Muziejų naktis: 7 muziejai, kuriuos verta aplankyti

Šį šeštadienį, gegužės 18 d., minint Tarptautinę muziejų dieną, Lietuvos muziejai, galerijos ir memorialiniai butai iki vėlyvo vakaro nemokamai atvers savo duris lankytojams bei pristatys specialiai šiai progai parengtas programas. Planuojantis savo maršrutus, 15min kviečia atkreipti dėmesį į 7 Vilniuje bei Kaune įsikūrusius muziejus.
Vilniuje – Muziejų naktis
Vilniuje – Muziejų naktis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus

Muziejų naktį Vilniaus Gaono žydų muziejuje lankytojų lauks daug skirtingų veiklų. Čia vyksiančiose dirbtuvėse jie galės iš arčiau susipažinti su restauratorių darbu, sudalyvauti Iljos Bereznicko karikatūrų parodos atidaryme, Tolerancijos centro kiemelyje pasiklausyti klezmerių muzikos ir kt.

Vis tik svarbiausiu Muziejų nakties akcentu turėtų tapti Savickų šeimos meninio palikimo muziejui pristatymas, minint Augustino Savicko – žymaus Lietuvos tapytojo ir dailėtyrininko – 100-ąsias gimimo metines. Muziejų nakties lankytojai pirmieji galės susipažinti su Savickų šeimos menininkų paroda „Kartos ir likimai“, sudaryta iš keturių kartų dailininkų muziejui dovanotų kūrinių bei kitų dokumentų.

Kur? Vilniaus Gaono žydų muziejuje, Vilniuje

Kada? 15–21 val., paroda „Kartos ir likimai“ atidaroma nuo 18 val.

Lietuvos nacionalinis muziejus

Nacionalinis muziejus ir jo padaliniai šiemet siūlo kaip reta plačią programą, kurioje – ir lankytojų laukiantys muzikiniai pasirodymai, ir ekskursijos, ir tekstilės dirbtuvės, ir saulėlydžio pasitikimas ant Gedimino bokšto, ir iki pat vėlyvo vakaro duris atveriantis išskirtinis Kazio Varnelio butas-muziejus.

„Scanpix“ nuotr./Nacionalinis muziejus
„Scanpix“ nuotr./Nacionalinis muziejus

Tačiau ypatingo dėmesio turėtų sulaukti bandymas į lankytojų maršrutus įtraukti naują erdvę – vidinį nacionalinio muziejaus kiemą. Čia, pasak organizatorių, lankytojai išvys lauko ekspoziciją, o kiemelyje slypinčias istorijas atskleis ekskursijas vedantys archeologai.

Kur? Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Vilniuje

Kada? 18–23 val., muziejaus kiemelio lankymas laisvas, ekskursijos vyks 18.30-21.30, kas valandą

M.K.Čiurlionio muziejus

Minint tarptautinę muziejų dieną, Kaune įsikūręs M. K. Čiurlionio muziejus kviečia į visus jo padalinius vienijančią akciją „Kultūrinis labirintas: 1 naktis – 8 parodos“, kurios metu lankytojai bus kviečiami keliauti temstančio miesto labirintais, naujai atrasti Kauną bei neeilines čia gyvenusias asmenybes. Kiekviename muziejaus padalinyje lankytojai taip pat ras tik šiai nakčiai į dienos šviesą ištrauktų ypatingų eksponatų, istorijų ir paslapčių.

Norintieji dalyvauti akcijoje, jos maršrutą ir programą gali rasti muziejaus internetinėje svetainėje.

Kur? M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, M. Žilinsko dailės galerijoje, Pavekslų galerijoje, Velnių muziejuje, I. Truikio ir M. Rakauskaitės memorialiniame muziejuje, Istorinėje LR Prezidentūroje, A. ir P. Galaunių namuose, J.Zikaro memorialiniame muziejuje, Kaune.

Kada? 11–24 val. (J.Zikaro, I.Truikio ir M.Rakauskaitės memorialinių muziejų bei A. ir P. Galaunių namų lankymas – iki 20 val.)

Radvilų rūmų muziejus

Muziejų naktį Radvilų rūmų muziejus kviečia apsilankyti ne tik čia vykstančiose parodose, kuriose galima susipažinti tiek su XVI–XIX a. Vakarų Europos daile, tiek su Australijos aborigenų ir Naujosios Gvinėjojos menu, bet ir sudalyvauti kūrybinės dekalkomanijos dirbtuvėse.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Radvilų rūmai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Radvilų rūmai

Organizatoriai žada, kad šiose dirbtuvėse XVIII a. pab.–XIX a. pr. Vilniaus priemiesčių žemėlapių kopijų fragmentai, meno kūrinių reprodukcijos, įvairios šiandienos sostinės fotografijos taps atspaudais, o dirbtuvių dalyviai dekalkomanijos technika patys galės kurti dekoratyvinius vaizdų derinius.

Kur? Radvilų rūmų muziejuje, Vilniuje

Kada? Muziejaus lankymas – 17–23 val., dekalkomanijos dirbtuvės – 17 val. (reikalinga registracija)

Teatro sala

Muziejų naktį Vilniuje įsikūrusioje Teatro saloje bus atidarytas „Žymiausių pasaulio lėlių kopijų muziejus“ – istorinių lėlių paroda, sukurta Lėlininkų sąjungos. Čia lankytojai galės išvysti marionetes, klasikines ir modernias, pirštines ir šešėlines lėles.

Lankytojų lauks ir edukacinė programa, pristatanti istorines teatro lėles bei lėlininkų darbą, o mažiausiųjų – lėlių spektaklių ištraukos su žymiausiais pasaulio pasakų personažais.

Kur? Teatro saloje, Vilniuje

Kada? 14–18 val. (reikalinga registracija)

MO muziejus

Muziejų naktį atvykusieji į MO muziejų turės galimybę susipažinti su vos prieš kelis mėnesius prestižinį „Future Generation Prize“ laimėjusios menininkės Emilijos Škarnulytės videodarbu „Sirenomelia“ (2017). Filmas nufilmuotas už poliarinio rato – slaptoje šaltojo karo metais veikusioje povandeninių atominių laivų bazėje, kur anksčiau švartuodavosi NATO laivai, ir Norvegijos geodezijos instituto teritorijoje. Pagrindinė herojė – mitologinė undinė – yra kiborgas, išgyvenęs kataklizmus ir sugebėjęs prisitaikyti prie naujų sąlygų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas

MO muziejaus lankytojai taip pat galės sudalyvauti ir interaktyviame pokalbyje su Šarūno Saukos paveikslu „Mama“.

Kur? MO muziejuje, Vilniuje

Kada? 18–20 val.

LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus

Kaune veikiantis LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus lankytojus kvies susipažinti su ekspozicija „Species“, kuri atskleis, kokius mišinius XIX a. pab. ir XX a. vid. gydytojai išrašydavo receptuose ir kokius augalus naudodavo žmonės vietoje importujoamų arbatžolių.

Šis rečiau į turistų maršrutus patenkantis, o ir nemažos dalies vietinių gyventojų ne taip dažnai lankomas muziejus kviečia iš anksto registruotis į ekskursijas, kurias lydės „nakties arbatos degustacija“.

Kur? LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje, Kaune

Kada? ekskursijos vyks 18–20 val., kas valandą (reikalinga registracija)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius