-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių šventė: patarimai, kur jas paminėti

Ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventė – Joninės ypač mėgstama ir kasmet smagiai švenčiama visoje Lietuvoje. Šiemet ji bus švenčiama savaitės viduryje – iš antradienio į trečiadienį. Dar neturintiems planų, kaip ir kur turiningai paminėti vasaros saulėgrįžos dieną, rekomenduojama aplankyti kasmet bene daugiausiai lankytojų per Jonines pritraukiančias vietas, kurios buvo atnaujintos panaudojus ES investicijas.
Vilniečių linksmybės per Jonines
Vilniečių linksmybės per Jonines / Karolinos Pansevič nuotr.

Lietuvos liaudies muziejus Rumšiškėse – vienas didžiausių etnografijos muziejų po atviru dangumi Europoje birželio 24 d. 13 val. kviečia į Joninių šventę.

Čia vyks apeiginė vandens magija, kupoliavimas, burtai, ateities spėjimai iš gėlių ir vainikų, ugnies pagerbimas. Žinoma, bus sveikinami Jonai, bus galima sudalyvauti Joninių viktorinoje ir kitose pramogose, primenančiose senovinius Joninių papročius. Visas pramogas lydės šokiai, dainos, žaidimai, tradicinis šokinėjimas per Joninių laužą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Žolinės Rumšiškėse
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./ Rumšiškėse

Lietuvos liaudies muziejuje išsidėstę 140 pastatų, galima apžiūrėti virš 88 tūkst. unikalių eksponatų iš visos Lietuvos, atspindinčių XVIII a. pabaigos – XX a. pirmos pusės Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos valstiečių bei miestiečių buitį, tradicijas. Lankytojai gali dalyvauti edukacinėse programose ir daugiau sužinoti apie duonos kelią, lino kelią, žvakių liejimą, gėlių darželio priežiūrą, lietuvių liaudies žaidimus.

Muziejus įsikūręs šalia Kauno marių ir į jį galima atplaukti garlaiviu – jis sustoja mobilioje Rumšiškių prieplaukoje, kuri įrengta, investavus kiek daugiau kaip 111 tūkst. eurų ES lėšų. 

Norintiems Jonines atšvęsti neįprastai rekomenduojama pasirinkti maršrutą siauruku iš Panevėžio į Rekstino mišką Panevėžio rajone.

Siaurukas į originalią Joninių šventę pajudės 17:30 val. iš Panevėžio siaurojo geležinkelio stoties ir 18 val. keliautojai atvyks į Rekstino mišką. Šventėje gros folkloro ansamblis, bus sveikinamos Rasos, Janinos, Jonai, dalyviai bus kviečiami veidus praustis rasa – tai sveikatos ir grožio ritualas, bus renkami devynių rūšių žolynai, pinami vainikai, saulei aukojamos atnašos, kūrenamas laužas, tradiciškai ieškoma paparčio žiedo.

Šventėje gros folkloro ansamblis, bus sveikinamos Rasos, Janinos, Jonai, dalyviai bus kviečiami veidus praustis rasa.

Atgal į Panevėžį siauruku numatoma grįžti 21 val.  Siaurasis Aukštaitijos geležinkelis pritaikytas kultūriniam turizmui panaudojus per 2 mln. eurų ES investicijų ir dabar keleiviai džiaugiasi patogiais peronais bei sutvarkyta geležinkelio stočių infrastruktūra.

Joninių dieną planuojantys leisti Radviliškio rajone kviečiami užsukti į Lietuvos tulpių sostine vadinamą Burbiškio dvarą. Antradienį 20 val. čia prasidės Joninių šventė, kurios svečiai dalyvaus Vasarvydžio nakties žygyje, taip pat vyks koncertas.

Atvyksiantiems dieną čia taip pat bus ką veikti – dvare yra įsikūręs Daugyvenės kultūros istorijos muziejus, kurio ekspozicijose galima išsamiau susipažinti su dvaro istorija. Burbiškio dvaro rūmai – tai neoromantizmo ir neogotikos dvasią išsaugojęs unikalus statinių kompleksas su nepaprasto grožio parku. Lankytojai gali pasigerėti ne tik išpuoselėta dvaro aplinka, bet ir atnaujintais statiniais – panaudojus per 1 mln. ES lėšų buvo restauruotos dvaro arklidės, svirnas, virtuvė, balandinė ir daugelis kitų pastatų, atkurti tilteliai, keturių aukštų bokštas, pirtis.

Tradiciškai trumpiausia naktis – vasaros saulėgrįžos šventė bus minima ir Kernavėje. Šventė prasidės birželio antradienį ir tęsis iki pat trečiadienio ryto.

Dovilės Jablonskaitės nuotr./Kernavė lankytojams ruošia staigmeną - muziejų po atviru dangumi
Dovilės Jablonskaitės nuotr./Kernavė

Lankytojų Kernavės kultūrinis rezervatas lauks nuo nuo 18:30 val. Šventės dalyviai lankys laukus, vyks tradiciniai Lietuviški Joninių žaidimai, prie Didžiosios kupolės Pilies kalne bus galima išsiburti ateitį. Ant Pilies kalno piliakalnio vyks nusileidžiančios saulės pagerbimas.

Liepsnos didžiulis Joninių laužas, taip pat bus uždegtos stebulės piliakalniuose. 1 val. po vidurnakčio prasidės vainikų plukdymas Neries upe ir visą naktį dalyvius linksmins dainos, šokiai, žaidimai. Pasitikus saulę bus atliekamas tradicinis jaunystės ir grožio ritualas – prausimasis rasa. Pirmoji Lietuvos sostinė – Kernavė – yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą ir kasmet šios vietovės unikalumas pritraukia lankytojus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Kernavės kultūrinis rezervatas yra puoselėjamas panaudojant per 1 mln. ES investicijų. Šios lėšos skirtos muziejaus po atviru dangumi įrengimui, viešosios turizmo infrastruktūros įrengimui, takų infrastruktūros palei Nerį, Pajautos slėnį tobulinimui, laiptų į piliakalnius atnaujinimui, paveldo apsaugai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius