiku. Kai šiandien stebiu archyvinius kadrus iš nepriklausomybę skelbiančio Parlamento posėdžio, jaučiuosi lyg raudanti senutė“, – šmaikštauja iš Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus rankų „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą gavusi režisierė. 


VIDEO: 15min.lt - Balkonas reklaminis filmukas (trailer)

Šeštadienį pamatysime komediją „Paryžius“ (režisierius Cedric Klapisch) su romantiškąja Juliette Binoche. Labai frankofoniškas, savotiškai linksmas, pozityviai melancholiškas ir netikėtų siužetinių vingių kupinas filmas. Širdies transplantacijai reikalingo donoro laukiantis profesionalus „Mulen Ružo“ kabareto šokėjas stebi Paryžiaus gyventojus ir turistus pro buto balkoną, o kartu permąsto savo trumpą gyvenimą ir įsivaizduoja labiausiai artimus žmones siurrealiose magiškose fantazijose.

3 „Cezariams“ nominuotas filmas atskleidžia visai kitokį ir atvirutėse nematomą Paryžiaus veidą.

„Šiuo filmu siekiau surasti ir užčiuopti savo mėgstamiausio miesto širdį ir sielą“, – prisipažįsta ambicingas režisierius Cedricas Klapischas, dirbęs su meistriška vaidyba garsėjančiais skirtingų kartų Prancūzijos aktoriais.

Sekmadienį laukia seansas suaugusiems – Pedro Almodovaro mokinės Isabel Coixet režisuota jautri drama „Elegija“ apie beprotišką meilę, į šipulius dūžtančią laimę, skausmingą neištikimybę ir lengvai pažeidžiamą žmogaus sielą, Erotiškoje, literatūriškoje ir emocingoje vieno geriausių šių dienų JAV prozininkų rašytojo Philipo Rotho romano „Mirštantis gyvulys“ ekranizacijoje intelektualusis literatūros profesorius įsimyli 30 metų jaunesnę studentę iš Kubos (aktorė Penelopė Crus), kurios akys jam primena dailininko Francisco Goya'os paveikslą. Tačiau aistringiems santykiams nelemta tęstis ilgai ir nesuvaldomą meilužių geismą pradeda tramdyti negailestingas likimas. 2008 m. Berlyno festivalio konkurse dalyvavusiame ir krūties vėžiu sergančioms moterims dedikuotame filme ispanų režisierė nevengia provokuojančiai aštrių žodžių ir meniškai nufilmuotų intymių scenų.

Jei dar nematėte, tai turbūt girdėjote apie Azijos kino metro Wong Kar-Wai romantinę dramą „Mano vaivorų naktys“. Ją pamatysite ateinančią savaitę, liepos 29 d. Šį filmą išgarsino du faktai – kerinčio balso dainininkės Norah Jones debiutas ir bučinys, kuriam nufilmuoti prireikė trijų dienų ir beveik šimto dublių. Filme persipina trys romantiškos, tragiškos, stilingai nufilmuotos ir melancholiškos istorijos iš Niujorko, Memfio ir Las Vegaso.

Stebime likimo blaškomą moterį, apsisprendusią 300 dienų kelionei per Ameriką. Ji leidžia smagius vakarus nuoširdaus vienišo brito Džeremio užeigoje Goteme ir palieka jam raktus nuo savo buto, po to įsidarbina padavėja Memfio valgykloje, kurioje byrančią santuoką su neištikima žmona alkoholiu plauna policininkas Arnis, galiausiai Nevados kazino susipažįsta su užsispyrusia lošėja Lesle ir kartu išvyksta į emocingą pasivažinėjimą automobiliu. Abi trokšta pabėgti nuo praeities.

Liepos 30 d. laukia britiško juodojo humoro injekcija su belgiškais prieskoniais. Filme „Reikalai Briugėje“ du turistais apsimetę samdomi žudikai laukia boso skambučio ir naujo užsakymo. Per paskutinę misiją jie išsiuntė Anapilin daugiau piliečių, nei planuota. Šis faktas graužia profesionalaus žudiko sąžinę ir gundo geriems darbams. Už šį vaidmenį santūrusis Colinas Firthas pelnė „Auksinio gaublio“ apdovanojimą.

Žymus dramaturgas Martinas McDonaghas taikliai šaudo Quentino Tarantino, Guy'aus Ritchie ir brolių Coenų užtaisytomis kulkomis. Problematiškus personažų charakterius, nuotaikų pasikeitimus ir dvasines būsenas režisierius atskleidžia smagiais, protingais ir aštriais dialogais bei specifiniais pokštais. 2008 m. nepriklausomą kino festivalį „Sundance“ atidaręs filmas taip aukštai užkėlė savo akcijas, kad netrukus buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią scenarijų.

Na, o liepos 31 d. žiūrovų laukia lietuviškoms realijoms „adaptuota“ Mulen Ružo istorija miuzikinėje komedijoje „Meilė ir taika“ su žymiausiais Lietuvos aktoriais Egle Mikulionyte, Leonardu Pobedonoscevu, Audriumi Bružu ir daugeliu kitų bei nepralenkiamos Lietuvos bliuzo karalienės Arinos ir grupės „Veto bank“ koncertas.

Jau veikia Druskininkų teatro festivalio pagrindinė kasa Čiurlionio g. 80 – čia galite įsigyti bilietus ir gauti visą reikiamą informaciją. Bilietus taip pat galite įsigyti prieš valandą renginio vietoje, visose TIKETA kasose arba rezervuoti trumpuoju telefonu 1653 (3 Lt/min.) bei internetu www.tiketa.lt. Daugiau informacijos galite rasti festivalio tinklalapyje www.dtf.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius