Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviška kava jau auga Brazilijoje: kas toliau?

Kavos Kultūros dienos tęsia pažintį su Lietuviškos kavos tradicijomis ir pristato tris meistrus, kavos puodelyje ieškančius tobulybės.
Lietuviška kava jau auga Brazilijoje
Lietuviška kava jau auga Brazilijoje
Vytautas Kratulis, „Šviežia Kava“ vadovas.
Vytautas Kratulis, „Šviežia Kava“ vadovas.

Vytautas Kratulis, „Šviežia Kava“ vadovas.

Tikroj kavos kelionė prasideda tada,  kai paragauji šviežios, gardžios kavos. Keičiasi pasaulėžiūra, atsiranda suvokimas, kokia ji turi būti. Tuomet jau nebėra kelio atgal. Tikrai nebesinorės bet ko.

 Kavos kultūros dienos ir yra apie atradimą. Tai aistruoliškas renginys. Ateik, ragauk. Visas kavos pasaulis pasiekiamas ranka.  Žmonės čia atranda savo kavą.  Grįžę namo, gaminasi patys.  Ypatinga kava net ir užplikius kavos puodelyje lieka ypatinga. Esmė yra ne paruošime, o kavos kokybėje, kuri sukuriama plantacijoje.  Natūrali aplinka kavos skoniui yra pagrindas, o mūsų, kavos meistrų, užduotis yra ją išsaugoti. Vartotojui  belieka kavą paruošti.

Gražvydas Vilčinskas, „Kavos Banko“ vadovas.
Gražvydas Vilčinskas, „Kavos Banko“ vadovas.

Gražvydas Vilčinskas, „Kavos Banko“ vadovas.

Siekdami užtikrinti kavos skonio išskirtinumą ir kontroliuoti visą kavos kelią, turime išsinuomoję visą kavos plantaciją Brazilijoje. Ji suskirstyta į trisdešimt keturias dalis, iš kurių imame  žemės mėginius, registruojame per GPS sistemą. Esant tam tikrų cheminių elementų trūkumui,  siunčiame specialią mašiną ir dirvožemį turtiname papildomomis medžiagomis.  Žinoma, veikia laistymo, drėkinimo sistemos. Nors šie procesai, atrodytų, tolimi  kavos skoniui,  tačiau yra gyvybiškai svarbūs siekiant išauginti išskirtinės kokybės pupelę.  Labai džiaugiamės, kad lietuviai jau atrado ir aukštai vertina mūsų plantacijoje užaugusią kavą.

Darius Vėželis, Ypatingos kavos asociacijos prezidentas,  „Vero Cafe“ vadovas
Darius Vėželis, Ypatingos kavos asociacijos prezidentas, „Vero Cafe“ vadovas

Darius Vėželis, Ypatingos kavos asociacijos prezidentas,  „Vero Cafe“ vadovas

Lietuviai  yra pažinimo kelyje.  Jie  dar tik atranda ypatingą kavą.  Nors statistiškai lietuviui tenka daugiau, negu  4 kilogramai kavos per metus,  kokybės prasme dar turime kur tobulėti.

Renkantis kavą, svarbu atkreipti dėmesį, kur kava auga, koks jos porūšis mus pasiekia. Ar geriame vienos rūšies kavą.   Dažnai žmonės sako arabika ir tai supranta kaip kokybę.  Tačiau pati arabika  dar turi apie 80 porūšių.  Taigi, labai svarbu yra domėtis produkto kilme,  užauginimo sąlygomis ir, žinoma, šviežumu.

Lietuviška kava jau auga Brazilijoje
Lietuviška kava jau auga Brazilijoje
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius