-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune – pašnekesys apie tarpukario  dailės istoriką ir kritiką M.Vorobjovą

Šią savaitę Kauno menininkų namuose (KMN) bus atsigręžta į Lietuvos tarpukario meno raidą ir vartomi pamiršti šios istorijos puslapiai, žvelgiant į vieną iškiliausių to laikmečio meno tyrėjų – Mikalojų Vorobjovą. 
Mikalojus Vorobjovas
Mikalojus Vorobjovas / Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį, birželio 14 d. 18 val. KMN svetainėje bus pristatomas dvitomis leidinys „Dailės istorikas ir kritikas Mikalojus Vorobjovas (1903–1954)“.

Pasak vieno iš knygos recenzentų Arūno Streikaus, ši knyga turėtų sudominti ne tik menotyrininkus, bet ir istorikus, tiriančius pirmosios Lietuvos Respublikos kultūrinio gyvenimo reiškinius.

"Ypač dėl to, kad čia itin plačiai pravertos durys į šešėliuose tebeglūdintį laikinosios sostinės nelietuviškos subkultūros pasaulį“, – sakė A.Streikus.

Kitas knygos recenzentas – Paulius Subačius teigia, jog tai vienas reikšmingiausių akademinės ir kultūrinės atminties, ką esame turėję, susigrąžinimų po Nepriklausomybės atkūrimo.

Leidinyje publikuojami Giedrės Jankevičiūtės, Audros Kairienės, Severijos L. Kubilius, Aistės Paliušytės bei Rasos Žukienės tekstai.

„Knygos naratyvas gerokai praplečia mūsų turimą tarpukario ir Antrojo pasaulinio karo metų Lietuvos gyvenimo vaizdą, suteikia naujų žinių apie mūsų išeiviją, skatina labiau pasidomėti tarpukario intelektualų tarptautiniais ryšiais ir kontaktais, jų vėlesnėmis pasekmėmis“, – teigė G.Jankevičiūtė.

Pristatymo metu bus aptariamas ir ypatingas M.Vorobjovo ryšys su Kaunu, mat dailės ir architektūros kritiko, M.K.Čiurlionio kūrybos tyrinėtojo karjerą jis pradėjo Kaune. Net žinomiausią savo veikalą – studiją „Vilniaus menas“ – parašė laikinojoje sostinėje.

Kaune jis lankė gimnaziją, čia gyveno jo tėvai. Kaunui skirta nemaža dalis M. Vorobjovo tėvų laiškuose sūnui užfiksuotų kasdienybės ir kultūros gyvenimo impresijų.

Neatsitiktinai pasirinkta ir leidinio pristatymo data. Kaip ir daugelio ryškių XX a. pirmosios pusės intelektualų M.Vorobjovo neaplenkė politinio tremtinio lemtis – tik jis atsidūrė ne Rytuose, bet Vakaruose – iš pradžių Austrijoje, vėliau JAV.

Dailės istoriko lemtis – tragiška. Sunkiai pritapęs JAV, M.Vorobjovas, sulaukęs 51 metų, nusižudė.

"Simboliška, kad jo sugrįžimas į Lietuvos kultūros gretas minimas Gedulo ir vilties dieną", – rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Pristatyme dalyvaus knygos sudarytoja, dailės istorikė prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė ir tekstų autorė, menotyrininkė prof. dr. Rasa Žukienė. Pristatymą ir diskusiją moderuos prof. habil. dr. Egidijus Aleksandravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius