Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galerijoje „Kairė – dešinė“ – tarptautinio projekto „Deadpan Exchange VI“ paroda

2011 m. lapkričio 5–26 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė – dešinė“ veiks tarptautinio projekto „Deadpan Exchange VI“ paroda. Projekto pristatymas bei parodos atidarymas įvyks 2011 m. lapkričio 5 d. 16.00 val. galerijos Dešinėje salėje.
Johnas Lennonas ir Yoko Ono
Sausojo humoro strategijas savo kūryboje naudojo ir Yoko Ono. Nuotraukoje ji su Johnu Lennonu / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Paroda

Tarptautinis kultūrinių renginių ciklas „Deadpan Exchange“ 2007 m. prasidėjo Vokietijoje ir Danijoje. VI-ojoje tęstinio projekto dalyje Vilniaus grafikos meno centre pristatoma septynių Makedonijos menininkų kūryba. Parodoje eksponuojami darbai yra reakcija ir atsakas į „Deadpan Exchange V“ parodoje Makedonijoje pristatytą Turkijos menininkų kūrybą.

Kiekvieno „Deadpan Exchange“ pasirodymo metu menininkai iš skirtingų šalių keičiasi sausojo humoro (angl. deadpan) sąmojais. Sausasis humoras – tai humoro forma, kuomet sąmojis žiūrovui yra pateikiamas be emocijų ar veido išraiškos pasikeitimų, kalbant monotonišku balsu. Tokį humorą yra sudėtinga interpretuoti bei sunkiau suprasti, ar matyta scena buvo komedija ar tragedija.

Meno istorijos kontekste tokio pobūdžio kūryba nėra naujiena. „Deadpan Exchange“ dalyviai įkvėpimo sėmėsi iš sausojo humoro strategijų, kurias XX a. 7-ojo dešimtmečio pradžioje naudojo daugelis žymių kūrėjų, (Yoko Ono, Martha Rosler, Basas Jan Aderis, Vito Acconci, Gordon Matta Clark, Lygia Clark ir Helio Oiticica). Savo darbais jie siekė atsisakyti formalių institucijų bei modernaus meno pasaulio primetamų taisyklių vardan demokratiškesnės sąveikos su kūriniu.

Renginių serija „Deadpan Exchange“ siekia tarptautiniu mastu tirti sausojo humoro veiklos lauką.

Baigiantis „Deadpan Exchange VI“ renginiui septyni Lietuvos autoriai pateiks savo reakcijas į septynių parodoje Lietuvoje dalyvaujančių makedonų kūrybą. Šios reakcijos kartu su visais šio projekto metu sukurtais darbais 2012–2013 m. bus pristatytos paskutinėje „Deadpan Exchange“ parodoje Kopenhagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius