Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Kauną atvykstančių „Lady Blue Beard“ kūryboje – unikalus vintažinis skambesys

Vokiečių grupės „Lady Blue Beard“ kūryboje gausu užuominų į XX amžiaus muzikos legendas Davidą Bowie, Lou Reed, „The Rolling Stones“ ir „The Beatles“, tačiau grupė išlaiko savitą, šviežią skambesį ir šiuo metu džiugina įvairių Lietuvos miestų publiką. Be to, viena iš jos narių – lietuvė. Rugpjūčio 4 dieną grupė atvyksta į Kauno menininkų namus (KMN), kur jų koncertas taps finaline renginio „RättBuss Express“ dalimi.
Vokiečių grupė „Lady Blue Beard“
Vokiečių grupė „Lady Blue Beard“ / Organizatorių nuotr.

„RättBuss Express“ – tai keliaujantis kultūros klubas, į Lietuvą iš Švedijos didžiuliu autobusu atvykstantis paskutinei migruojančio festivalio stotelei. Aktyvistų kolektyvas vakarėlių ir diskusijų apie alternatyvias menines praktikas metu nagrinėja kritinio turizmo problematiką. Rezidencijos Kaune metu „RättBuss“ kolektyvo nariai bei kviestiniai menininkai dalinsis savo praktikomis ir patirtimi – vyks kūrybinės šaltibarščių dirbtuvės/pokalbis su „RättBuss“, garso menininkas Zan Hoffman (JAV) ves performatyvų turą autobusu „Kaunastones“, taip pat veiks alternatyvaus Kauno turizmo zino kūrybos studija.

Pokalbis su renginį užbaigsiančiais „Lady Blue Beard“ – Klausu Fischer, Ginte Milvydaite ir Katharina Lattke – apie muzikines įtakas, įkvėpimą ir turo Lietuvoje įspūdžius.

„Dabar esame Klaipėdoje pas savo bosistės Gintės Milvydaitės tėvus, džiaugiamės paplūdimiu ir neprilygstamu Kuršių Nerijos peizažu. Šis koncertinis turas – smagus. Grojome Marijampolėje, Palangoje ir Klaipėdoje, visur mus priėmė šiltai ir nustebinome publiką su neseniai sukurta lietuviška daina“, – sakė muzikantai.

– Kaip sukūrėte šią grupę? Kaip visi susipažinote?

Katharina: Grupė gyvuoja apie šešis mėnesius, nors mūsų atliekama muzika buvo sukurta Klauso, mūsų dainų kūrėjo ir vokalisto, jau ganėtinai seniai. Jis beveik savarankiškai įrašė debiutinį albumą „Picture of an Elephant“ ir vėliau įkūrė grupę.

Gintė ir Klausas yra pora. Kata (Katarina Lattke – aut. past.) buvo kaip laimingas loterijos bilietas, nes yra beveik neįmanoma rasti puikų būgnininką, kuris taip pat galėtų atlikti pritariančiojo vokalisto vaidmenį. Ją pažinojome per pažįstamus muzikantus ir, nors pastaraisias metais ji kūrė muziką teatrui, įtikinome ją prisijungti tiesiog nusiųsdami albumą.

– Jūsų kūryboje gausu muzikinių kontekstų. David Bowie, Lou Reed, „The Kinks“, „The Rolling Stones“ ir netgi „The Beatles“, o jus lygina su „Red Hot Chili Peppers”. Tačiau išlaikote unikalų ir šviežią skambesį, iš dalies – dėl pritrenkiančių Klauso vokalinių gebėjimų. Kodėl jus įkvepia būtent šis muzikinis laikotarpis ir šie vardai?

Klaus: Visų pirma, tai – muzika, su kuria užaugau. Ne dėl to, kad esu senas, bet dėl to, kad su šia muzika mane supažindino mama ir sesuo, kai dar buvau mažas. Axl Rose žvelgė į mane nuo mano sienos, kai man buvo 7 metai, o vėliau mane itin įkvėpė „The Beatles“ ir David Bowie įvairiapusiškumas.

VIDEO: Lady Blue Beard - I Belong In Your Arms (live at Kukulida)

Man regimas didžiausias skirtumas nuo šiuolaikinės muzikos – tai dėmesys melodijai, harmonijai ir kūrybos magijai vietoje garso efektų ir šokio ritmų akcentavimo. Į tą muziką sudėta daug pastangų ir manau, kad kiekvienas kompozitorius ir dainų autorius turėtų ją analizuoti ir iš jos pasimokyti. Jų dažnai rašomos harmoninės moduliacijos kurdavo įdomų skambesį, tačiau visa tai kartu „sulipdė“ dėmesį traukiančios melodijos. Mes bandome kurti kažką panašaus, tad turbūt skambame panašiai.

– Taip pat akį traukia grupės pavadinimas – „Lady Blue Beard“. Kas slypi už šio vardo?

– Žinoma, kad tai – Rapunzelės sesuo (šypsosi).

– Jūsų grupės namai – Dresdeno miestas Vokietijoje. Galbūt galėtumėte papasakoti apie jo muzikinį lauką?

– Dresdenas turi ganėtinai gyvybingą muzikinį lauką su daugybe gerų grupių, atliekančių skirtingų žanrų muziką. Džiazas, hardcore, punk ir elektroninė muzika yra populiariausi žanrai, mano nuomone. Taip pat yra įdomus mažas bluegrass judėjimas, retkarčiais susiburiantis iš kelių amerikiečių jam sessions. Dažnai prie jų prisijungiame.

– Ginte, koks Jūsų ryšys su muzika?

Gintė: muzika mane supo visą mano gyvenimą. Tačiau niekada nemaniau, kad tai būtų kažkas daugiau negu viena kita daina per jam sessions ir jokiu būdu neįsivaizdavau savęs grojančios tokioje grupėje iki pažinties su Klausu. Dabar neįsivaizduojame savęs be muzikos.

Organizatorių nuotr./Vokiečių grupė „Lady Blue Beard“
Organizatorių nuotr./Vokiečių grupė „Lady Blue Beard“

– O kaip jaučiatės grįždama į Lietuvą ir grodama gimtojoje Klaipėdoje?

Gintė: Labai tuo džiaugiuosi. Nežinau, ko tikėtis, kokia muzika šiuo metu domina Lietuvą – sunku sekti jos tendencijas gyvenant Dresdene. Mano laiku mane dominusi muzika – tai „Antis“, „Fojė“ ir „Skamp“, tačiau jaučiu, kad daug kas yra pasikeitę ir mūsų kūryba jau rado savo publiką.

Jūsų koncertas Kauno menininkų namuose vyksta renginio „RättBuss Express“ kontekste. Šio renginio ašis – tai pokalbis apie kritinį turizmą, aktyvizmą ir kolektyvizmą, lydintis KMN rezidencijų programą. Jūsų muziką įkvėpę atlikėjai taip pat veikė tuo metu, kai muzika ir aktyvizmas egzistavo greta. Ar jaučiate santykį su šiomis idėjomis? Ar muzika gali užimti politinę poziciją?

– Šiuolaikinės muzikos politinė įtaka yra smarkiai sumažėjusi, tačiau muzika ir atlikėjai vis dar gali nuveikti itin daug. Pavyzdžiui, Dresdene vyksta daug protestų prieš radikalias dešiniąsias partijas ir imigrantų atskirtį, kuriuose muzika atlieka itin svarbų vaidmenį – groja grupė „Banda Internacionale“, sujungianti pabėgėlius muzikantus ir suteikianti jiems viešąją platformą pasisakymams.

– Ko gali tikėtis publika grupės „Lady Blue Beard“ koncerte?

– Į savo pasirodymus sudedame visą savo džiaugsmą ir energiją. Jeigu publika pasiruošusi mus priimti – bus puikus vakaras.

– Kokie jūsų planai planai po turo Lietuvoje?

– Norime pradėti dirbti su savo nauju albumu, kadangi jau turime daug naujų dainų, kurių nesame įrašę. Ir, tikėkimės, greitai atvešime jį ir į Lietuvą.

Grupės „Lady Blue Beard“ koncertas Kauno menininkų namuose – rugpjūčio 4 dieną, pradžia – 19.30 val. Renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius