Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Naisius minias sutrauksiantis antrasis nemokamas festivalis „Naisių vasara 2011“ – po blaivybės vėliava

Prieš metus Naisiuose, Šiaulių rajone, buvo pradėtas rengti visiškai nemokamas visai šeimai skirtas festivalis „Naisių vasara“. Jo dalyviai – įvairūs žinomi muzikos atlikėjai, serialo „Naisių vasara“ kūrybinė grupė, ornitologai, istorijos puoselėtojai ir sportininkai. Šiemet rengėjai žada dar platesnę muzikinę programą, išskirtines „Naisių vasaros“ teatro premjeras, riterių kovas, sporto varžybas ir pažintį su gandrais.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip 15min.lt sakė festivalio sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis (jis – Lietuvos agronomas, verslininkas, politinis veikėjas, „Agrokoncernas“ įmonių grupės prezidentas ir savininkas, serialo „Naisių vasara“ mecenatas ir vienas iš scenaristų, Lietuvos šaškių federacijos prezidentas, – aut. past.) Naisiuose siekiama sukurti visai šeimai draugišką ir saugų festivalį su kol kas Lietuvai kiek neįprastu šūkiu – jokio alkoholio.

– Šiemet festivalis „Naisių vasara“ įvyks antrąsyk. Papasakokite, kaip kilo jo mintis ir kodėl jis gimė?

– Naisių vasaros festivalis yra skirtas visai šeimai, tokių festivalių Lietuvoje yra nedaug. Ką tai reiškia? Tai pirmas tokio masto festivalis, kuriame nėra alkoholinių gėrimų. Jie neparduodami, jų nėra vartojama, jie netoleruojami, kaip ir asmenys, kurie yra išgėrę. Pirmasis festivalis parodė, kad šis sprendimas yra labai sėkmingas. Praėjusiais metais tai buvo pirmasis festivalis be alkoholio Lietuvos kaime, o juk kaimo įvaizdis kurį laiką buvo formuojamas kaip prasigėrusio.

Šis festivalis taip pat susijęs su „Naisių vasaros“ serialu, su „Naisių vasaros“ teatru. Tai bendras didelis projektas, skirtas pakeisti įsišaknijusią nuomonę, kad Lietuvos kaimas pasenęs ir neįdomus. Serialas, kuris jau eis trečius metus, kaip ir festivalis, bando paneigti tokius stereotipus ir tai daro ne fantazijomis, o istorijomis iš konkretaus kaimo. Nors pats esu gimęs Naisiuose, pasirinkau tą kaimą ne dėl to, tiesiog man ten lengviau viską organizuoti. Tokių kaimų kaip Naisiai Lietuvoje yra tūkstantis ir daugiau – su tokiais pat gyventojais, jų problemomis ir galimybėmis. Seriale mes nepasakojame tikros istorijos iš Naisių. Tik man labai norėjosi, kad pavadinime būtų kaimo vardas. Kaip bebūtų keista, šiandien Naisių pavadinimas darosi bene žinomesnis nei Šiaulių pagal paminėjimų skaičių. Tai – nusilenkimas visiems Lietuvos kaimams ir žmonėms, kurie juose gyvena.

Tai bendras didelis projektas, skirtas pakeisti įsišaknijusią nuomonę, kad Lietuvos kaimas pasenęs ir neįdomus.– Kaip dėl to jaučiasi tikrieji Naisių gyventojai? Juk jie dabar – savotiškos žvaigždės.

– Naisių kaime gyvena apie 600 gyventojų. Maždaug pusė jų yra filmavęsi seriale „Naisių vasara“, tad jie praktiškai turi aktorinės patirties. Aišku, kadangi kaimas tapo labai žinomas, žmonės džiaugiasi tuo, didžiuojasi, kad yra kilę iš Naisių. Kaimas gražus, žmonės šaunūs, labai darbštūs. Naisiuose nėra nė vieno asocialaus žmogaus, neturime daugelio tų bėdų, kurios egzistuoja kitur, bet bandome kitiems būti pavyzdžiu. Taip išėjo, kad Naisiai tapo tam tikra Lietuvos kaimo kultūros sostine. Ir ne ta, kuri praranda vardą pasibaigus metams. Šiandien Naisiuose yra vienas muziejus – Šiaulių krašto literatūros muziejus, bet artimiausiu metu jų bus keturi. Vienas iš „Naisių vasaros festivalio“ renginių – skulptorių pleneras „Pagonių dievai“ – prisidės prie muziejaus kūrimo, mat 10 medžio skulptorių pradės po atviru dangumi Naisiuose kurti pagonybės dievų muziejų. Per trejus metus bus sukurta 30 skulptūrų ir tai bus naujas muziejus-parkas, poros kilometrų alėja, kurioje visi norintys galės susipažinti su senosiomis mūsų tautos dievybėmis.

– Sutikite, atstumas iki Šiaulių rajono, Naisių, tarkime, iš Vilniaus visai nemažas. Kaip manote, dėl kokių priežasčių žmonės turėtų leistis į tokį kelią?

– Tokių kaip šis festivalis Lietuvoje nedaug. Atvykusių laukia įvairi ir pakankamai stipri muzikinė programa – Neda, Olegas Ditkovskis, Andrius Kulikauskas, Igoris Kofas, Sasha Song, „Thundertale“ ir kiti. Juolab pasirodys ir vaikams skirtas „Tele Bim Bam“. Veiks ornitologų kaimelis, kuriame ruošiama unikali programa apie Baltąjį gandrą, vaikams bus suteikta galimybė sukurti didžiausia gandralizdį Lietuvoje, turėsime viduramžių mušį, kuriame kausis virš 100 riterių. Per 20 metų Lietuvoje nė vienoje vietoje nėra buvę jų tiek daug. Šiuo mūšiu paminėsime Saulės mūšio 750 metų jubiliejų. Taip pat vyks Žemaitukų nacionalinės taurės varžybos, kur susirinks patys geriausi Lietuvos žemaitukų veislės žirgai. Visa eilė atrakcijų bus skirta vaikams, „Naisių vasaros“ teatras parodys net tris premjeras. Šis teatras naujas, jis – pirmasis nekomercinis teatras Lietuvoje. Jo lankytojai niekada nemokės už spektaklius. Tai nereiškia, kad jis prastas, priešingai – o jo aktoriai gerai atpažįstami iš serialo „Naisių vasara“.

Artimoje ateityje šis teatras bus pasiekiamas visiems – ir tiems, kurie dėl finansinių priežasčių į teatrą patekti negali. Trupė keliaus, teatras atsirado prieš pusę metų, prie jo dirba 10 jaunų aktorių, kurie festivalio metu pristatys, ką spėjo nuveikti. Vėliau teatras keliaus, gastroliuos kituose miestuose ir miesteliuose. Visa scenografija kuriama taip, kad būtų galima vaidinti bet kokioje salėje. Tikiuosi, per artimiausius metus jis taps labai žinomas Lietuvoje.

– Į projektus Naisiuose įdedate daug laiko ir pinigų, kokia jūsų vidinė motyvacija?

– Esu ne tik ūkininkas, kaimo vaikas, bet esu ir žemdirbys, verslininkas, žmogus, kuris buvo 8-erius metus Seime... Štai pavyzdys, – mes prieš dvejus metus pradėjome kreiptis į abiturientus Lietuvoje, siūlydami jiems studijuoti žemės ūkio specialybę, siūlydami jiems 500 Lt stipendiją, pagalbą apmokant mokslą, užtikrintas praktikos vietas, užtikrintą darbą pabaigus studijas. Šis darbas, beje, yra gerai apmokamas – ne vienam agronomui krizės metu nebuvo mažinami atlyginimai. Visa tai atnešėme ant lėkštutės, pateikėme jaunam žmogui, per tuos dvejus metus kreipėmės į 12 tūkst. abiturientų, kurių dauguma gyvena kaime. Rezultatas – iš jų pasiūlymu šiemet susidomėjo 4 žmonės. Tai tiesiog parodo, koks yra mūsų pačių suformuotas požiūris į žemės ūkį ir kaimą. Tai yra Lietuvos tragedija. Juk šalies ekonomika paremta žemės ūkiu. Šiuo atveju reikia keisti ne abituriento požiūrį, tai jau per vėlu, reikia ugdyti vaiko, kuriam dabar 6 ar 12 metų supratimą. Dėl to ir seriale „Naisių vasara“ turime žemės ūkio specialistų, specialios technikos. Norime parodyti, kad yra ir romantikos, šviesos kaimo gyvenime.

Kitas aspektas – kaip galima įsivaizduoti patriotą vaiką, kuris gyvenime nėra buvęs teatre. Vadinamės šalimi, kuri myli krešinį, noriu tik paklausti, kas bus, jei mūsų rinktinė neužims prizinės vietos? Mes būsime labai pikti, labai daug išgersime. Tai mūsų kultūros pagrindas – krepšinis? To negali būti. Krepšinis mums svarbus emocine prasme, bet kultūrine jis mūsų neugdo. Tad „Naisių vasaros“ festivalyje netruks teatro. Dar vienas dalykas tas, kad daugelyje Lietuvos renginių yra didžiulis trūkumas – juose yra vartojamas alkoholis. Mes alkoholio vartoti nemokame ir neretai dėl to sugadiname net labai gerus renginius. Kaip galėtų drįsti šeima važiuoti su vaikais į tokį susibūrimą, kai pats nežinai, kaip save apsaugosi, ką jau kalbėti apie vaikus. Tokia „Naisių vasara“ buvo sumanyta būtent tam, kad šeimos jaustųsi visiškai saugios. Čia nėra jokios agresijos ir nė vieno išgėrusio žmogaus.

– Visuomet atsiras skeptikų, abejojančių, ar festivalyje išties negeriama. Kas tai kontroliuoja?

– Pats ten būnu ir stengiuosi viską kontroliuoti. Tamsiu metu, kai atsiranda rizika, kad kažkas gali įslinkti, stebėsiu tuos tūkstančius žmonių, aktyviai dirbs savanoriai, teritoriją saugos apsauginiai. Norime, kad žmonės suprastų, kad čia ne vieta būti išgėrus. Festivalis skirtas pasidžiaugti renginiais, šeima.

– Jūs – visiškas abstinentas?

– Aš nesu paragavęs jokio alkoholinio gėrimo gyvenime (R.Karbauskiui – 41-eri, – aut. past.). Esu užsispyręs žemaitis ir tai neturi nieko bendra su sveikata, tiesiog mokiausi mieste, buvau iš kaimo, o mano klasės draugai pradėjo ragauti alkoholį tokio amžiaus, kuris kaimo vaikui dar nepriimtinas. Vienos tokių vakaronių metu pasakiau klasės draugams, kad aš niekada negersiu, nepradėsiu, o kadangi pasakiau, tai ir ištesėjau.

VIDEO: 15min.lt - Ramūnas Karbauskis pasakoja apie Naisių vasaros festivalį

Festivalis „Naisių vasara 2011“ vyks Naisių kaime, Šiaulių rajone liepos 9 – 10 dienomis. Akustinės muzikos koncertus atliks tokie žinomi atlikėjai kaip Neda, Olegas Ditkovskis, Kostas Smoriginas, Andrius Kulikauskas, Igoris Kofas, Sasha Song, Agnė Armoškaitė, Perkūno sakmė – „Thundertale“ bei kiti. Vaikus linksmins Tele bim bam, spektaklis mažiesiems „Pasaka apie obuolius ir kitus Obelių gyventojus“, žaidimai ir užsiėmimai Viduramžių stovykloje bei Ornitologų miestelyje. Pastarajame bus galima susipažinti su Lietuvos paukščiu gandru, prisidėti sukant didžiulį gandralizdį.

Renginio svečiai taip pat galės stebėti daugiau kaip 100 lietuvių ir kryžiuočių riterių viduramžių kautynes skirtas paminėti 750–ąsias Saulės Mūšio metines. Po teatro premjerų ir įspūdžių pilnos dienos jau aptemusį dangų numargins fejerverkai, o kvapą gniauš fakyrų pasirodymas. Antrąją festivalio dieną Naisiuose vyks Lietuvos kaimo bendruomenių sporto žaidynes, taip pat į sceną lips jauni muzikos atlikėjai. Nakvoti Naisių svečiai galės specialiai įkurtame palapinių miestelyje.

Kaip sako organizatoriai, pasiimkite vaikus, tėvus, senelius, kaimynus ir draugus, o gerą nuotaiką jie dovanos!

Visi festivalio renginiai, parkavimasis ir vietos palapinių miestelyje yra nemokami.

Festivalio metu griežtai draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, o neblaivūs asmenys į festivalio teritoriją nebus įleidžiami.

Daugiau informacijos apie festivalį galite rasti www.naisiuvasara.lt arba www.naisiai.lt

FESTIVALIO PROGRAMA

Liepos 9 d., ŠEŠTADIENIS

PAGRINDINĖ PROGRAMA

12 – 12.10 val. Festivalio atidarymas
12.10 – 13 val. Folkroko grupė „Kitava“
13.30 – 14.30 val. Premjera. Naisių vasaros teatro pirmojo sezono uždarymas. Spektaklis vaikams, tėvams ir jų draugams „Pasaka apie obuolius ir kitus Obelių gyventojus“  (režisierė Vaida Kavaliauskaitė, pagal Vytauto V. Landsbergio knygą „Obuolių pasakos ir kriaušių“)
13 – 16 val. Žemaitukų nacionalinės taurės varžybos
16 – 17 val. „Tele bim bam“ koncertas
17 – 18.20 val. Futbolo klubų rungtynės „Prelegentai“ (Lietuva) V.S. „Venta“(Kuršėnai). Komentuoja Nerijus Kesminas. Žaidžia: Marijonas Mikutavičius, Martynas Starkus, Rolandas Skaisgirys, Arūnas Pukelevičius, Andrius Bialobžeskis, Vytaras Radzevičius, Mindaugas Ponomariovas (Ozis).
17 – 18.20 val. Premjera. Naisių vasaros teatro pirmojo sezono uždarymas. Spektaklis „Krintant žvaigždei, la-la-la“, pagal J.Tumo-Vaižganto, K.Binkio ir J. Žlabio-Žengės kūrybą, režisierė Regina Steponavičiūtė
18.30 – 19 val. Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“
19 – 19.30 val. Didžiausia pastarųjų metų viduramžių mūšio inscenizacija skirta Saulės mūšio 750 metų paminėjimui. Dalyvauja apie 100 riterių.
19– 20.20 val. Andrius Kulikauskas ir Gintaras Šulinskas su akustine programa
20.20 – 21.10 val. Meilė trikampis – Kostas Smoriginas, Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis
21.10 – 22 val. Lemon Joy su akustine programa
22.00 – 22.50 val. Sasha Song
22.50 – 23.40 val. Agnė Armoškaitė ir Jazz Band
23.40 – 00.30 val. Perkūno sakmė – „Thundertale“
00.30 val. Viduramžių pasiuntinių fakyrų pasirodymas ir fejerverkai

KITOS PRAMOGOS

12 – 20 val. Speciali programa vaikams ir suaugusiems Ornitologų kaimelyje
12 – 18.30 val. Šokiai, muzika, žaidimai, pasirodymai Viduramžių stovykloje
12 – 22 val. Žemės ūkio technikos paroda
12 – 22 val. Tautodailės mugė
12 – 18 val. Medžio skulptorių pleneras „Pagonių dievai“

Liepos 10 d., SEKMADIENIS

PAGRINDINĖ PROGRAMA

10.30 – 11 val. Atidarymas. Naisių gitarų ansamblis “Septyni vėjai”
11 – 12 val. Rankų lenkimas
12 – 13 val. Jaunieji atlikėjai
13 – 14 val. Svarsčio kilnojimas
14 – 15.30 val. Jaunieji atlikėjai
15.30 – 16 val. Festivalio uždarymas

LIETUVOS KAIMO BENDRUOMENIŲ SPORTO ŠVENTĖ

Nuo 11 val.  Krepšinis 3x3
Nuo 11 val. Pliažo tinklinis
Nuo 11 val. Šaškių turnyras
11 – 12 val. Smiginis
11 – 12 val. Rankų lenkimas
13 – 14 val. Svarsčio kilnojimas
14 – 15 val. Virvės traukimas

 

VIDEO: Naisiu festivalis 2010

Naisiu festivalis 2010 from Naisių Vasara on Vimeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius