Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje – istorinio kostiumo paroda

Pažymint Muziejų metus ir Tilžės akto sukaktį Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidarytos dvi parodos: „Vakarų Lietuvos istorinis kostiumas“ bei „Interpretacija“.
Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atveriama istorinio kostiumo ekspozicija.
Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atveriama istorinio kostiumo ekspozicija. / Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Parodoje „Vakarų Lietuvos istorinis kostiumas“ eksponuojami XIV–XVI a. kuršių vytinių juostų, audinių fragmentai, papuošalai ir amuletai iš Palangos Žemaičių kalnelio kapinyno, XVII a. II pusės klaipėdiečių avalynės pavyzdžiai, sukurti pagal to meto Nyderlandų mados tendencijas, unikalūs siuvinėti XVIII a. II p.–XIX a. moterų marškiniai ir jų detalės, išilgadryžės kaišytinės prijuostės dalis, marginė.

Parodoje taip pat galima išvysti ir didžiausią lietuvininkės puošmeną – drobulę su augaliniais raštais siuvinėtu perdrobuliu, būdingu tik Mažajai Lietuvai. Visų šių išvardintų eksponatų muziejuose yra labai mažai, todėl jie yra ypač vertingi studijuojant ir atkuriant klaipėdietišką kostiumą.

Plačiau pristatomi XIX a. II pusės Mažosios Lietuvos gyventojų išeiginiai bei religinių apeigų drabužiai, lietuvininkų ir kuršininkų šimtaraštės juostelės ir pakelės, pasižyminčios skirtingų oranamentų įvairove bei ypatingu puošybos būdu – rašto kaip ornamento panaudojimu. Eksponuojami šišioniškių XIX a.–XX a. I pusėje avėti medpadžiai, „klumpiukai“, žvejų medinės klumpės su ilgais odiniais aulais, žvejo kepurė – „ziudvestė“ ir daugelis kitų, tik Vakarų Lietuvos gyventojams būdingų aprangos elementų. Ekspozicijos vedlys – pagal lietuvininkų pasakojimus ir istorines nuotraukas parengti parodos stendai.

VDA Telšių fakulteto aprangos ir mezgimo dizaino absolventų darbų parodoje „Interpretacija“ naujai pažvelgta į senuosius klaipėdiškių drabužius, eksperimentiškai interpretuojamos tradicinės mados tendencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius