Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikos ir meno festivalį suorganizavęs P.Šaparnis: „Masinis renginys jaunimui Panevėžyje – būtinybė“

Jau penktą kartą Panevėžyje vykusio muzikos ir meno festivalio „Iškrovos“ idėja vieną naktį gimė iš didelio trijų vaikinų entuziazmo. Sėdėdami virš Vilniaus stogų apleistos bažnyčios varpinėje, jie sumanė kitos dienos vakarą suorganizuoti vakarėlį, kuris paįvairintų ne tik jų, bet ir gimtojo miesto gyventojų vakarą.
Paulius Šaparnis
Paulius Šaparnis / Arnetos Matuzevičiūtės nuotr.

„Renginio pavadinimas, kvietimas į jį ir net pirmasis reklaminis vaizdo klipas gimė autostradoje, – prisimena Paulius Šaparnis. – 23 valandą vakaro dar sėdėjome bažnyčios bokšte improvizuodami muzikinėmis mobiliųjų telefonų programėlėmis, o 3 valandą nakties jau judėjome link Panevėžio. Pasirodžius pirmiems saulės spinduliams ir reklaminį vaizdo klipą pakeliui nufilmavome.“

Improvizuotas trijų vaikinų noras pasilinksminti išaugo į muzikos ir meno dermę, kurioje šiais metais jau penktą kartą rinkosi amžiumi, stiliumi bei pomėgiais labai įvairūs žmonės.

Prikelti antram gyvenimui

Šiuo metu su festivaliu „Iškrovos“ liko darbuotis tik vienas iš trijų idėjos pradininkų – Paulius Šaparnis. Būtent jo mamai priklausiusios ir 2008 metais bankrutavusios siuvyklos pastate kasmet organizuojamas sparčiai augantis jaunimo renginys.

„Po to, kai siuvykla nustojo veikti, pastatas liko tuščias. Tėvai jau nebeturi jėgų juo rūpintis, o aš jau senai vis svarstau ką su juo nuveikus, – pasakoja P.Šaparnis. – Prieš penkerius metus pirmosios „Iškrovos“ su pirmaisiais 70 dalyvių įsiteko buvusios kavinės patalpoje, o štai pernai sceną statyti teko ir kieme. Nebetilpo nei atlikėjai, nei renginio lankytojai.“

Šiais metais „Iškrovos“ lauko erdvėje pasitiko kūrybinėmis dirbtuvėmis, gyvo graso grupių scena, meno instaliacijomis. Pastato rūsyje veikė interaktyvi kūrybinė erdvė, paties Pauliaus fotografijų paroda ir elektroninės muzikos šokių aikštelė.

„Labai tikiuosi, kad kitąmet pavyks įkurdinti ir trečią sceną – angare, sunkiasvorių automobilių svarstyklių vietoje“, – planus jau kuria P.Šaparnis.

Improvizuotas trijų vaikinų noras pasilinksminti išaugo į muzikos ir meno dermę.

Viskas iš idėjos

Šiais metais Gryno oro scenoje pasirodė 11 grupių ir atlikėjų, Gryname rūsyje plokšteles suko ir pultų svirteles sukiojo šeši DJ. Pašnekovas sako, kad visi jie į sceną lipo tikėdami „Iškrovų” idėja.

„Užsidirbti nenorėjome, viskas iš idėjos. Panevėžys stokoja renginių jauniems žmonėms. Teatrai – vyresniems arba vaikams, koncertai – solidesniems, „Susitikime penktadienį“ – labiau šeimai. Jaunuoliai ieško alternatyvų tiems keliems Panevėžio naktiniams klubams“, – sako vienas pagrindinių renginio organizatorių.

Dauguma festivalyje dalyvavusių muzikantų, atlikėjų bei DJ‘ų buvo panevėžiečiai, kurie džiaugėsi galimybe koncertuoti savame mieste ir atlygio už pasirodymą nesitikėjo. Visa festivalio idėja grįsta mintimi „Do it yourself“ (ang. Pasidaryk pats): naudota viskas kas buvo pastatuose, erdvėse. Visi dalyvavę žmonės buvo nevaržomi ir galėjo patys, net ir renginio metu, prie festivalio prisidėti patys.

„Veikė erdvės, kuriose žmonės galėjo piešti, rašyti ant sienų, stebėti šviesos meno instaliacijas. Tvarką prižiūrėjo apsauga, bet jų įsikišimo neprireikė. Sulaukėme daugiau nei 500 renginio lankytojų. Skaičius tikslus, nes būtent tiek apyrankių buvome padarę, o pusę dvylikos jų jau neliko”, – ir pats stebisi renginio iniciatorius.

Paulius nedįrsta garsiai sakyti, kad renginys sėkmingas. Anot jo, jis tiesiog laiku atliepė panevėžiečių poreikius ir jame žmonės rado tai – ko tikėjosi.

„Kai pankai su marozais šoka – vadinasi kažkas yra gerai“, – sako jis.

Būsimo verslininko naujas etapas

Vilniuje fotografijos studijas baigęs, kurį laiką sostinėje gyvenęs Paulius nesenai priėmė sprendimą grįžti į gimtąjį miestą ir čia pradėti nuosavą verslą. Tame pačiame siuvyklos pastate vaikinas nori įsteigti fotografijos studiją.

„Jau parengtas projektas, laukiama informacijos dėl kelių likusių kintamųjų ir bus galima kibti į studijos įrengimo darbus. Planuoju, kad ji užims tik nedidelę dalį pastato, tad liks dar daug erdvės plėstis ir „Iškrovų“ festivaliui, ir mano kitoms turimoms idėjoms“, – pasakoja panevėžietis.

Muzikos ir meno festivalis – ne atsitiktinumas. Muziką pašnekovas atrado kiek daugiau nei prieš dešimtmetį, kai baba jam nupirko pirmąją gitarą. Tuomet savo koncertų turą pradėjo Pauliaus ir jo bendraminčių suburta grupė „Dideli plaukai“.

„Mūsų grupė susikūrė ant KTU laiptų Laisvės aikštėje. Pirmasis mūsų koncertas vyko Ukmergėje, boulinge. Koncertavome vienai šeimai, – prisimena bosistas. – Iš pradžių mokiausi groti birbyne, bet gitara patiko labiau.“

Grupė „Dideli plaukai“ koncertavo visuose penkiuose „Iškrovų“ festivaliuose. Dabar juos galima išvysti ir tokių renginių, kaip festivalis „Granatos“, scenose. Grupė – tai tik nedidelė dalis aktualijų, kurios siejasi su idėjų nestokojančio jaunuolio ateities planais.

Kol neveja naujojo verslo rūpesčiai, Paulius planuoja apsižvalgyti rajone, kuriame stovi buvusi siuvykla, išsiaiškinti kaip dar būtų galima auginti panevėžiečių pamėgtą renginį ir nedrąsiai pasvajoja apie kelias dienas truksiančią muzikos bei meno fiestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius