-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos Meno kieme bus pristatoma Sonatos Žiži kolekcija

Liepos pradžioje kostiumų dizainerė Sonata Žiži KKKC Meno kieme atvėrė kūrybines dirbtuves ir pakvietė visus norinčius įsitraukti į kolekcijos „Jūra. Baltai“ kūrimo procesą. Baigiantis vasarai, rugpjūčio 27 d., šeštadienį, 21 val. kūrėja vėl kviečia į Meno kiemą – čia vyks stilizuotas kolekcijos pristatymas.
Sonatos Žiži kolekcija „Jūra. Baltai“
Sonatos Žiži kolekcija „Jūra. Baltai“ / KKKC nuotr.

Per beveik du mėnesius, kol truko Klaipėdos miesto savivaldybės inicijuota Meno kvartalo įveiklinimo programa, kūrybinėse dirbtuvėse kartu su bendraminčiais sukurta 20 drabužių kolekcijos „Jūra. Baltai“ modelių, inspiruotų jūros ir baltų ženklų.

Paklausus, kodėl pasirinktas toks kolekcijos pavadinimas, menininkė patikslino: „Pavadinimą galima šifruoti dvejopai: „Jūra ir báltai“ arba „Jūra baltaĩ“ – palikau vietos interpretacijai. Jūra man iš tiesų yra ir įkvėpimo, ir atsipalaidavimo, ir polėkio šaltinis. Ji man atrodo neišsemiama: jos spalvos ir atspalviai rytą ar vakarą, bangos, ramybė... Jūra mane inspiruoja. Ir mano kūrybinis kelias prasidėjo nuo modelio „Gelmių būtybė“ – už jį laimėjau pagrindinį prizą „Auksinę adatėlę“ Baltijos šalių konkurse „Mada. Menas. Muzika“. Mano jūrinis periodas atsispindėjo ir vėliau sukurtoje kolekcijoje „Po vandeniu“. Dabar vėl grįžau prie jūros. O baltai todėl, kad norėjosi atrasti naujų atspalvių ir pasigilinti į baltiškąjį kostiumą, į mūsų pradžių pradžią.“

Tikslas – įtraukti kūrybingą jaunimą

Baltiškosios temos leitmotyvas ženklais, simboliais nuvilnijo per dalį kolekcijos. Tema nulėmė ir audinių pasirinkimą – iki šiol menininkė niekada nedirbo nei su linu, nei su drobele.

KKKC nuotr./Sonatos Žižės „Jūra. Baltai“
KKKC nuotr./Sonatos Žižės „Jūra. Baltai“

Šiuos paprastus, bet žavius audinius papildo aplikacijos, nėriniai, atsirado ir šifono, suteikiančio lengvumo, žaismės įspūdį. Jūros temą atspindi ir kolekcijos spalvos, koloritas – vandens mėlis persipina su kranto spalvomis, pasak kūrėjos, „lyg atoslūgis, nes jūra be kranto, be smėlio spalvos taip pat būtų neįsivaizduojama, tarsi neužbaigtas peizažas“. Sonatai Žiži kuriant kolekciją labai svarbi buvo ir balta spalva: „Mano jūra – balta. Gal dėl to, kad tai mano nauja pradžia, naujas lapas. O ir tie visi jūros bangų purslai, nėriniai, raštai – balti...“

Rengdama atviras kūrybines dirbtuves menininkė turėjo tikslą į procesą įtraukti kuo daugiau kūrybingų jaunų žmonių, kad galėtų su jais dalintis savo patirtimi. Paklausta, ar pavyko įgyvendinti šį sumanymą, Sonata Žiži nedvejodama patvirtino: „Labai smagu, kad į kūrybinį procesą nepabijojo įsitraukti trys merginos. Praktiškai pusantro mėnesio diena iš dienos kartu darbavomės ir joms užteko kantrybės, noro. Kolekcijoje bus 20 modelių, iš kurių keturis sukūrė mergaitės. Pradėjome nuo eskizų, nuo baltiško kostiumo analizės, po to kūrėme modelius, aiškinomės, kokiomis priemonėmis juos įgyvendinsime – kaip siūsime, kaip dekoruosime: ar tapysime, ar nersime, ar siuvinėsime. Būta ir labai smagių istorijų, pavyzdžiui, viena iš mergaičių birželio mėnesį susigalvojo norą per vasarą ką nors sukurti, ir taip sutapo, kad tuo metu pradėjo veikti šios dirbtuvės. Buvo labai gera matyti, kaip žėrėjo jos akys, kai užsivilko savo kūrinį. Tuomet supranti, kad tas bendras darbas ir mano pagalba, indėlis kažkam tikrai buvo naudingi. Džiugu, kad prisijungė tokios kūrybingos merginos. Labai norėčiau, kad kuriančių žmonių atsirastų kuo daugiau.“

Per visą kūrybinių dirbtuvių laikotarpį į improvizuotą ateljė užsuko labai daug žmonių, ypač smalsūs buvo turistai – vokiečiai, anglai, ispanai, japonai. „Jiems buvo įdomios ir natūralios medžiagos, ir netgi pirkti norėjo (juokiasi). Visas kūrybinis procesas buvo labai smagus. Kai pamatai, kad tavo darbu domisi, supranti, kad eini teisinga linkme“, – pasakojo kostiumų dizainerė.

Priešaky – paskutinis etapas

Kūrybinis procesas vyko keliais etapais: eskizų piešimą keitė gaminių siuvimas, vėliau vyko fotosesija. Jai modelius Sonata Žiži surinko tarsi atsitiktinai, čia pat, KKKC Meno kieme – kai kurios merginos užsuko pasmalsauti, kitos ėjo pro šalį ir buvo pakviestos. Ir šioms mergaitėms tai buvo nauja patirtis, kadangi Klaipėdoje nėra modelių tradicijų. Fotografams ši fotosesija taip pat tapo iššūkiu. „Fotografui iškelta daug uždavinių: atskleisti ir modelį, ir rūbą, ir pačią idėją. Fotografavome senamiestyje, gana šlapia buvo ta mūsų fotosesija, nes labai lijo. Bet labai įdomus procesas. Manau, kad tai buvo naudinga tiek mergaitėms, tiek fotografams. Nesiekiam itin profesionalaus rezultato ir nebandom kažkuo nustebinti. Aišku, kūrybiniame procese labai svarbūs ieškojimai, atradimai, bet mūsų tikslas yra įtraukti kuo daugiau susidomėjusių žmonių, kad jie pasibandytų, pasipraktikuotų, nes vienam atskirai nėra taip paprasta susiorganizuoti tokį dalyką“, – sakė S. Žiži.

Tačiau svarbiausias projekto etapas – dar priešakyje. Rugpjūčio 27 d., šeštadienį, 21 val. KKKC Meno kieme vyks stilizuotas kolekcijos pristatymas, kuriame sutiko dalyvauti Klaipėdos muzikinio teatro baleto šokėjos, prieš tai dainuos ir ypatingą nuotaiką kurs jauna kūrybinga klaipėdietė dainų atlikėja ir kūrėja Ingaja. Kostiumų dizainerė džiaugiasi, kad jai pagalbą pasiūlė daug talentingų žmonių – dizainerė Violeta Jusionienė sukūrė papuošalus, specialiai renginiui iš Kauno atvažiuoja kirpėja-stilistė Rita Liutikienė. Šios meistrės pasiūlymas Sonatą Žiži ypač sujaudino, kadangi prieš 30 metų, kai mokėsi rūbų dizaino, ji būdavo kirpėjos modeliu šukuosenų konkursuose ir padėdavo jai laimėti pirmąsias vietas. Dabar bendra kūryba, siejama jūros, vėl grįžta. Modelių makiažu rūpinsis Muzikinio teatro grimo dailininkė, Sonatos vaikystės draugė Aira Brazdienė. Į projektą įtraukta ir visa dizainerės šeima: vyras Henrikas atsakingas už renginio apšvietimą ir visą techninę renginio pusę, sūnus Mantvydas rūpinasi videoprojekcija.

Pasak kūrėjos, bendradarbiavimas – viso šio projekto esmių esmė. Klaipėdoje nėra tiek daug galimybių skirtingų sričių meno atstovams susitikti ir kartu kurti rezultatą. „Tai tikrai puiki galimybė susijungti ir judesiui, ir vokalui, ir videoprojekcijai, ir fotografų darbams. Man didžiausias šio projekto pliusas – bendradarbiavimas, dalijimasis kūrybine patirtimi“, – sakė Sonata Žiži.

Rugpjūčio 27 d., šeštadienį, 21 val. KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) Sonatos Žiži drabužių kolekcijos „Jūra. Baltai“ pristatymas, dalyvaus atlikėja Ingaja. Renginys nemokamas, trukmė – 1 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius