Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdą pasieks tarptautinė paroda apie Švietimo epochos šviesulį

Penktadienį 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma paroda „Ankstyvasis Apšvietos amžius Europoje: Ernstas Danielius Jablonskis (1660–1741 m.) – santarvės tarp Europos tautų architektas “
Ernstas Danielius Jablonskis
Ernstas Danielius Jablonskis / Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Senoji Klaipėda buvo daugiakultūrinis ir daugiatautis miestas, kurio piliečiai ne tik gyveno ir kūrė miesto gerbūvį, bet savo darbais pelnė pagarbą ir atminimą visoje Europoje. Nors Ernsto Danielio Jablonskio ir negalime tiesiai įvardinti buvus klaipėdiškiu – dalis jo šeimos šaknų yra sietinos su mūsų miestu. Jo tėvas, Petras Jablonskis (Figulus), garsiojo čekų brolių dvasininko, pedagogo, rašytojo ir visuomenės veikėjo Jono Amoso Komenskio žentas, 1667–1670 metais buvo Klaipėdoje susikūrusios evangelikų-reformatų bendruomenės kunigu.

E. D. Jablonskis glaudžiai buvo susijęs su LDK reformatais ir jų globėjais Radvilomis. 1679 metais, baigęs studijas Frankfurto prie Oderio universitete, jis buvo paskirtas ir metus laiko ėjo Radvilų gimnazijos Biržuose rektoriaus pareigas. 

Parodoje E. D. Jablonskis pristatomas ne tik kaip pasaulinio garso teologas, hebraistas, kalbininkas ar bažnyčios istorikas. Daug dėmesio skiriama jo kaip santarvės tarp Europos tautų ir religinių mažumų gynėjo veiklai, bei jo įniciatyvai steigiant Berlyno Mokslų Akademiją, kurios pirmuoju vadovu jam teko būti. 

Parodos lankytojams bus suteikta galimybė įsigyti 439 puslapių apimties Vokietijoje išleistą ir puikiai iliustruotą E. D. Jablonskio gyvenimą bei veiklą pristatantį katalogą, kurio bibliografijoje taip pat galima aptikti Klaipėdos universiteto mokslininkų darbų.

Ši paroda, eksponuojama nuo 2011 metų, sulaukė teigiamo Europos mokslo ir kultūros bei žiniasklaidos dėmesio. Ji spėjo pabuvoti daugelyje Vokietijos universitetinių miestų bei Lenkijoje, Čekijoje ir kituose Europos kraštuose. Lietuvoje, šį paroda veiks rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais Klaipėdoje ir Vilniuje. 

Tarptautinę parodą parengė Jablonskio tyrimų centro prie Štutgarto universiteto ir Vokietijos Rytų Europos kultūros forumo Potsdame, bendradarbiaujant su Lebnico vardo leidykla Potsdame ir Berlyno – Brandenburgo Mokslų Akademija; Berlyno Katedrine Bažnyčia; Lenkijos valstybine aukštaja mokykla Lešne; Jono Amoso Komenskio muziejumi, Uherský Brod, Čekija; Vokietijos Komenskio (Comenius) draugija, Berlynas; Istorine komisija Bohemijos kraštams, Miunchenas; Evangelikų čekų brolių sąjunga, Hernhutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius