Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygoje – pažintis su išlikusiomis Pažaislio vienuolyno freskomis

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje trečiadienį, 17 val., bus pristatyta knyga „Šv. Brunonas Kverfurtietis Pažaislio freskose“.

Gausiai iliustruotoje knygoje taip pat apžvelgiamas vienuolio benediktino Brunono Bonifaco iš Kverfurto, vėliau paskelbto šventuoju, gyvenimas ir veikla. 1009 metais Šv. Brunonas pakrikštijo pirmąjį Lietuvos gyventoją – kunigaikštį Netimerą. Kaip tik dėl to šis šventasis kartais vadinamas pirmuoju Lietuvos apaštalu. 1009-ieji – taip pat ir Šv. Brunono mirties metai. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad lygiai prieš tūkstantį metų vasario 14 dieną Šv. Brunonas ir beveik visi jo palydovai buvo nužudyti Netimero brolio įsakymu. Nukirsdinto Brunono galva, pasak Brunono bendražygio ir jo žūties liudininko vienuolio Viberto pasakojimo, buvo įmesta į upelį. Vėliau nužudytųjų palaikus išpirko ir palaidojo Lenkijos didysis kunigaikštis Boleslovas Narsusis. Tačiau jų palaidojimo vieta iki šiol tiksliai nežinoma.

Ilgai ruošto leidinio autorė profesorė Laima Šinkūnaitė analizuoja Pažaislio kamaldulių vienuolyne išlikusias freskas, pasakojančias Šv. Brunono misijas, kurių tikslas buvo supažindinti pagoniškus kraštus su krikščionybe. Kai kurios knygoje vaizduojamos freskos ir kitos iliustracijos publikuojamos pirmą kartą.

Knygos sutiktuvėse be autorės dalyvaus ir šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčios grigališkojo choralo ansamblis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius