-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kino teatre „Pasaka“ – fotografijų paroda „Sonidero miestas“

Ketvirtadienį 18 val. kino teatro „Pasaka“ fojė atidaroma fotografės Mirjam Wirz fotografijų paroda „Sonidero miestas“ apie kumbijos muzikos didžėjus. Tai spalio 21–28 vyksiančių Lotynų Amerikos kultūros dienų – kino, muzikos, šokio, parodų ir pokalbių mini festivalio – dalis.
Parodos ekspozicija.
Parodos ekspozicija / Mirjam Wirz nuotr.

Kumbija (org. cumbia) – muzika, kurią XV a. pabaigoje afrikiečiai vergai atsivežė į Kolumbiją. Iš ten ji paplito po visą Lotynų Ameriką, įgaudama savitą skambesį skirtingose šalyse. Mirjam Wirz fotografijų reportažas „Sonidero miestas“ – tai 2010 ir 2011 metais Meksikoje užfiksuotos akimirkos apie kumbijos didžėjus (sonideros), vietinių diskotekų žvaigždes, gatvės kultūrą, Peñón de los Baños rajoną ir apie Morelos – fotografės vietinį gidą ir neoficialų reportažo vadybininką.

Fotoreportaže puikiai atsispindi sonidero šokių vakarėlių atmosfera. Jie vyksta atokiau nuo centro, priemiesčiuose. Išgirdę, kad atvyksta sonidero, žmonės išeina pašokti tiesiog į savo gatvę, pasistato šaldiklį, kuris atstoja vietinį barą, už kelis centus atidaro tualetą, pardavinėja saldumynus per savo virtuvės langus. Tas kelias valandas gatvė, kurioje vyksta diskoteka, tampa pasaulio centru. Didžėjai groja kumbiją ir salsą. Tarp dainų jie skaito ant popierėlių surašytus sveikinimus ir linkėjimus, atkeliaujančius tiesiai iš publikos.

„Pro surūdijusias mašinos grindis gali matyti kiaurai, bet Morelos važiuoja užtikrintai Penjono kryptimi. Pradardame pro oro uosto tarptautinių skrydžių terminalą ir pasukame į dulkėtą gatvelę, kur prasideda kumbijos soniderų kvartalas“, – pasakoja fotografė M.Wirz.

Mirjam Wirz gimė 1973 m. Šveicarijoje, Aarau mieste. 2001 m. baigė fotografijos ir vizualinės komunikacijos studijas Ciuriche. Nuo 2001 iki 2008 m. gyveno ir kūrė Lietuvoje. Šiuo metu Mirjam dėsto fotografiją Meno ir medijos dizaino mokykloje Ciuriche.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius