Grupė „Hazmat Modine“ iš Niujorko: „Mūsų muzika nereikalauja muzikologo žinių“

Nesuprasi, ar tai bliuzas, svingas, džiazas, klezmerų muzika, ar avangardas, visus šiuos žanrus vienijanti, viena originaliausių Niujorko grupių atvyksta į Lietuvą.
Grupė „Hazmat Modine“
Grupė „Hazmat Modine“ / Koncerto organizatorių nuotr.
Temos: 1 Muzika

„Prieš 8-erius metus matėme juos gyvai Čikagoje ir įspūdis nepamirštamas iki šiol. Tai, ką jie atlieka ir kaip sulieja skirtingus žanrus, yra nenusakoma“ – įspūdžiais dalijasi renginio organizatoriai „GM Gyvai“.

Klausantis „Hazmat Modine“ susidaro įspūdis, kad girdime kažką seno ir gerai pažįstamo, tačiau subtilus grupės požiūris paverčia muziką šventiniu ir visiems nesunkiai perkandamu skambesiu.

„Tai muzika, kuri nereikalauja muzikologo žinių, kad ją suprastum. Amerikos muzika – tai daugybė kultūrų, besigrumiančių viename katile. Ir tai yra mūsų grupės kūrybinis aspektas, – sako grupės lyderis Wade'as Schumanas, - Amerikos muzika susiformavo gana dinamiškai, remdamasi fenomenaliais kultūriniais pasikeitimais, vykusiais XX a. pradžioje. Reikia pripažinti, kad atskiri regionai turi savitą vietinį „skonį“. Niujorke galima rasti neįtikėtinai gerų muzikantų, atstovaujančių skirtingas kultūras. Todėl mūsų muzikoje galite išgirsti lotynų, karibų, kubietiškų ir braziliškų ritmų.“

Apie dešimtį atlikėjų scenoje suburiančios grupės varomoji jėga yra lūpinės armonikėlės, tūba, būgnai, gitaros, bandža, turtinga pučiamųjų sekcija bei dinamiškiausiu ir spalvingiausiu Niujorko atlikėju pripažintas ansamblio lyderis, Wade Schuman, kuris ne tik stebina giliu ir griausmingu balsu, ekscentriškais pasirodymais, bet yra ir pripažintas dailininkas, kurio darbai apdovanoti ne vienu meno apdovanojimu, o jis pats šiuo metu dėsto „New York Academy of Art“. Dėl šios priežasties grupė džiugina nuostabiais, meniškais muzikiniais klipais ir spalvingais gyvais pasirodymais, kurie įtraukia ir nepaleidžia iki pat pabaigos.

Margas ir eklektiškas „Hazmat Modine“ skambesys atspindi įvairias įtakas – pradedant nuo avangardinio džiazo iki rokabilio, nuo vakarietiško svingo iki Artimųjų Rytų, Afrikos ir Havajų muzikos stilių. Šie bebaimiai world muzikos alchemikai savo lengvai klausoma, keista ir nuo pirmos iki paskutinės natos nuostabia kūryba geba sužavėti įvairiausio amžiaus auditoriją. „Noriu suvilioti klausytojus, kad jie ne tik gerai jaustųsi, bet ir būtų sujaudinti. Amerikos muzikos žanruose tokiuose kaip džiazas, kantri, bliuzas yra tam tikras paprastumas ir tiesumas, kurie, manau, – ypatingai jaudinantys. Jie kyla iš pačių Amerikos sielos gelmių. Tai yra kažkas tokio, ką reikia pajusti”, – priduria Wade Schuman.

Ir pabaigai, o ką reiškia toks keistas pavadinimas „Hazmat Modine“. Grupės pavadinimą sudarantis žodis „hazmat“ reiškia pavojingų medžiagų lagaminą, o „modine“ yra vartojamas kaip šildytuvo sinonimas. Tad nenuostabu, kad šie kontrasto meistrai ir tembro tyrinėtojai klausytojus įtrauks į drąsius ir pavojingai karštus ritmus jau birželio 12 d. VU Botanikos sode Vingio skyriuje ir birželio 13 d. Raudondvario dvaro kieme.

Trumpa informacija apie grupę:

  • Bendradarbiavo su „Bombino“, „Kronos Quartet“, „Cat Empire“, „Gangbe Brass“ iš Benino, Natalie Merchant, „Huun-Huur-Tu”, Steve Baker, Jim Campilongo.
  • Albumo „Bahamut” titulinė daina panaudota „Oskarui” nominuotame filme „Pina”
  • Hazmat Modine kūriniai atliekami Štutgarto baleto pasirodymuose
  • Albumas „Cicada“ apdovanotas „Charles Cross“ prizu už geriausią metų albumą ir atsidūrė Europos world muzikos topų pirmose vietose.
  • Grupė gastroliavo daugiau nei 40-yje šalių.
  • Groja egzotiniais instrumentais, kuriais niekas kartu negroja: Rumunijos cimbolai, banjitar (šešių stygų bandža), klaviola, sheng (senoviniai kinų lūpiniai vargonai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius