Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mada ir menas su nuotaika

Šį šeštadienį, rugsėjo 26 d., jaukiame Užupio kiemelyje (Užupio g. 2), kur nuo seno buvo žydų dirbtuvės, o dabar yra įsikūrusi galerija/klubas „Stopkė“, atgims kultinis, prieš 10 metų revoliuciją Lietuvos madų padangėje sukėlęs meno ir madų festivalis „arMADA“.
Dizainerė Giedrė Anužytė
Dizainerė Giedrė Anužytė / Organizatorių nuotr.
Temos: 3 Menas Nuotaika Mada

Festivaliui šiuo metu ruošiasi šeši dizaineriai iš Lietuvos ir trys dizaineriai iš užsienio – Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos. Jie savo kolekcijas kuria čia pat, galerijoje/klube „Stopkė“, kur užsukti ir pasidairyti gali ateiti kiekvienas. Dizaineriai ne tik su malonumu pasakoja apie savo darbus, bet ir kviečia tapti projekto dalimi – kartu su jais kurti vienetines eksperimentines kolekcijas, žaisti, tapyti, klijuoti, siūti. Žodžiu, viską, kas tik šauna į galvą.

Pasak festivalio organizatorių, „arMADA“ tikslas – sukurti bendrą mados ir meno kūrinį, kuris susidėtų iš drąsių, gražių ir neįprastų dizainerių sprendimų. „Siekiame, kad festivalio metu žiūrovas patektų ant menininko sukurto pjedestalo, podiumo ar ešafoto, kuris kaip giljotina kapos vaizduotės ar humoro jausmo neturinčias galvas. Tai bus šventė, kurioje žiūrovo pojūčiai patirs žaismingą įtampą ir džiaugsmą, galimybę praplėsti savo estetikos supratimo ir tolerancijos ribas“, – tvirtino festivalio sumanytojas Darius Laumenis.

Apie pokyčius

Viena jauniausių festivalio dalyvių, vilnietė dizainerė Giedrė Anužytė, renginio metu pristatys kolekciją pavadinimu „Paviršius“. Ji savo darbais sieks atskleisti, jog kiekvienas iš mūsų turime vadinamąjį asmeninį kintantį paviršių. G.Anužytės kolekcijos tikslas – parodyti, kad visi mes esame prisitaikėliai, pasislėpę po asmeniniu paviršiumi, tačiau vis dar turintys vidinius langus ir duris. „Kolekcijos idėja gimė iš Biston betularia rūšies drugio istorijos. Dėl didelio gamtos užterštumo pakito medžių kamienų spalva, o drugys, prisitaikydavęs prie jos siekdamas išgyventi, buvo priverstas pakeisti savo spalvą. Žmonės taip pat, norėdami išgyventi, turi prisitaikyti ir keisti savo paviršių“, – pasakojo Giedrė.

Intensyviai Užupio galerijoje darbuojasi bei festivaliui ruošiasi senaisiais pynimais besidominti dizainerė Agnė Deveikytė. Ji festivalyje „arMADA“ pristatys kolekciją, pavadinimu „Laiko transformerės“. Kuriant kolekciją autorė panaudojo senąjį pynimo būdą ir modernias medžiagas bei naujausias technologijas. Plastikas ir kitos sintetinės medžiagos, aštrios formos, metalo blizgesys kolekcijoje susijungs su natūraliais pluoštais – vilna, šilku, lengvom, drapiruotom formom. „Drabužis tarsi technologijos užvaldys žmogų, užgoš asmenybę“, – juokavo A.Deveikytė.

Organizatorių nuotr./Rasa Mekuškaitė
Rasa Mekuškaitė

Netrūks jausmų

Vieną iš įspūdingiausių kolekcijų „arMADA“ festivalyje pristatys ne kartą madų šventėse dalyvavusi dizainerė Rasa Mekuškaitė. Menininkė savąja kolekcija „Aitvarai“ sieks išreikšti žmogaus jausmus ir būsenas: skaistybę, meilumą, išsiblaškymą, pyktį, baimę bei godumą. Ant bambuko lazdos tvirtinami aitvarai įgis atpažįstamų žmogaus bruožų. Kolekcijos idėja – parodyti, kad patys valdome savo jausmus.

Žinomos Lietuvoje dizainerės Jolantos Rimkutės diplomantė Ieva Daugirdaitė (Vilniaus dizaino kolegijos studentė) festivalio metu pristatys itin spalvingą kolekciją, pavadinimu „Spalvos ir siluetai“. „Kolekcija kuriama remiantis idėja, jog spalvos, judesiai, drabužiai ir jų forma – tai nuotaikų, jausmų išdavikai“, – teigė dizainerė. Ji pasitelkdama paprastus drabužio siluetus ir spalvas perteiks norimą emociją ir asociaciją.

Festivalyje taip pat pasirodys jau spėjusi išgarsėti jaunoji menininkė iš Šiaulių – Jurga Sutkutė, kuri pristatys kolekciją pavadinimu „MDM sistema, arba medus, duona ir meilė“. Anot jos, MDM – tai tikrumas, esmingumas, juslingumas, svaigulys, susitapatinimas, žaidimas, šiluma, ekstazė, kvapas, spalva. Duona transformuojasi į kūno tęsinius, o medus – sulipdo. Tiesa, Jurga į Vilnių dar neatvyko ir savąją kolekciją kuria Šiauliuose.

Lietuvos dizainerių gretas papildė svečiai iš užsienio: prancūzas Joëlis Jagot iš Pietų Prancūzijos ir Londone gyvenančios ispanės Rocio Tamara Gomez Navarro bei Luisa Amanda Vargas Lencina.

Festivalio metu žodis „mada“ neabejotinai peržengs įprastinę mados ir grožio sampratą, tad norintys išvysti visiškai naujų mados ir meno sprendimų atras mielų akiai reginių. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius