Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konceptualios juvelyrikos paroda „Dreamscape“ atskleis Pabaltijo šalių juvelyrikos meno savitumą

(AV17) galerija (Aušros vartų g. 17, Vilniuje) pristato tarptautinę konceptualios juvelyrikos parodą „Dreamscape“.
Aurelijos Šimkutės kūrinys
Aurelijos Šimkutės kūrinys / (AV17) galerijos nuotr.
Temos: 2 Paroda Juvelyrika

Parodoje „Dreamscape“ susijungia keturios skirtingos Pabaltijo šalių juvelyrikos mokyklos. Tai intriguojanti paroda, atskleidžianti ne tik „Dreamscape“ tematikos esmę, bet ir Pabaltijo šalių juvelyrikos meno savitumą. Čia bus galima susipažinti su skirtingų menininkų įvairių vizijų įkūnijimais bei sapnų raiškomis. Taigi tai, kokias vizijas matė menininkas kurdamas vieną ar kitą objektą dažnai pasirodys neįtikėtinai. Ši paroda yra lyg individualių paslapčių atskleidimas, asmeninių nuojautų ir sapnų sfera. Tuo ji ir unikali, tuo ir skiriasi nuo kitų ekspozicijų, priartinanti kūrinius prie nežemiškos erdvės.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad vienos iš dalyvaujančių šalių – Lietuvos – Telšių juvelyrikos ir metalo apdirbimo specialybė turi sukaupusi nemažą patirtį ir istoriją. Įkurta 1931 metais, šiandien vis dar yra vienintelė aukštoji juvelyrikos meno mokykla (Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedra) Lietuvoje. Ši katedra neabejotinai ir stipriai yra susieta su Talino juvelyrikos tradicija – didžioji dalis Telšių juvelyrikos profesorių studijas yra baigę būtent ten. Taip iš Estijos į Lietuvą buvo atvežtas nuoseklus techninis ir meninis juvelyrikos meno išmanymas bei šiaurės šalims būdingas unikalus, minimalistinis juvelyrikos dizainas. Matyt stipriausia Pabaltijo šalyse Estijos juvelyrikos mokykla pasižymi ypatinga mokymo programa, skatinanti profesinius įgūdžius jungti su šiuolaikiniu konceptualiu mąstymu. Stipriąją Estijos Universiteto juvelyrikos fakulteto pusę lėmė ir tai, jog sovietmečiu tai buvo vienintelė Pabaltijo šalyse veikianti metalo meno aukštoji mokykla – daugelį jau tada traukė mokytis būtent ten.

Parodoje „Dreamscape“ 37 menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos pristatys  įvairialypius ir su nežabota fantazija sukurtus darbus. Lietuvą atstovaus žymiausi autoriai: Beata Zdramytė, Karina Kazlauskaitė, Akvilė Glinskytė, Jurgita Erminaitė – Šimkuvienė, Eglė Čėjauskaitė – Gintalė, Šarūnė Vaitkutė, Dainius Narkus, Julius Vaitkus, Laima Kėrienė, Aurelija Šimkutė, Sandra Malaškevičiūtė, Saulius Vaitiekūnas, R. Mėnulio Katinas, Tadas Deksnys, Andrius Gudišauskas, Rima Zaveckaitė, Rasa Špokauskaitė, Boris Kurkov bei Domas Ignatavičius. Bus pristatyti plačiai žinomų juvelyrų iš Estijos darbai: Annika Kedelauk, Birgit Skolimowski, Kristiina Kibe, Pilleriin Jurisoo, Julia Maria Kunnap, Nils Hint, Ettel Poobus, Katrin Beljaev, Tanel Veenre, Ketli Tiitsar bei Kristi Paap. Ypač gausiai dalyvavę estai pateikė savo unikalios kultūros išraišką, tuo tarpu lietuviai labiau linko į individualistinį pristatymą. Parodoje Latvijos juvelyriką atstovaus Ilze Kibure ir Dace Vitola kūriniai, taip pat dalyvauja garsūs autoriai iš Lenkijos – tai Arek Wolski ir Karolina Bik. Pastaroji menininkė savo darbą „Tree“ apibūdino: „Radau šią sudžiūvusio medžio šakelę sunkiu man gyvenimo momentu. Mane lietė baisi tragedija. Kurdama šią sagę norėjau neptrauklią medžio šakelę transformuoti į kažką gražaus. Tikėjau, kad tokiu būdu į mano gyvenimą ateis laimė. Šis kūrinys perduoda žinią kiekvienam jį nešiojančiam ... jis apdovanotas viltimi.“

Šių profesionalių Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos juvelyrų sukurtas sapnų ir vizijų pasaulis  netrukus stabtels Vilniuje. „Dreamscape“ – tai paroda vienijanti kūrinius, kuriuose menininkai įprasmina savus išgyvenimus, viltis ir svajones, o galbūt taip kuria ir atskirą kampelį, į kurį užsukti gali kiekvienas žiūrovas.

Paroda veiks iki 2012 m. sausio 10 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius