Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtadienį sostinės knygyne-kavinėje – susitikimas su komikso apie A.J.Greimą autore

Ketvirtadienį 18 val. knygyne-kavinėje „Draugystė“ (Gedimino pr. 2, šalia Lietuvos nacionalinio dramos teatro) knygynų tinklas „Vaga“ organizuoja susitikimą su knygos „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“ autore Migle Anušauskaite.
 Miglė Anušauskaitė
Miglė Anušauskaitė / Projekto partnerio nuotr.

Kas yra semiotika? Kaip ir kodėl galima ja susidomėti? Kas sieja šią mokslo sritį ir komiksus? Į visus šiuos klausimus atsakys knygos apie semiotiką ir žymiausią šios srities mokslininką Algirdą Julių Greimą autorė.

Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė
Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė

Paklausta, kaip kilo mintis sukurti komiksą apie vieną žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų profesorių A.J.Greimą, semiotikos studijų magistrė M.Anušauskaitė teigia: „Tie du metai studijuojant Vilniaus universitete buvo nepaprastai įdomūs. Studijuodama daugiau domėjausi Greimo teorija negu jo asmenybe, taigi pirminė mintis buvo padaryti pieštinį įvadą į semiotiką – kaip vadovėlį. Paskui, 2017-uosius paskelbus Greimo metais, nusprendžiau kreiptis į Kultūros tarybą finansavimo įgyventinti savo idėjai. Pasitarusios su leidėja (Sigita, „Aukso žuvys“) nusprendėme, kad bus įdomiau derinti Greimo biografiją su teoriniais intarpais, kad būtų ir pagauli istorija, ir teorinis kontekstas“. Taip ir gimė neįtikėtino susidomėjimo sulaukęs komiksas „Dr. Kvadratas“.

Autorė prisipažįsta, kad nesitikėjo tokio populiarumo: „Maniau, kad knyga susidomės ta nedidelė Veno diagramos sritis, kur persikloja „semiotikų“ ir „žmonių, mėgstančių komiksus“ grupės. Tai, kad knyga pasiekė daugiau žmonių, negu maniau, man yra labai maloni staigmena“.

Knygos unikalumas slypi ne tik tematikoje, bet ir formoje. Autorė pasirinko Lietuvoje neįprastą ir mažai žinomą žanrą – komiksus. Pati Miglė su komiksais susipažino vaikystėje. Kaip pati sako, „šiaip apie komiksus labai daug negalvodavau, piešti niekada nesimokiau, savo ateitį siejau su tekstais. Ir dabar manau, kad esu labiau teksto, o ne vaizdo žmogus.

Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė
Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė

Piešti pradėjau kažkaip spontaniškai – paskaitų metu nupiešdavau juokingą kilusią mintį, parodydavau kursiokams, jie juokdavosi. Paskui pradėjau komiksus dėti į blogą, mane pakviesdavo publikuotis… Taip kažkaip pamažu ir įsisuko“.

M.Anušauskaitės darbuose vyrauja be galo skirtingos temos, kiekvienas komiksas pasakoja savo unikalią istorija. Kūrėja stengiasi išvengti neįdomių temų ir projektų.

Šiuo metu ji kuria „Šiaurės Atėnams“ apie literatūrą, „kultūrpoliui – apie kiną“. Asmeniniame tinklaraštyje galima rasti komiksų apie apie gyvenimą, fiziką, gamtą, pabaisas. Paklausus, kam iš asmenybių norėtų sukurti komiksą, autorė išskyrė Žemaitę ir Joną Šliūpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius