Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunuosius muzikantus mokysiantis Andrius Kulikauskas: „Noriu, kad jaunimas nevažiuotų vieškeliais“

Jauniesiems Lietuvos muzikantams – unikali galimybė pradėti kelią į didžiąją sceną. Jau liepą startuoja net 8 mėnesius vyksiantis projektas „AGATA Langai“. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose bus įkurtos muzikantų klasės, kurios paruoš koncertinę programą ir pristatys ją skirtingų Lietuvos miestų scenose. Registracija į projektą prasidėjusi jau dabar. „Gaila, kad tokių galimybių nebuvo prieš 45 metus“, – šypsosi savo pirmuosius žingsnius muzikoje prisimenantis Vilniaus „Lango“ mokytojas, vienas labiausiai patyrusių Lietuvos bardų Andrius Kulikauskas.
Andriau Kulikauskas
Andriau Kulikauskas / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Projektą-stovyklą organizuoja per 3 tūkst. Lietuvos atlikėjų vienijanti asociacija AGATA, jau anksčiau vykdžiusi panašią iniciatyvą – vasarines meistriškumo stovyklas jauniesiems muzikantams. Šių iniciatyvų tikslas – užauginti kokybišką nacionalinę muziką kuriančių ir vertinančių jaunų muzikantų kartą.

Kaune su „AGATA Langų“ dalyviais dirbs džiazo pianistas, Juozo Gruodžio konservatorijos dėstytojas Arnas Mikalkėnas, Klaipėdoje – muzikos studijos „Grock“ įkūrėjas Linas Švirinas, Šiauliuose – Vilniaus džiazo orkestro įkūrėjas Remigijus Rančys. Mokytojai taip pat lankys vieni kitus, kvies į pamokas savo scenos kolegas. Per 8 mėnesius, kol tęsis projektas, mokiniai ir mokytojai susitiks bent kartą per mėnesį.

Atrankose į šį projektą gali dalyvauti 15-20 m. muzikantai, gebantys skaityti natas ir savo ateitį siejantys su muzika. Į vieno miesto „Langą“ bus atrinkta iki 10-ies muzikantų. Registracija į atranką jau yra prasidėjusi ir tęsis iki birželio 20 d. Registracijos formą galima rasti tinklalapyje www. agata.lt.

Dar vienas išskirtinis šio projekto bruožas – kad atranką praėjusiems muzikantams, pamokos nieko nekainuos. Taip siekiama, kad „Languose“ galėtų dalyvauti visi Lietuvos muzikos talentai – ne tik tie, kurių piniginė leidžia susimokėti už muzikos pamokas.

Vienas labiausiai patyrusių Lietuvos dainų kūrėjų, dainuojamosios poezijos meistras A.Kulikauskas bus atsakingas už Vilniaus regiono „Langą“. Apie tai, ko šio projekto dalyviai gali tikėtis, kalbamės su pačiu muzikantu.

– Kuo ši stovykla skirsis nuo kitų muzikinių iniciatyvų Lietuvoje?

– Čia su jaunimu bus dirbama net 8 mėnesius, ypatingą dėmesį skiriant Lietuvos regionuose gyvenantiems gabiems, bet neturintiems sąlygų, kur pasireikšti, jauniems muzikantams. Sunku netgi tai vadinti stovykla. Greičiau – atrinktų gabių jaunų žmonių bendruomenė, kuri, kartu su ankstesnių „Agatos“ vasaros stovyklų senbuviais, jau turi pilną pretenziją vadintis „Agatos“ mokykla.

Noriu, kad dabartinis jaunimas nevažiuotų vieškeliais, o lėktų greitkeliu su savo siekiais ir ambicijomis.

– Būsite Vilniaus „Lango“ mokytojas. Ko stovyklos dalyviai gali tikėtis iš Jūsų pamokų?

– Remdamasis savo ilgalaike muzikine patirtimi stengsiuosi su dalyviais aiškintis grojimo grupėje ypatumus, akompanavimo solistams (vokalistams) principus. Taip pat bandysiu pasidalinti savo žiniomis apie muzikos kūrinių aranžavimą. Noriu, kad dabartinis jaunimas nevažiuotų vieškeliais, o lėktų greitkeliu su savo siekiais ir ambicijomis.

– Kokių dalyvių laukiate? Ar svarbiau – kad jų grojimo technika būtų gera, ar labiau rūpės jų noras groti ar dainuoti, atsidavimas muzikai?

– Man nėra svarbu, kiek dalyvis sugroja natų per kokį nors laiko tarpą – čia ne „Youtube“ olimpiada. Grojimo techniką galima ištobulinti. Man rodos, kad grojant ar dainuojant  svarbiausia  yra nuoširdumas ir atsidavimas tam, ką darai.

– Stovykla tęsis net 8 mėnesius, muzikantams reikės reguliariai susitikti su mokytojais. Ar nebaisu, jog jiems gali pritrūkti noro kartu dirbti taip ilgai?

– Visais laikais tam tikra dalis studentų nubyrėdavo. Kas liečia šios stovyklos dalyvius, galvoju, kad gali būti visko – galbūt kam nors bus per sunku, galbūt nepatiks mokytojas. Bet tikiu, kad šis projektas jaunimui bus veiksmingesnis už anksčiau buvusias „AGATA-os“ 10-ies dienų vasaros stovyklas.

– Ši stovykla daugeliui jaunų muzikantų gali būti profesionalios karjeros pradžia. Kaip Jūs pats pradėjote savo, kaip muzikanto kelią?

– Man patiko muzika – ir mokyklos chore dainavau, grojau pučiamųjų orkestre triūba, o penktoje klasėje mama nuvedė į Plungės vaikų muzikos mokyklą. Nuo to laiko ir esu muzikoje.

– Jei pats dabar būtumėte 16-metis, ar registruotumėtės į „Lango“ projektą?

– Be abejonės. Gaila, kad jų nebuvo prieš 45 metus! Su geranorišku pavydu stebiu dabartines muzikines galimybes ir sąlygas tobulėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius