-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Unikalus projektas: meno ir medicinos santykį apmąsto „Skambantys kūnai“

Žmogaus sveikatos ir meno santykį tiriantis projektas „Skambantys kūnai“, įgyvendinamas „Naujosios muzikos komunikacijos centro“, įgauna intensyvų pagreitį. Bendradarbiaujant medikams, kompozitoriams ir kitų meno sričių atstovams, sukurti šeši nauji audiovizualiniai kūriniai, atspindintys tam tikrą žmogaus kūno organų veiklą ir procesus.
Meno ir medicinos santykį apmąsto „Skambantys kūnai“
Meno ir medicinos santykį apmąsto „Skambantys kūnai“
Temos: 2 Sveikata Menas

Pirmą kartą Lietuvoje įgyvendinamo projekto, apjungiančio medicinos ir meno sritis, metu šeši kompozitoriai, bendradarbiaudami su medicinos srities atstovais bei kitų meno sričių kūrėjais, parengė naujus audiovizualinius kūrinius, analizuojančius žmogaus sveikatą, jo kūne vykstančius procesus. Šių kūrinių pagrindu vėliau bus sukurtos gydymo įstaigoms pritaikytos ypatingos instaliacijos, vyks edukaciniai užsiėmimai su moksleiviais, analizuojantys meno ir medicinos bendradarbiavimo svarbą.

Šeši projektui „Skambantys kūnai“ parengti audiovizualiniai kūriniai publikai bus pristatyti š. m. spalio 2 d. 19 val. Vilniaus „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje .

Šeši projektui „Skambantys kūnai“ parengti audiovizualiniai kūriniai publikai bus pristatyti š. m. spalio 2 d. 19 val. Vilniaus „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Kūrinius atliks kamerinis orkestras „Modus“ (meno vadovas ir dirigentas – Robertas Bliškevičius).

Jo metu skambės kraujotakos veiklos ir procesų įkvėptas kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės kūrinys „Homonautika“, Antano Kučinsko „Iš širdies“, tyrinėjantis širdies veiklą, Alvido Remesos „Serotoninas“, atspindintis depresija sergančio žmogaus pasaulėjautą, gimdos temą atliepiantis Jutos Pranulytės kūrinys „Sarx“, stuburo-griaučių temą atskleidžiantis Mato Drukteinio „Atlas axis“ ir odai skirtas Lino Balto kūrinys „Spinduliai“.

Kartu su kompozitoriais bendradarbiavo ir įsigilinti į žmogaus kūno procesus padėjo rašytojas, chirurgas Gasparas Aleksa, angiochirurgas dr. Tadas Tarasevičiaus, vaikų intensyviosios terapijos gydytojas Henrikas Šimkus, ginekologė akušerė Diana Petrauskienė, Respublikinės Klaipėdos ligoninės psichiatras Sergejus Michalcovas, gydytoja reabilitologė Virginija Kirtiklienė.

Taip pat, tęsiantis analogų šalyje neturinčiam projektui, remiantis pristatytais audiovizualiniais kūriniais, bus parengtos specialios instaliacijos, kurias lapkričio ir gruodžio mėnesiais žmonės galės išvysti Lietuvos žmonių su negalia sąjungoje (Gėlių g. 7, Vilnius), Medicinos diagnostikos centre (V. Grybo g. 32, Vilnius), VšĮ VUL Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje (Santariškių g. 7, Vilnius) bei Šv. Pranciškaus onkologijos centre (Savanorių g. 4, Klaipėda).

Be to, bus organizuojami kūrybiniai-edukaciniai užsiėmimai vaikams ir jaunimui Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje (Žirmūnų g. 37, Vilnius) bei Vilniaus Balsių progimnazijoje  (Bubilo g. 8, Vilnius). Šiose mokyklose režisierius ir dailininkas iš Kijevo (Ukraina) Vitalijus Liubota ves kūno procesų pažinimo patyriminius mokymus ir su moksleiviais kurs instaliacijas bei performansus kūno organų veiklos tematika. 

Daugybė tyrimų rodo, jog kūrybinė patirtis ir dalyvavimas menuose teigiamai veikia žmonių savijautą, mažina socialinę atskirtį.

Anot projekto „Skambantys kūnai“ idėjos autorės, kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės, vykdant šį projektą, siekiama skatinti ne tik kelių meno sričių, bet ir medicinos lauko bendradarbiavimą: „Norime vienam tikslui sujungti kelias sritis ir taip didinti kultūros ir meno prieinamumą visuomenei. Daugybė tyrimų rodo, jog kūrybinė patirtis ir dalyvavimas menuose teigiamai veikia žmonių savijautą, mažina socialinę atskirtį.“ 

Chirurgas, rašytojas Gasparas Aleksa teigia, jog meno ir medicinos sritys ne tik turi daug bendrų vardiklių, bet ir padeda įsiklausyti į savo savijautą: „Muzika yra universaliausia meno rūšis. Kūno organų skleidžiami garsai yra savita muzikinė kalba, kuri perduoda ir džiaugsmo, ir pavojaus signalus. Kompozitoriai, dalyvaujantys projekte „Skambantys kūnai“, pasitelkę savo fantaziją, muzikos garsus ir kitas vizualias raiškos formas, ne tik stebina, bet ir ragina dažniau šnekučiuotis su savo kūnu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius