-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografas: automobilio vieta lietuvio gyvenime daug svarbesnė, nei galime manyti

Iki birželio 9-osios Anykščių menų inkubatoriuje veiks Mindaugo Kavaliausko fotografijų paroda „tAUTOsaka“, kalbanti apie neapdainuotą Lietuvą – šalį, kurios kasdienybės herojai kuria savo nuosavą tautosaką – bei automobilius.
Mindaugas Kavaliauskas
Mindaugas Kavaliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nedrįstam garsiai kalbėti apie vieną svarbiausių kulto objektų atkurtos Nepriklausomybės Lietuvoje – automobilį.

„Kažkada buvo sakoma, kad Lietuva – žemės ūkio šalis. Dabar dažnai tvirtinama, kad – Lietuva krepšinio ir alaus kulto šalis. Pastarajam nueinant į pogrindį, gal pastebėsim, kad nedrįstam garsiai kalbėti apie vieną svarbiausių kulto objektų atkurtos nepriklausomybės Lietuvoje – automobilį“, – parodos tema kalba M.Kavaliauskas.

Jo teigimu, pastarąjį ketvirtį amžiaus lietuviui automobilis buvo naujo gyvenimo, laisvės ir rizikos pojūtis, kasdienybės, atostogų ir švenčių, būtinybės, stiliaus, saviraiškos, gyvenimo būdo atspindys, darbo įrankis ir prabangos atributas: „Šalia gausaus automobilių kiekio vienam gyventojui, šiandieninė Lietuva ypatinga dideliais tarpkontinentinės automobilių prekybos, aptarnavimo, remonto, autodetalių ir kitų verslų mastais, kurie kaimyninėse šalyse vos pastebimi“.

2001 metais pradėjęs fotografuoti didžiulius automobilių turgus įvairiuose Lietuvos miestuose, parodos autorius į turgus sugrįždavo vis dažniau. Bėgant metams interesų laukas išsiplėtė, autorius fotografijose ėmė vaizduoti įvairias automobilizmo aprėpties temas, pradėjo fotografuoti kasdieninius automobilinius peizažus, vairuotojų, meistrų, detalių pardavėjų, avarijų žiūrovų portretus.

Mindaugo Kavaliausko nuotr./Fotografo Mindaugo Kavaliausko darbų paroda Anykščių menų inkubatoriuje
Mindaugo Kavaliausko nuotr./Fotografo Mindaugo Kavaliausko darbų paroda Anykščių menų inkubatoriuje

„Visa tai pamažu formavo temą, kurią pavadinau „Autoportretai ir Autopeizažai“, – teigia M.Kavaliauskas.

2017 metais Anykščiuose eksponuotus automobilio vietą lietuvio gyvenime tyrinėjančius darbus autorius papildė interneto tautosaka apie įvairiausių epitetų ir frazeologizmų užgyvenusį stabuką – automobilį.

"Galim juokauti kiek tik norim, tačiau automobilio vieta lietuvio gyvenime daug svarbesnė, nei galim pamanyti, – tikina fotografas. – Jei Jaroslavas Hašekas būtų mūsų dienų Lietuvos gyventojas, jo šaunusis kareivis sakytų, kad kiekviena valdžia, kelianti mokesčius už automobilius, yra pasmerkta žlugti".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius