-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos koncertų salėje – Eduardo Balsio „Jūros atspindžiai“

Klaipėdos kamerinis orkestras, vedamas meno vadovo Mindaugo Bačkaus, sausio 24 dieną, penktadienį, 18 valandą kviečia paklausyti koncerto „Jūros atspindžiai“.
Solistas Linas Valickas
Solistas Linas Valickas / Koncertų salės nuotr.

Pavadinta pagal joje skambėsiantį Eduardo Balsio kūrinį jo programa taip pat pristatys Igorio Stravinskio ir Dmitrijaus Šostakovičiaus orkestrinius opusus. Jie iš atlikėjų reikalaus ne tik techninės meistrystės, bet ir susitelkimo, ansamblinės darnos. Juolab, kai programa, kaip dažnai būna šio orkestro koncertuose, bus atliekama be dirigento. 

E. Balsio biografija glaudžiai susijusi su jūra. Jis gyveno ir mokėsi Klaipėdoje, dažnai atostogaudavo Palangoje. Jūra jam buvo neišsenkamas įkvėpimo ir kūrybos šaltinis. Jūrai – nuolatiniam gyvenimo ir kūrybos palydovui – jis skyrė nemažai savo kūrinių. 

Vienas iš tokių yra orkestrinė poema „Jūros atspindžiai“.  Kūrinio premjerą 1981-ųjų metų spalį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje atliko Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojant Sauliui Sondeckiui. Mindaugo Bačkaus nuomone,  „šis kūrinys ir šiandien skamba labai aktualiai, šiuolaikiškai. Jis yra emocionalus, nes parašytas iš širdies. Tai vienas gražiausių su Klaipėda susijusio kompozitoriaus opusų XX amžiuje.“

Gaila, kad mieste prie jūros šis E. Balsio kūrinys nedažnai atliekamas. Šioje klaipėdiečių orkestro programoje išgirsime dar porą rečiau skambančių opusų: Igorio Stravinskio Concerto in D ir Dmitrijaus Šostakovičiaus Styginių kvartetą Nr. 3 (versiją styginių orkestrui).

„Fratres“ turbūt yra vienas populiariausių ir daugiausia atlikimo variantų turinčių Arvo Pärto kūrinių. Kelios jos versijos jau buvo atliktos ir Klaipėdos koncertų salėje. Šįkart skambės „Fratres“ versija smuikui, styginių orkestrui ir perkusijai. Jo solo partiją grieš orkestro koncertmeisteris Linas Valickas.  

Respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas L. Valickas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Kelno aukštojoje muzikos mokykloje (Vokietija). Grojo solo su Lietuvos muzikos ir teatro studentų simfoniniu orkestru, Lietuvos ir Klaipedos kameriniais bei Kelno filharmonijos jaunimo orkestrais. Su pastaruoju kolektyvu kaip solistas surengė virš šimto koncertų įvairiuose Anglijos ir Vokietijos miestuose. Taip pat koncertavo Latvijoje, Švedijoje, Rumunijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Lenkijoje, dirbo pedagoginį darbą Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. 

2012 metais Linas buvo pakviestas užimti Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisterio vietą. Apsigyvenęs Klaipėdoje jis toliau sėkmingai tęsia aktyvią koncertinę ir pedagoginę veiklą, dėsto Klaipėdos Universiteto Menų fakultete, E. Balsio menų gimnazijoje ir S. Šimkaus konservatorijoje.

Pasak S. Sondeckio, „Linas labai geras smuikininkas, pats gerai groja solo, puikiai veda ne tik grupę, bet ir visą orkestrą. Tikras koncertmeisteris.“ 

Paklaustas, kaip sekasi Klaipėdoje, L. Valickas prasitarė: „labai patenkintas, jog esu čia. Labai malonu dirbti šiame kolektyve, atrodo, esu vertinamas.  Daug turiu veiklos, mažai laisvo laiko. Mano šeima, kuri gyvena Vilniuje,  mane palaiko dabartiniu gyvenimo etapu ir stengiasi, kad galėčiau visapusiškai save realizuoti. Gyvenimas Klaipėdoje turi savų privalumų: daugiau ramybės, lėtesnis gyvenimo tempas. Vilniuje vyrauja chaosas: visi kažkur bėga, nespėja. O čia gyvenu be streso ir galiu spėti daug nuveikti.  

Be to visą laiką jaučiu, jog šalia yra jūra. Džiugu, kad laisvalaikiu galiu nuvykti į pajūrį pakaituoti. Jėgos atvarus pamėgau dar prieš atvykdamas į Klaipėdą. Sportuoju ne tik vasarą, bet ir žiemą, ant užšąlusių Kuršių marių. Jeigu tik pučia vėjas, mane taip ir traukia išnaudoti šią galimybę. Tada važiuoju, kaip sakoma, „pasikinkyti vėją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius