Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“

„… Reikia turėti šviesos su savimi, iš savęs, kad šviestum tamsybėse visiems ant kelio stovintiems, kad jie išvydę patys rastų šviesos savyje ir eitų savo keliu, kad nestovėtų tamsybėse… Kaip tai nuostabu būti reikalingam žmonėms ir jausti šviesą savo delnuose….“– rašė vienoje gražiausių Varėnos krašto vietų – Senojoje Varėnoje – gimęs didis visų laikų genijus Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Iškilaus kraštiečio garbei, minint 140-ąsias jo gimimo metines, tris dienas po gražiausiais Merkinės, Liškiavos ir Senosios Varėnos bažnyčių skliautais skambiausiais akordais aidėjo muzikos ir meno šventė „Rudens sonata“.
Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“
Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“ / Varėnos savivaldybės nuotr.

Baigiamajame renginyje, vykusiame Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, devynioliktą kartą įteikti garbingi apdovanojimai. ,,Sidabrinės bitės“ ženklai įsegti ir Savivaldybės kultūros premija apdovanoti šių metų „Sidabrinės bitės“ laureatai – Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokytoja metodininkė, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choro „Varėnė“, Varėnos kultūros centro mišraus choro „Harmonija“, Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios parapijos choro „Sonata“ vadovė Ilona Zalanskienė ir menininkas Vytautas Baublys.

Iškilaus kraštiečio paskleista šviesa sklinda iki šiol, jo gimtajam Varėnos kraštui suteikdama ypatingą vertę. Šio krašto žemė, išauginusi unikalų menininką ir daug kitų garsių žmonių, savo dvasiniais turtais Lietuvos delnuose iš tolo spindi tartum toje M. K. Čiurlionio „Karalių pasakoje“. Kompozitorius ir dailininkas, sėmęsis dvasinių ir kūrybinių jėgų iš stebuklingų galių suteikiančių gimtųjų vietų, buvo puikus pranašas savo gimtinei – toks Varėnos kraštas išliko iki šiol.

Pirmasis „Rudens sonatos“ koncertas nuskambėjo Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo Į Dangų bažnyčioje. Renginys prasidėjo Šv. Mišiomis, kurias aukojo Merkinės dekanas, dr. Robertas Rumšas. Šv. Mišių metu giedojo choras „Merkinė“, vadovaujamas K. Breidoko bei koncertavo mišrus choras iš Prenzlau (Vokietija) miesto, vadovaujamas J. Bischofas.

Antrasis  „Rudens sonatos“ koncertas visus sukvietė į Liškiavą. Švč. Trejybės bažnyčioje Šv. Mišias aukojo klebonas Jonas Cikana, Šv. Mišių metu ir po jų giedojo svečiai iš Prezlau miesto ir choras „Harmonija“ , vadovaujamas I. Zalanskienės.

Baigiamasis renginys vyko Senojoje Varėnoje. Jis tradiciškai prasidėjo Šv. Mišiomis, kurias už iškiliausią lietuvių tautos menininką, Senojoje Varėnoje gimusį M.K.Čiurlionį bei visus Varėnos krašto kūrėjus aukojo šio renginio globėjas, Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu įspūdingą koncertą iškiliausiems kūrėjams ir visiems iškilmingo renginio dalyviams padovanojo choras „Varpilė“, vadovaujamas R.Velžienės, bei chorai  „Sonata“ ir „Harmonija“, vadovaujami I.Zalanskienės, vargonavo L.Petruškevičienė ir E.Sinkevičienė.

Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“
Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“

Prasmingą šventę dar labiau papuošė bažnyčioje veikianti Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos makinių dailės darbų paroda „Skambančios spalvos“.

Po Šv. Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva šiemet jau devynioliktą kartą ,,Sidabrinės bitės“ buvo įsegtos labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms. 

Apie „Sidabrines bites“

1996 m. Varėnos kultūros ir meno taryba įsteigė Varėnos rajono kultūrai nusipelniusių žmonių apdovanojimą – „Sidabrinės bitės” ženklą. Apdovanojimo tikslas – skatinti aktyvius kultūros veikėjus, sudaryti vienodas darbo sąlygas visuomeniniams ir etatiniams kultūros darbuotojams. 1998 m. Varėnos rajono savivaldybė „Sidabrinės bitės“ apdovanojimą papildė kultūros premija. 

Nuo 1996 metų ,,Sidabrinių bičių“ apdovanojimus yra gavęs trisdešimt septyni labiausiai rajono kultūrai nusipelnę kraštiečiai.

Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“
Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“

Jau tapo gražia tradicija po šios šventovės skliautais minint M. K. Čiurlionio gimimo dieną drauge su Varėnos rajono savivaldybės vadovais, meno, kultūros žmonėmis ir bažnyčios bendruomene pagerbti ir darbščiausias „bitutes“.

Šiemet Savivaldybės kultūros premija bei Kultūros ir meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė“ už neįkainuojamą indėlį į Varėnos krašto chorinio dainavimo kultūros puoselėjimą, aktyvią ir sėkmingą kūrybinę bei visuomeninę veiklą, už Varėnos krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų, už pasišventimą ir pasiaukojimą mokant visus dainuoti apdovanota Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokytoja metodininkė, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choro „Varėnė“, Varėnos kultūros centro mišraus choro „Harmonija“, Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios parapijos choro „Sonata“ vadovė Ilona Zalanskienė. 

Už ilgametę kūrybinę veiklą, meilę gimtajam kraštui ir Lietuvos istorijos įamžinimą savo darbuose, už kūrybinius pasiekimus tapybos, drožybos, mozaikos ir metalo plastikos srityse apdovanotas menininkas, dailininkas Vytautas Baublys.

Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“
Varėnos savivaldybės nuotr./Minint M.K.Čiurlionio 140-metį, Varėnos krašte nuaidėjo „Rudens sonata“

Šių metų laureatams, įsijungusiems į ankstesniųjų metų „sidabrinių bitučių“ būrį, ,,Sidabrinės bitės“ ženklus įsegė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, premijas įteikė Savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas ir mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius, po gėlių puokštę – Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškinienė, padėkas – Varėnos rajono Kultūros ir meno tarybos pirmininkas Algirdas Juškevičius. Juos nuoširdžiai sveikino ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, būrys artimųjų ir draugų.

Meras Algis Kašėta, sveikindamas šių ir ankstesniųjų metų laureatus, pažymėjo, kad prasminga pagerbti savo krašto šviesuolius. „Tokią dieną supranti, kad pati didžiausia dovana – ne unikali mūsų krašto gamta, o žmonės. Taip pat ir Jūs, daug metų savo iš Dievo gautas dovanas ir savo kantriu darbu išugdytas vertybes dovanojate savo krašto ir Lietuvos žmonėms. Tai ir yra tikroji vertė. M.K. Čiurlionis pasaulyje žinomas savo darbais. Jūs taip pat didelę dalį savęs dovanojate kitiems ir esate tie tikrieji kultūros, meno „deimančiukai“. Džiugu, kad kiekvienais metais atrandam vis naujų iš meilės dirbančių žmonių, kad jų darbai yra pastebimi, neužmiršti. Būkit visada kūrybingi“ , – linkėjo rajono vadovas. 

„Sidabrinės bitės“ laureatus pasveikino, kūrybinės sėkmės ir gražaus polėkio linkėjo Seimo narys Vidas Mikalauskas. 

Seimo narys Gediminas Jakavonis laureatams įteikė kultūros ministro padėkas ir perskaitė kūrėjo A. Antanavičiaus specialiai jiems sukurtas eiles.
    Ilona Zalanskienė ir Vytautas Baublys, dėkodami už apdovanojimą, sakė, jog toks garbingas apdovanojimas tik dar labiau įpareigoja dirbti.

Prasmingą renginį vainikavo įspūdingas svečių iš Prenzlau miesto, kurį su Varėna sieja penkiolikos metų bendradarbiavimo ryšiai, koncertas. Kaip sakė choro vadovas J. Bischofas, savo dainas už nuoširdų svetingumą jie skiria visiems Varėnos krašto žmonėms ir  ypatingai – „Sidabrinėms bitutėms“. 

Tris dienas trukusią ir neišdildomų įspūdžių kupiną muzikos ir meno šventę „Rudens sonata“  skambiausiais akordais baigė  svečių iš Prenzlau ir choro „Harmonija“ bendrai sugiedota lietuviška daina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius