-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministrė žada taisyti spragas, kurių dėka LNOBT direktoriumi perrinktas G.Kėvišas

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson žada taisyti teisės aktus taip, kad konkursai į kultūros įstaigų vadovų pareigas negalėtų būti rengiami pernelyg anksti.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai ji teigė opozicijai toliau reiškiant pasipiktinimą tuo, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generaliniu direktoriumi Gintautas Kėvišas pernai buvo perrinktas šios įstaigos vadovu likus metams iki jo kadencijos pabaigos.

„Dabartinis kultūros įstaigų vadovų skyrimo reglamentavimas nenurodo, kada turi būti skelbiamas konkursas naujajai vadovo kadencijai. Tai administracinė spraga, kurią planuojame ištaisyti, aiškiai nurodydami, kada turi būti paskelbtas ir įvykdytas naujojo kultūros įstaigos vadovo konkursas“, – sakė L.Ruokytė-Jonsson.

Ministrės komentarą BNS perdavė jos atstovas spaudai Viktoras Bachmetjevas.

Dabartinė G.Kėvišo kadencija LNOBT generalinio direktoriaus pareigose baigiasi šiemet vasarą. Konkursas į teatro vadovo vietą buvo organizuotas 2016 metų vasarą.

„Taip, viena vertus, bus užtikrintas įstaigų veiklos tęstinumas, kita vertus, bus išvengta netolygumų, kuomet konkursai skelbiami pagal neaiškią logiką ir neaiškiu grafiku“, – teigė ministrė.

Pasak ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, praktika, kai konkursai skelbiami nepasibaigus kadencijai, yra naikintina.

„Premjero nuomone, tokia praktika, kai konkursai skelbiami iš anksto, nesibaigus vadovo kadencijai, yra nesuprantama, nepriimtina ir naikintina. Tai diskredituoja pačių konkursų idėją bei siekį, kad jie vyktų skaidriai“, – BNS sakė S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Taip Vyriausybės vadovas ir ministrė reagavo į penkių opozicinių Seimo konservatorių prašymą atšaukti 2016 metais vykusį konkursą į LNOBT vadovo pareigas ir paskelbti naują.

L.Ruokytė-Jonsson teigė, jog tai yra neįmanoma.

„Esant dabartinei konkursų tvarkai, teisinio pagrindo atšaukti konkursą nėra, būtent todėl reikia aiškesnio ir konkretesnio kultūros įstaigų vadovų konkursų reglamentavimo“, – sakė ministrė.

Konservatoriai sako įtariantys, kad LNOBT generalinio direktoriaus konkursas buvo metais paankstintas dėl to, kad teatro vadovą paskirti norėta iki spalį vykusių Seimo rinkimų, po kurių pasikeitė Kultūros ministerijos vadovybė.

Pats G.Kėvišas aiškina, kad skelbti konkursus nepasibaigus kadencijai yra normali praktika.

„Pagaliau Lietuvoje atsirado normali praktika, tokia, kokia yra visame pasaulyje, normaliame pasaulyje“, – šią savaitę spaudos konferencijoje sakė teatro direktorius.

„Bet kokio teatro generalinio direktoriaus, ar tai bus Hamburge, Paryžiuje, netgi Taline (…) konkursai rengiami minimum vieneri metai iki kadencijos pabaigos tam, kad būtų tiesioginis pereinamumas, tam, kad planai, numatomi toli į priekį, netrukdytų kitam direktoriui, koks jis bebūtų, ar senas, ar naujas“, – pridūrė jis.

Ankstesnė Kultūros ministerijos vadovybė teigė, jog konkursas anksti paskelbtas norint, kad galimas valdžios perdavimas vyktų sklandžiai.

Dabartinė G.Kėvišo kadencija LNOBT generalinio direktoriaus pareigose baigiasi šiemet vasarą. Konkursas į teatro vadovo vietą buvo organizuotas 2016 metų vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius