-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų šaknų turintis violončelės virtuozas A.Ramm savo ateitį sieja ir su Lietuva

Romantizmo muzikos šedevrai – po vienos seniausių Lietuvoje, dar Vytauto Didžiojo funduotos, Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios skliautais. Tokią įspūdingą dovaną muzikos mylėtojams paruošė festivalis „Užutrakio vakarai“.
Aleksandras Ramm
Aleksandras Ramm / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

Rugpjūčio 14 dieną 19 val. festivalis kviečia į nemokamą koncertą, kuriame skambės nemarūs kompozitorių Roberto Šumano ir Piotro Čaikovskio kūriniai. Juos atliks jaunas, sėkmingai besiskinantis kelią į žymiausias pasaulio muzikos scenas lietuvių kilmės violončelininkas Aleksandras Ramm bei legendinis Lietuvos kamerinis orkestras.

28 metų A.Ramm vis dažniau užsuka į Lietuvą, savo mamos gimtinę, su viena ar kita koncertine programa. Pastarasis pasirodymas vyko 2015 m. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, kurioje Aleksandras su pasisekimu sugrojo kamerinės muzikos rečitalį. Jis yra koncertavęs ir su Lietuvos kameriniu orkestru. Violončelininkas labai džiaugiasi dar viena galimybe su šiuo orkestru koncertuoti.

„Apie „Užutrakio vakarų“ festivalį žinojau iš Lietuvos žiniasklaidos, todėl esu labai sujaudintas pakvietimo. Tuo labiau, kad griežti su puikiais Lietuvos kamerinio orkestro muzikantais yra didelė garbė ir kartu atsakomybė. Mes jau koncertavome kartu Vilniuje 2014 metais, kai Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas maestro Sergejus Krylovas mane pakvietė atlikti violončelės partiją Alfredo Šnitkės koncerte „Trims“. Šį kartą su orkestru grosiu vieną gražiausių mano instrumentui sukurtų kūrinių – R.Šumano koncertą“, – dalijosi įspūdžiais apie būsimą koncertą A.Ramm.

Organizatorių nuotr. /Aleksandras Ramm
Organizatorių nuotr. /Aleksandras Ramm

Maskvoje gyventis A.Ramm – XV tarptautinio P.Čaikovskio konkurso II vietos laureatas. Jis nuo devynerių metų koncertuoja kaip solistas ir su orkestrais. 2003 m. Maskvos jaunųjų violončelininkų konkurse, 2005-aisiais tarptautiniame Kembridžo konkurse Bostone (JAV) ir 2010 metais Rusijos muzikos konkurse pelnė pirmąsias premijas, buvo apdovanotas tarptautiniuose konkursuose Pietų Afrikos Respublikoje, Kinijoje, Suomijoje, Švedijoje. 2006 m. pelnė Maskvos romantinės muzikos festivalio Didįjį prizą. Po sėkmės P.Čaikovskio konkurse A.Ramm į savo programas ir gastrolinius maršrutus kviečia žymiausi pasaulio kolektyvai.

Jau sukaupęs solidų profesinių pasiekimų dosjė Aleksandras yra nuolat tobulėjantis, mėgiamas ir stvarstomas prestižiniams pasirodymams bei įrašams atlikėjas. O kokią vietą lietuviškai kalbančio, Maskvoje Jurgio Baltrušaičio lietuvišką vidurinę mokyklą lankiusio A.Ramm kūrybinėje biografijoje užima Lietuva?

„Per pastaruosius metus koncertavau Lietuvoje kelis kartus ir galiu pasakyti, jog man tai buvo labai svarbūs pasirodymai. Lietuva yra mano mamos Vitos gimtinė, aš save irgi laikau lietuviu. Lietuvos publika, žymaus violončelininko, dirigento maestro Davido Geringo dėka, gerai pasiruošusi violončelinei muzikai, todėl labai malonu ir atsakinga griežti suprantantiems instrumento galimybes ir muzikinius niuansus“, – tvirtino jaunasis atlikėjas, pridūręs, kad planuoja ir tolimesnę koncertinę veiklą Lietuvoje.

Šįkart turime retą galimybę išgirsti romantizmo muzikos šedevrus, kuriuos A. Ramm gros su Lietuvos kameriniu orkestru, kurio vardas kalba pats už save. Profesoriaus Sauliaus Sondeckio (1960–2004 m. meno vadovas ir dirigentas) įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras (LKO ) yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų. Iš gausybės įvairių kartų ir kraštų batutos meistrų, dirigavusių LKO koncertams, išsiskiria didysis humanistas lordas Yehudi Menuhinas. Koncertų Lietuvoje ir gastrolių metu orkestras ne sykį bendradarbiavo su geriausiais pasaulio solistais.
Šiandien LKO ne tik išlaiko aukštą meistriškumo lygį, bet ir atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis. Pastarojo meto sėkmingos kūrybinės veiklos patvirtinimas – prestižinėje kompanijoje „Deutsche Grammophon“ su meno vadovu smukininku virtuozu Sergejumi Krylovu išleista kompaktinė plokštelė Antonio Vivaldi „Metų laikai“. Tai šešerių metų kūrybinio dialogo tarp orkestro ir Sergejaus Krylovo vaisius.

„Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. Pasaulyje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, – taip apie LKO yra atsiliepęs smuikininkas Sergejus Krylovas, po kelių sėkmingų koncertinių pasirodymų Lietuvoje 2008 m. pakviestas eiti LKO meno vadovo pareigas.

Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia
Rugpjūčio 14 d. 19 val. Koncertas nemokamas.

Išsamiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius