-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvių ir norvegų paroda: nuo fotelio iš adatų iki prizo žiūrovams

Vilniuje, „Titaniko“ parodų salėje, atidaryta šiuolaikinio meno paroda „10 × 10 = 100% JACQUARD“, kuri lankytojų lauks iki vasario 21 dienos. Ekspoziciją sudaro 10-ties lietuvių ir 10-ties norvegų šiuolaikinių menininkų darbai, kuriuos vienija viena idėja – žakardinis audimas, rašoma organizatorių pranešime.
Paroda „10 × 10 = 100% JACQUARD“,
Paroda „10 × 10 = 100% JACQUARD“, / Miglės Narbutaitės nuotr.
Temos: 1 Paroda

Kaip teigia parodos kuratorės, tokia parodos idėja kilo, nes vis dar nėra suprantama, kas yra žakardas.

Žakardo technika yra gana sudėtinga ir ypatinga, nes su ja dirbantys menininkai privalo ne tik turėti aiškią meninę viziją, bet ir būti savotiškais programuotojais bei gerai išmatyti techninius niuansus.

„Žakardinis audimas – tai architektūra siūlais, tu turi padaryti vaizdą siūlais. Privalai žinoti, kaip užprogramuoti siūlus, kad išgautum norimą šešėlį ar toną“, –  sako viena iš parodos kuratorių ir tekstilininkių Monika Žastauskaitė-Grašienė. Dėl tokių sudėtingų techninių niuansų kartais tenka išausti net keletą darbo versijų, kad išgautum norimą rezultatą.

Parodoje „10 × 10 = 100% JACQUARD“ menininkai siekia žiūrovą sudominti ne tik žakardinio audimo galimybėmis, bet ir netikėtais sprendimais. Ekspozicijoje gausu kūrinių, kuriuose susijungia žakardas ir skirtingos medijos: nuo video iki muzikos. Taigi parodoje žiūrovas gali aptikti ne tik adatėlėmis nusmaigstytą fotelį, bet ir patirti kitokį pasivaikščiojimą miške.

Parodos kuratorė ir menininkė Kristina D. Aas teigia, kad šia ekspozicija siekiama šviesti žiūrovą ir keisti nusistovėjusį požiūrį, kad žakardinis audimas kelia nuobodulį. Todėl buvo sumanyta lankytojus įtraukti į interaktyvų žaidimą ir apdovanoti prizu.

Kiekvienas parodos žiūrovas gali išspręsti specialų kodą ir atspėti, koks tekstas po juo slepiasi bei taip laimėti savo portretą, kuris bus išaustas žakardinėmis staklėmis (prizo vertė 230 €).  Kodą galima rasti čia arba parodos erdvėje.

Yra du būdai, kaip rasti teisingą atsakymą: pirmasis – parodoje sekti užkoduotas menininkų pavardes, antrasis – sekti parodos „Facebook“ paskyrą, kurioje kasdien pateikiamos užuominos. K. D. Aas teigimu, toks žaidimas padės žiūrovui geriau suprasti, kas yra žakardinis audimas ir programavimas siūlais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius