Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografui Iziui Bidermanui – 100 metų

Sausio 17-ąją sukako 100 metų nuo fotografo Izio Bidermano gimimo. Ta proga per fotografo gimtadienį Marijampolės kultūros centre buvo pagerbtas garsusis žemietis.
Iziui Bidermanui sukako 100 metų
Iziui Bidermanui sukako 100 metų / vyzdys.com nuotr.
Temos: 1 Fotografija

Balandžio 14 d. Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre įvyko vakaras, skirtas  garsiojo  litvakų kilmės prancūzų fotografo Izraelio Bidermano-Izio 100  gimimo metinėms.

Prisiminimais apie fotografo kūrybą, apie Izio kelią iš Marijampolės į pasaulinį pripažinimą, pasidalijo fotografas ir leidėjas Valentinas Juraitis, taip pat kūrybos kelią pradėjęs Marijampolėje. Renginyje skambėjo žydų poezijos skaitiniai, klasikinė muzika.

Izraelis Bidermanas (1911-1980 m.)  (fotografo slapyvardis IZIS)  prancūzų fotografų  reitinguose patenka į pirmajį penketuką tarp tokių įžymybių kaip Bressonas, Brassai, Duano, Ronis.

Prieškario Marijampolės porceliano prekybininko sūnus Izraelis Bidermanas buvo klajokliškos, neramios dvasios jaunuolis. Trylikos metų baigęs mokyklą hebrajų kalba, vėliau mokėsi piešimo retušavimo, trejus metus su draugu keliavo po Lietuvą, uždarbiavo kaip kaimo fotografas. Tėvas norėjo, kad sūnus išmoktų staliaus  amato, o jis pasirinko fotografiją.

Atvyko į Paryžių

1929 m. pasaulį užgulė ekonominė krizė, Amerikoje vadinama Didžiąja depresija. Šią depresiją mes matome įspūdingose Dorotėjos Lange fotografijoje, kur  Amerikos vyrai  laukdami  bet kokio pasiūlymo užsidirbti  užmiega tiesiog ant grindinio.

Krizės banga pasiekė ir Lietuvą. Krašto ekonominį gyvenimą apsunkino ir tai, kad Vokietija, keršydama už Klaipėdos krašto susigrąžinimą, atsisakė priimti  eksportui  lietuviškas prekes. Prezidentas A.Smetona net buvo paskelbęs  reikalavimą valdininkams-tarnautojams iš ūkininkų pirkti bent po vieną žąsį...

Miestuose  taip pat buvo sunki padėtis. Porceliano krautuvės savininko Bidermano šeima kantriai kentė užgulusią sunkumų naštą. Šabo dieną  šeima neturėjo  net už ką nusipirkti  šventos tradicinės baltosios duonelės religinėms  apeigoms atlikti. Buvęs sėkmingas krautuvininkas nedrįso kreiptis į bendruomenės vadovybę šalpos.

Izraelis nutarė emigruoti, laimės iškoti  svetur. Kaune įsikūrusi Prancūzijos ambasada perspėjo, kad  Paryžiuje nebus lengviau, niekas nelaukia naujų bedarbių. Bet atkalusis Izraelis, nesulaukęs užsienio vizos, išvyko į Vakarus.

1930 sausio  11 d., traukiniu atvyko iš Vokietijos  į Nord stotį Paryžiuje. Tik  savaitė  beliko iki jo 19-ojo  gimtadienio, kai keliaujantis fotografas atvyko į Paryžių be cento kišenėje. Tiksliau, turėjo 25 frankus, bet pasienyje už  bagažo  viršsvorį pasieniečiai paėmė 18, kišenėje liko tik 7 frankai. Avantiūra būdinga jauniems žmonėms: be jokių asmens dokumentų, nemokėdamas kalbos. Pirmosios dienos, mėnesiai buvo sunkiausi – be lėšų pragyvenimui, be pastogės. Būdamas jau  prakutusiu fotografu, surado darbelį, už kurį jam kaip nelegalui mokėjo 1/3 atlyginimo palyginti su oficialių darbuotojų  statusu.

Nakvodavo toje pačioje laboratorijoje, ar  atsitiktiniuose nakvynės namuose. Vėliau  įsikūrė garsaus  finansininko Rotšildo globojamuose  prieglaudos namuose, skirtuose neturtingai Paryžiaus žydų bendruomenei paremti. Tai tęsėsi ne vienerius metus.

Tuo laikotarpiu jis lankė hebrajų kalbos studijas, rabinų  padedamas studijavo Talmudą. Darbštų ir pareigingą vaikiną pastebėjo verslininkų Rabkinų šeima. Patikėjo jam  tvarkyti nedidelę fotoparduotuvę Paryžiaus centre. Vėliau, 1934 m., Izraelis vedė  Rabkinų dukrą Niną, tapo pasiturinčios šeimos žentu.

Gimė sūnus Manuelis

Izraelis Bidermanas  šiuos metus prisimena kaip labai šviesius. Gyveno pakankamai pasiturinčiai, po darbo galėjo  lankytis teatruose, domėtis Moljeru, Čechovu, Šekspyru. Lankėsi dailės parodose, nors  tapyba domėjosi ir Marijampolje. Jis toliau mokėsi fotografijos pas  meistrą Arnalą, įkūrusį studiją  Rochechouart bulvare. Ši studija žymiai skyrėsi nuo Marijampolėje  veikusių fotostudijų.

Pas Movšę  fotosesija vykdavo tik dienos metu,  gaudant iš stiklinio paviliono  didelių stiklinių  langų prasikverbiančius spindulius. O jei  šviesos per daug, naujosi specialiais  temdikliais, užuolaidomis. Pas paryžietį Arnalą  darbas skyrėsi  kaip diena nuo nakties:  elektros lempos, blykstės, pažangesnė fototechnika. Vėliau išsinuomojo studiją Nationale gatvėje: dažniausiai fotografavo vestuves, vaikus, portretus. Izraelis labai mylejo savo šeimą , vienu metu jo siunčiama parama į Marijampolę buvo vos ne vienintelis  tėvų pragyvenimo šaltinis. Kiek prakutęs Į Paryžių pasikvietė gyventi ir dirbti savo  seserį Niną bei brolį Naftalį.

Išgyventi karo negandas. Prancūzijos išsivadavimo judėjimas

Antrasis pasaulinis karas  sukėlė  daug nerimo. Ėmė šeimininkauti hitlerininkai. Bidermano šeima  nusprendė, kad bus saugiau persilkelti į nedidelį Ambazako miestelį esantį  18 km  nuo Limožo. Ten įsidarbino  fotografu-retušuotoju. Bet ir čia ramybės nebuvo. Persekiojo hitlerininkai, Peteno vyriausybės  prisplakėliai prancūzų tautos išdavikai.

1944 m.buvo suimtas, tardomas, kankinamas kad išduotų Išsibvadavimo judėjimo dalyvius,. Bet pavyko išgyventi, padėjo miestelio savivaldybės tarnautojai  Henris Delaže ir Luisas Želane, vėliau jie  paskelbti pasaulio teisuoliais.  Konspiracijos sumetimais Bidermanas savo pavardę  pakeitė  į Izis.

Vėliau ji tapo jo   fotografo–menininko slapyvardžiu. Ambazako miestelyje suartėjo su  Pranzūzijos Išsivadavimo judėjimo kovotojais, įstojo į jų gretas. Padalinio vadas  Georgas  Genguinas dažnai lankėsi Bidermano  studijoje. Pats Izraelis  daug  fotografavo  pasipriešinimo  kovotojus, sukūrė ištisą portretų seriją.

Izraelio Bidermano (vėliau pasivadinusio slapyvardžiu IZIS) karjera prasidėjo per karą, sumaištį, prancūzų Išsivadavimo judėjimą.

Pasibaigus karui  šalis pakilo į peristvarkymo ir atgimimo kelią.  Bidermanas patyrė  ir asmeninio gyvenimo pokyčius,  12 metų pragyvenęas išsiskyrė su žmona. 1946 m. vedė   Luisą Trailin, po poros metų gimė dukra Liza.

Parengta pagal www.vyzdys.com

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius