-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Festivalyje „Banchetto musicale“ – mistiniai viduramžiai

Rugsėjo 12 ir 13 dienomis senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ iš Valdovų rūmų menių persikels į sakralią erdvę – du koncertai pirmadienio ir antradienio vakarą vyks Pranciškonų konventualų vienuolyno bažnyčioje Trakų gatvėje.
Ansamblis „Graindelavoix“
Ansamblis „Graindelavoix“ / Asmeninio archyvo nuotr,
Temos: 1 15min kultūra

Pirmadienį koncertą surengs unikali italų atlikėja Vivabiancaluna Biffi. Studijavusi šiuolaikinę violončelę, ji vėliau ryžtingai pasuko į senosios muzikos pasaulį. Savo kaip instrumentininkės pasirodymus ji praplečia ir dainavimu – Vilniaus klausytojams ji pristatys XIII amžiuje sukurtas ispanų Galisijos regiono dainas. Šios dainos, „Cantigas de Amigo“, priskiriamos viduramžių menestreliui Martínui Codaxui. Pagrindinė dainų veikėja – jauna moteris, kuris išreikšdama savo meilę jaunuoliui ir dalydamasi savo jausmais, kreipiasi į begalinio vandenyno bangas ar į Dievą. Taigi šios dainos išreiškia giliausius jausmus, perteikia turtingą emocijų pasaulį – jį ryškiai ir užburiančiai kuria festivalio viešnia.

Antrasis koncertas klausytojus panardins į mistišką viduramžių religinę aplinką. Muzikologo ir antropologo Björno Schmelzerio suburtas ir Antverpene gyvuojantis ansamblis „Graindelavoix“ senosios muzikos pasaulyje garsėja savo itin rūpestingai rengiamomis programomis, kuriose atsiskleidžia kruopštus senųjų šaltinių studijavimas, sąsajų ir kontekstų išmanymas.

Ansamblio domėjimasis viduramžių atodangomis šį kartą juos nuvedė prie šventųjų relikvijų temos – reiškinio, kuris vieniems kelia pagarbų virpulį, o kitiems gal net šiurpą, tačiau nepalieka nė vieno abejingo. Kolektyvas koncerte pristatys šv. Elžbietos Vengrės liturgijos fragmentus. 1231 metais mirus šventajai, jos galva ir širdis buvo atskirtos nuo kūno; širdies relikvija buvo perkelta į Kambrė katedrą Prancūzijoje ir ten garbinama. Specialiai tam sukurtos liturginės giesmės primins klausytojams, koks kupinas paslapčių buvo vėlyvųjų viduramžių pasaulis.

Koncertų pradžia – 20 val., įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius