Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauni Lietuvos produkto dizaineriai pritraukė tarptautinės 3D industrijos dėmesį

Dalase (JAV), vasario pradžioje įvykusios didžiausios pasaulyje trimačio projektavimo ir dizaino sprendimų konferencijos ir parodos SOLIDWORKS WORLD 2016 dalyviai pirmą kartą išgirdo apie Lietuvą, kaip apie dizaino kilmės šalį.
Sulankstomas oranžinis paspirtukas „Pigeon“
Sulankstomas oranžinis paspirtukas „Pigeon“ / VDA DIC nuotr.

Per 8000 dalyvių pritraukusiame renginyje du Vilniaus dailės akademijos (VDA) produkto dizaino studentai Ignas Survila (24) ir Rapolas Gražys (24) sulaukė didžiulio profesionalų susidomėjimo, buvo išskirti organizatorių, kaip vienų įdomiausių parodos objektų autoriai, bei susirinko po kelias dešimtis potencialių gamybos ir platinimo partnerių kontaktų.

„Lietuvoje yra daug inžinierių ir projektuotojų, tačiau trūksta dizainerių, kurie generuotų idėjas, steigtų įmones, teikiančias ne subrangovo paslaugas, o galutinį produktą rinkai. Bendradarbiaudami su pagrindiniu Lietuvos dizainerių inkubatoriumi – VDA – siekiame, kad absolventai, išplaukdami į plačiuosius vandenis, būtų kuo labiau konkurencingi. Rapolo Gražio ir Igno Survilos aistra, entuziazmas ir užsidegimas tuo, ką daro, sužavėjo ne tik renginio dalyvius, bet ir organizatorius“, – sakė kompanijos, IN RE, Lietuvoje atstovaujančios „Dassault Systemes SOLIDWORKS“, rinkodaros vadovė Liudmila Tašlanova.

Pasak jos, Marie Planchard, „Dassault Systemes SOLID WORKS“ edukacinių sprendimų direktorė, sakydama kalbą tūkstančiams renginio dalyvių pagrindinėje scenoje, paminėjo studentus iš Lietuvos ir pasiūlė visiems lankytojams parodoje iš arčiau susipažinti su jų pristatoma gitara LAVA ir paspirtuku PIGEON.

VDA magistro studijų antrakursiai buvo pirmieji kūrėjai iš Lietuvos, turėję galimybę skaityti pranešimus šioje konferencijoje ir savo dizaino produktus pristatyti specializuotoje parodoje.

Didžiausią įspūdį patiems dalyviams paliko renginio dydis ir bendruomeniškumas, sudarantis galimybę megzti ir plėtoti ryšius, kuriant savo produktų gamybos ir platinimo tinklą.

„Manau, tai rimtas žingsnis produktų vystymo klausimu. Man buvo svarbu išanalizuoti Amerikos rinką, todėl dar kartą įsitikinau, jog JAV – gitaristų kraštas, kuriam aktualūs nauji ir inovatyvūs produktai. Nemažai stendo lankytojų norėjo įvertinti jiems dar nematytos beskirsnės gitaros savybes ir turėjo galimybę pagroti – išbandžiusieji gyrė jos ergonomiškumą, patogumą ir atlikimo kokybę. Be to, daviau ne vieną interviu, daug žmonių fotografavo, filmavo bei dalinosi vaizdais ir informacija socialiniuose tinkluose, ragindami nenuleisti rankų ir tęsti tai, ką darau.“, – sakė R.Gražys, ieškantis investuotojų, galinčių prisidėti prie LAVA studijos plėtros.

Pasak vaikino, elektrine gitara LAVA domėjosi atstovai iš Portugalijos,  Vokietijos, JAV, Japonijos ir kitų Azijos šalių. Neretam didelį įspūdį padarė ir tai, kad tokį produktą R.Gražys sukūrė būdamas tokio jauno amžiaus.

I.Survila taip pat leido visiems norintiems išbandyti sulankstomą oranžinį paspirtuką PIGEON. Daugelis susidomėjusių teiravosi, kur galėtų įsigyti šią kompaktišką transporto priemonę bei domėjosi, ar yra platinimo tinklas JAV.

Jaunasis dizaineris kartu su investuotoju Michel Barro Šveicarijoje įkūręs įmonę „CityBirds“ intensyviai ieško partnerių visame pasaulyje, todėl konferencijoje aktyviai domėjosi galimybėmis kurti prototipus bei organizuoti masinę gamybą. Pasak I.Survilos, didžiulė 3D spausdintuvų, CNC mašinų ir įvairiausių gamybinių įrengimų parodė, jog amerikiečiai kuo toliau, tuo labiau nori tapti individualūs, kurti ir gaminti vidinėje rinkoje, atitrūkdami nuo Kinijos ar kitų šalių techninės bazės ir žmogiškųjų išteklių.

„Susipažinau su daugybe nuostabių, užsidegusių ir inspiruojančių startuolių ir akmenine patirtimi pasikausčiusių verslininkų, kurie dalinosi savo patirtimi ir įžvalgomis apie šiandienines tendencijas, problemas ir sprendimus. Žodžiu, mokiausi, mokiausi ir dar kartą mokiausi!“, – sakė vaikinas, prisipažinęs, kad viešas pusantros valandos pranešimas anglų kalba privertė drebėti ir kojas, ir mintis, ir balso stygas.

VIDEO: SWW16 Day 3 Highlights

Paspirtukas PIGEON, sukurtas kaip I.Survilos bakalauro baigiamasis darbas (https://youtu.be/dELn1RgBaME dėst. Š.Šlektavičius,), yra pelnęs Jaunojo dizainerio prizo 2014” papildomą apdovanojimą. Už jį „CityBirds“ kompanija 2015 m. buvo įvertinta net 5 prestižiniais tarptautiniais apdovanojimais: “A' Design Award” , „Geneva innovations“, “Core77 Design Awards”, RED DOT DESIGN AWARD, „Creative business cup” (Nacionalinis nugalėtojas). Šis paspirtukas netrukus pateks į masinę prekybą ir bus parduodamas Azijos ir Europos šalių rinkose. Taip pat seriją papildys I.Survilos suprojektuoti paspirtukai COLIBRI (vaikams), RAVEN (iš anglies pluošto, vertinantiems klasikinį dizainą) bei EAGLE (elektrinis). Kompanijos socialinis tinklapis: Facebook.com/Citybirds

Tuo tarpu LAVA gitarą (bakalauro baigiamasis darbas https://youtu.be/5BtEUAJNxJg, dėst. J.Brunzda,) R.Gražys yra pristatęs ir Frankfurto mugėje ,,Musikmesse'', Londono dizaino savaitėje bei Stokholmo dizaino parodoje ,,Designgalleriet''. Skirtingus LAVA gitaros modelius galima įsigyti interneto svetainėje Lavaguitars.com. Šiuo metu dizaineris pildo gitarų seriją, įrašinėja savo sukurtų gitarų pristatomąjį albumą bei plečia studijos LAVA veiklą, vienydamas skirtingų sričių profesionalus bei aprėpdamas  tarpdalykinius garso ir dizaino projektus.

Abu tarptautinėje parodoje pristatyti lietuvių dizaino produktai yra suprojektuoti naudojantis SOLIDWORKS programine įranga. Studentų prisistatymą SOLIDWORKS WORLD 2016 dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius