-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno menininkų namuose – reprezentacinio albumo „Memorabilia“ pristatymas

Kauno menininkų namuose vyks atviras Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) albumo „Memorabilia“ pristatymas, kuriame dalyvaus projekto iniciatorė ir vadovė, LDS pirmininkė Edita Utarienė, knygos turinio kuratorės, menotyrininkės Rita Mikučionytė, Nijolė Nevčesauskienė, Evelina Januškaitė-Krupavičė, knygos dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė bei kiti svečiai.
„Memorabilia“ komanda – LDS pirmininkė E.Utarienė, sudarytojos E.Januškaitė-Krupavičė, R.Mikučionytė, N.Nevčesauskienė.
„Memorabilia“ komanda – LDS pirmininkė E.Utarienė, sudarytojos E.Januškaitė-Krupavičė, R.Mikučionytė, N.Nevčesauskienė. / Kauno menininkų namų nuotr.

Knygoje publikuojama daugiau kaip 112 LDS narių kūryba: pristatomi tiek žymūs įvairių premijų laureatai bei konkursų nugalėtojai, tiek jauni ir perspektyvūs LDS nariai. Joje novatoriškai ir originaliai pateikiami tapybos, skulptūros, instaliacijos, videomeno, objektų, grafikos, keramikos, tekstilės, stiklo, metalo, juvelyrikos, scenografijos ir kiti kūriniai. Albume publikuojami menotyriniai straipsniai „Skirtingų reikšmių ekranai“, „Memorabilijos: šviesos kapsulė“ ir „Memorabilijos. (Ne)fiksuojanti laikmena“ lietuvių bei anglų kalbomis.

Terminas „memorabilia“ nurodo į tai, ką verta įsiminti: knygos idėja remiasi aktualia asmeninės ir kolektyvinės atminties koncepcija. Šiuolaikinio meno praktikoje atmintis veikia kaip talpykla, kurioje glūdintys ir nuolat besikeičiantys turiniai kuria meno istorijos kontekstus – atmintis konceptualizuojama kaip tam tikra kūrybos forma, o jos atspindžiai padeda suvokti tikrovę.

Renginio metu albumo turinio sudarytojos aptars jo koncepciją bei savąsias kuratorines linijas, tuo tarpu dailininkė, knygos dizaino autorė Agnė Dautartaitė-Krutulė ekrane demonstruos, kaip knyga „atrakinama“.

Renginys Kauno menininkų namuose vyks balandžio 6 d. 18 val., įėjimas – nemokmas.

Pristatymo dalyvės:

Rita Mikučionytė – dailėtyrininkė, LDS ir Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) narė, rašanti straipsnius dailės klausimais kultūrinėje spaudoje. Bendradarbiaudama su LDS yra sudariusi dailės parodų katalogų, meno albumų, kuravusi parodų, parengusi edukacinių programų, dalyvavusi įvairiose ekspertų komisijose atrenkant dailės kūrinius ir formuojant parodų kolekcijas. Dirba Vilniaus Justino Vienožinskio dailės ir Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklose.

Evelina Januškaitė-Krupavičė – menotyrininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos projektų ir parodų kuratorė. Jos profesinė veikla apima projektų ir renginių organizavimą, komunikaciją, kuratorystę, įvairių tekstų rašymą, ilgalaikės kūrybinės strateginės veiklos koordinavimą. Šioje srityje Evelina aktyviai dirba septynerius metus, taip pat dalyvauja ir rengia konferencijas, seminarus, simpoziumus, yra publikavusi apie 40 menotyros straipsnių.

Nijolė Nevčesauskienė – dailėtyrininkė, parodų kuratorė. Lietuvos dailės muziejaus šiuolaikinės tapybos rinkinio kuratorė, dailės pedagogė-ekspertė. Aktyviai dalyvauja Lietuvos dailininkų sąjungos rengiamuose projektuose, prisideda prie parodų rengimo, įvairių kūrybinio darbo grupių veiklos, rengia ir kuruoja edukacines veiklas, rašo straipsnius, sudaro meno albumus ir pan.

Agnė Dautartaitė-Krutulė – menininkė ir dizainerė, dirbanti su knygos idėja, jos pavidalu bei tiražavimu. Jos kūrybinė veikla pastebėta ir įvertinta knygos meno konkursuose, tarp kurių – ir 2017 metų pagrindinis knygos apdovanojimas. Stipriai tikėdama spaudos ateitimi septintus metus dėsto knygos meno disciplinas Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje. Agnė ateities knygą mato kaip naujų formų ir esamos patirties sintezę, o savo žiniomis dalinasi organizuodama atvirų paskaitų ciklą „Knygos pavartymai“, taipogi yra viena iš tarptautinės knygos dizaino konferencijos „6 pt“ organizatorių.

Projekto iniciatorė ir vadovė – LDS pirmininkė Edita Utarienė, knygą sudarė ir parengė menotyrininkės Rita Mikučionytė, Nijolė Nevčesauskienė, Evelina Januškaitė-Krupavičė; dizaino autorė ir knygos dailininkė – Agnė Dautartaitė-Krutulė; fotografai – Arturas Valiauga, Vidmantas Ilčiukas ir kt. Knygą spausdino leidykla „Kopa“, tiražas – 500 egz.

Knygos leidimą ir pristatymą remia: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, UAB „Baltic adventure“, Advokato Kazio Pėdnyčios ir partnerių kontora, UAB „Vilniaus dailė“, Všį „Dailininkų namai“, UAB „Papyrus Lietuva", UAB „Zemindar“. Ypatingą padėką knygos sudarytojai ir leidėjai reiškia partneriams „Mo muziejui“ (Modernaus meno centrui).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius